Skip to main content

ΕΚΤ: Η αύξηση των επιτοκίων είναι -σχεδόν- εδώ – Τα πέντε ερωτήματα για μετά

Η αύξηση των επιτοκίων είναι δεδομένη, ωστόσο οι χρηματαγορές προσπαθούν να εκτιμήσουν πώς θα κινηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μέλλον.

Την ερχόμενη Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, η οποία θα είναι η πρώτη μετά το 2011.

Η κίνηση αυτή είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός διαρκώς επιταχύνεται και σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εξασθένιση του ευρώ, η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνεται και σύμφωνα με κάποιους αναλυτές βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.

Η αύξηση των επιτοκίων είναι δεδομένη, ωστόσο οι χρηματαγορές προσπαθούν να εκτιμήσουν πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στο μέλλον, καθώς οι προοπτικές της ανάπτυξης διαρκώς επιδεινώνονται και όπως επισημαίνει η Σίλβια Αρντάγκνα, οικονομική ερευνήτρια στη Barclays, οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες για την ΕΚΤ, από τη στιγμή που το sell off που αντιμετωπίζει στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης είναι πιο ευρείας κλίμακας από οποιαδήποτε μεγάλη κεντρική τράπεζα στον κόσμο.

Το Reuters, θέτει πέντε βασικά ερωτήματα αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ.

1. Η αύξηση των επιτοκίων θα είναι ήπια ή πιο επιθετική;

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η ΕΚΤ όπως έχει εξαγγείλει θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, φέρνοντας το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων το οποίο από το 2014 είναι αρνητικό από το -0,50%, στο -0,25%.

Με μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσεις ιδιαίτερα με το ευρώ τόσο αποδυναμωμένο θα αναδυθούν ανησυχίες αναφορικά με τις προοπτικές της ανάπτυξης.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Generali Investments, Μάρτιν Ουόλμπεργκ, «μια πιο μεγάλη αύξηση στην παρούσα φάση, θα ερμηνευθεί από τις αγορές ως μια πολύ επιθετική ένδειξη».

2. Ποιο είναι το σχέδιο της ΕΚΤ για τις πιέσεις στις αγορές ομολόγων;

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού των αγορών, προκειμένου να ανακόψει την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, η οποία έπληξε περισσότερο τις πιο υπερχρεωμένες χώρες.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν εάν πρέπει να ανακοινώσουν το μέγεθος και τη διάρκεια του νέου σχεδίου για τις αγορές ομολόγων

Η ανακοίνωση ότι θα διατεθεί ένα μεγάλο ποσό, θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στη δέσμευση της ΕΚΤ να καταπολεμήσει τους λεγόμενους κινδύνους του κατακερματισμού.

Από την άλλη εάν η χρηματοδότηση του νέου εργαλείου είναι μικρής κλίμακας, θα είναι κάτι που μπορεί να απογοητεύσει τους επενδυτές. Κι όλα αυτά, ενώ η νέα πολιτική κρίση στην Ιταλία ασκεί μεγαλύτερη ανοδική πίεση στο κόστος δανεισμού της χώρας.

«Όσο ισχυρότερο είναι το όργανο, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος βρεθεί στο στόχαστρο από τις αγορές», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS, Ράινχαρντ Κλουζ.

3. Η αύξηση των επιτοκίων και οι προοπτικές της εξασθενημένης ανάπτυξης

Την ερχόμενη Πέμπτη οι επενδυτές θα ήθελαν μια καθοδήγηση εάν τον Σεπτέμβριο θα ακολουθήσει μια μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ -όπως αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα- είναι ακόμη στα σχέδια, ειδικά καθώς οι προοπτικές της ανάπτυξης επιδεινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των αυξανόμενων φόβων για τις προμήθειες του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι χρηματαγορές έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τις προσδοκίες για το εύρος της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ενώ οι αναλυτές από τη μεριά τους υποστηρίζουν ότι η ευκαιρία της ΕΚΤ για αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να χαθεί νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

«Οι ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές θα επηρεάσουν την πορεία της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής», επισημαίνει ο Ουόλμπουργκ, για τον οποίο το βασικό σενάριο παραμένει το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 1,25% έως το τέλος του 2023.

4. Η ΕΚΤ αναμένει μια οικονομική ύφεση;

Οι επόμενες προβλέψεις της ΕΚΤ αναμένονται τον Σεπτέμβριο, αλλά αναμφίβολα στην επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, θα τεθούν ερωτήματα αναφορικά με τις οικονομικές προοπτικές.
Η συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτη συμπίπτει με το τέλος των εργασιών συντήρησης στον μεγαλύτερο αγωγό που διοχετεύει αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία. Οι φόβοι για τη διακοπή παροχής του ορυκτού καυσίμου στην Ευρώπη από τη Ρωσία έχουν εντείνει τους φόβους για ύφεση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει πλέον ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 1,4% το επόμενο έτος έναντι 2,3% προηγουμένως.

«Η ΕΚΤ θα αναγνωρίσει ότι η ύφεση αποτελεί έναν λογικό κίνδυνο, ωστόσο δεν συνιστά τη βασική της περίπτωση σε αυτό το χρονικό σημείο», δήλωσε ο Άντριου Μάλινερ, επικεφαλής του τμήματος Global Aggregate Strategies στη Janus Henderson.

5. Υπάρχουν ανησυχίες για το αδύναμο ευρώ;

Η μεγάλη υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες είναι πρόβλημα για την ΕΚΤ. Η πτώση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος επιδεινώνει τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται ήδη πολύ υψηλότερα από τον επίσημο στόχο του 2%. Μια πιο επιθετική στάση για τη στήριξη του ευρώ ή πιο γρήγορες αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να επιφέρουν πλήγμα στην ανάπτυξη.

Ωστόσο, κινήσεις που θα αποσκοπούν στην ενδυνάμωση του ευρώ θεωρούνται εξαιρετικά απίθανες.

«Γνωρίζουν (οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής) ότι οι προσπάθειες να υποστηρίξεις το νόμισμά σου με ενέργειες από την κεντρική τράπεζα είναι αρκετά επικίνδυνο καθώς πρέπει είναι υπερβολική η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, βλάπτοντας την οικονομία και το νόμισμα», σύμφωνα με τον Μάλινερ.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters