Skip to main content

Εκτεταμένες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας στον ποταμό Αξιό

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε 1,5 εκ. ευρώ για να βελτιώσει την αντιπλημμυρική θωράκιση στον Αξιό και στα ρέματα που καταλήγουν σ' αυτόν.

Στη δημοπράτηση ενός σημαντικού αντιπλημμυρικού έργου για τον κάμπο της Θεσσαλονίκης προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στον ποταμό Αξιό και τα ρέματα που καταλήγουν σ' αυτόν, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ.

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε τη διακήρυξη και τη συγκρότηση επιτροπής για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας του έργου, που έχει ως στόχο τη διατήρηση της διοχετευτικότητας του Αξιού και τη συντήρηση των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων της ευρύτερης περιοχής.

Στο πλαίσιο του έργου θα γίνουν εργασίες εκσκαφών στα εδάφη, τις τάφρους, τα αρδευτικά και αποστραγγιστικά δίκτυα, εργασίες εκβάθυνσης και διαπλάτυνσης της κοίτης του ποταμού και των ρεμάτων, επισκευή των αναχωμάτων, κοπές δένδρων, καθαιρέσεις κατασκευών, συντηρήσεις υφιστάμενων κατασκευών, εκτεταμένος καθαρισμός κ.ά.

Οι εργασίες θα επικεντρωθούν μεταξύ άλλων στο φράγμα Έλλης, καθώς στην περιοχή δίπλα στα θυροφράγματα ελέγχου παρατηρείται έντονη υπερχείλιση του νερού. Επίσης, παρεμβάσεις θα γίνουν κατά μήκος του ποταμού Αξιού στα σημεία εκείνα όπου παρατηρείται διάβρωση στις όχθες, στα αντιπλημμυρικά αναχώματα, για να θωρακιστούν και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και οι οικισμοί της περιοχής.

Προγραμματίζονται επίσης παρεμβάσεις σε τάφρους και χειμάρρους που εκβάλλουν στον Αξιό (ΚΑΔ Λιμνοτόπου, τάφροι Αρτζάν και Αματόβου, Βαρδαρόβαση) όπου θα απομακρυνθεί η βλάστηση που δημιουργεί στασιμότητα του νερού.

Προβλέφθηκε τέλος ότι σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών θα εκτελεστούν εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας και σε άλλες θέσεις του ποταμού Αξιού και των υδατορεμάτων και τάφρων που συμβάλουν σε αυτόν.