Skip to main content

Εκτεταμένες παρεμβάσεις καθαρισμού στον Δενδροπόταμο ενόψει βροχοπτώσεων

Υπουργείο, Περιφέρεια και Δήμος προχωρούν σε έργα καθαρισμού και αντιπλημμυρικής θωράκισης του σημαντικότερου χειμάρρου της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Την προσοχή τους στο μεγάλο χείμαρρο του Δενδροποτάμου στρέφουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, προκειμένου να επιτύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή προετοιμασία εν όψει της περιόδου των βροχοπτώσεων, ώστε να μην πλημμυρίσει.

Ο σημαντικότερος χείμαρρος της δυτικής Θεσσαλονίκης είναι το κλειδί συνολικά για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και ήδη οι αρμόδιοι έχουν στρέψει για φέτος την προσοχή τους σ' αυτόν, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι ολοένα και πιο συχνά και θέλουν να επιτύχουν τον μέγιστο βαθμό ετοιμότητας πριν τις φθινοπωρινές βροχές και τη χειμερινή περίοδο.

Έτσι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά ήδη σε εκτεταμένες παρεμβάσεις καθαρισμού του χειμάρρου, με τη συνδρομή και του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Ο εργολάβος που έχει αναλάβει τον καθαρισμό εγκαθίσταται τις αμέσως επόμενες μέρες και αρχίζει τις παρεμβάσεις, που θα καθαρίσουν τον χείμαρρο.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, έχει θέσει ως προτεραιότητα τον καθαρισμό του Δενδροποτάμου, διότι διασχίζει όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη, εκτείνεται σε μήκος δεκάδων χιλιομέτρων, ενώ το πιο δύσκολο τμήμα του είναι το ένα χιλιόμετρο, που είναι ασκεπής μετά το ΚΤΕΛ Μακεδονία και ως τις εκβολές του, με αποτέλεσμα να «μπαζώνεται» από φερτά υλικά κι από μπάζα και πυκνή βλάστηση.

Εκεί ρίχνει το βάρος του καθαρισμού και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας, επισήμανε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες αρχίζει ο μεγάλος καθαρισμός του Δενδροποτάμου, καθώς έχει αναδειχθεί ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο, με στόχο να έχει επιτευχθεί το καλύτερο επίπεδο αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής.

Το έργο όμως που θα θωρακίσει ουσιαστικά τη δυτική Θεσσαλονίκη και τον Δενδροπόταμο από τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι αυτό που έχει σε εξέλιξη το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με κύριο αντικείμενο την κατασκευή του μεγάλου αγωγού στον Δενδροπόταμο. Ο συγκεκριμένος αγωγός θα συλλέγει τα νερά από τα ρέματα που καταλήγουν στον Δενδροπόταμο (και είναι πολλά σε όλο το μήκος του) και θα τα διοχετεύει στον Θερμαϊκό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, το έργο έχει δημοπρατηθεί και οι παρεμβάσεις θα προχωρήσουν ταχύτατα, καθώς είναι από τα πρώτης προτεραιότητας έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, αφού αφορά σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Τη σημασία του συγκεκριμένου έργου δείχνουν και τα επανειλημμένα αιτήματα του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης για τον καθαρισμό των εκβολών και της κοίτης των ρεμάτων που καταλήγουν στον Δενδροπόταμο, ώστε να μην πλημμυρίσουν αυτά τα ρέματα και δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε συγκεκριμένες περιοχές από τις οποίες διέρχονται. Επίσης, ο δήμος σημειώνει τον κίνδυνο διακοπής της υδροδότησης των περιοχών που υδροδοτούνται από το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ το οποίο βρίσκεται δίπλα στην κοίτη του χειμάρρου του Δεδροποτάμου. Ήδη ο δήμος καθάρισε δυο από αυτά τα ρέματα, θωρακίζοντας εν όψει της φετινής περιόδου ειδικά τον οικισμό του Αγίου Νεκταρίου (Δενδροπόταμος).

Οριστική λύση ωστόσο θα δώσει το έργο του υπουργείου.