Skip to main content

ΕΚΘ για efood: Αυτή τη φορά το ποτήρι ξεχείλισε - Να παρθούν μέτρα

Εντατικοποίηση των ελέγχων και περαιτέρω μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των διανομέων ζητά το ΕΚΘ που στηρίζει τις κινητοποιήσεις.

Τον αγώνα των εργαζομένων της efood στηρίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ζητώντας να παρθούν μέτρα και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι.

Σημειώνεται ότι αύριο έχει προγραμματιστεί τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12 έως τις 4 το απόγευμα και 24ωρη απεργία που έχει κηρυχθεί για τους εργαζόμενους της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή.

Δείτε - Θεσσαλονίκη: Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι διανομείς της efood - Τι ζητούν

Σε σχετική ανακοίνωση του ΕΚΘ αναφέρεται πως το Κέντρο «συντάσσεται με τη ΓΣΕΕ και απαιτεί την άμεση σύγκληση των αρμοδίων Τμημάτων του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας και κυρίως του Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, του Τμήματος για την Αδήλωτη Εργασία και του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας προκειμένου να εκδοθούν όλες οι εκκρεμείς Υπουργικές Αποφάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια των διανομέων και να προωθηθούν χωρίς καθυστέρηση οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία όλων των όρων εργασίας των διανομέων».

«Δεν πρέπει να δείξουμε ανοχή σε αυτές τις αντεργατικές και τιμωρητικές για τον εργαζόμενο πολιτικές», σημειώνεται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης:

«Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους –διανομείς της efood, στηρίζει το δίκαιο αγώνα και τα αιτήματά τους και καλεί την κυβέρνηση να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα βάλουν τέλος σε συνθήκες «εργασιακής ζούγκλας» που προσπαθούν κάποιοι να επιβάλλουν.

Οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν στους delivery, courier και γενικότερα εργαζόμενους σε εργασίες διανομής, θυμίζουν, πράγματι εργασιακό μεσαίωνα, με τους περισσότερους να εργάζονται είτε ανασφάλιστοι, είτε με επιβολή gig ψευδούς αυτό- απασχόλησης πληρώνοντας από την τσέπη τους όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), όπως γάντια, προστατευτικά κ.ά, αλλά και το κόστος χρήσης και συντήρησης των οχημάτων, σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων, με χαμηλές αμοιβές και με καταχρηστικά συστήματα αξιολόγησης.

Το «ποτήρι ξεχείλισε» αυτή τη φορά, με τους διανομείς – εργαζόμενους της εταιρείας efood όπως έγινε γνωστό από τους ίδιους και τα Μέσα Ενημέρωσης, έλαβαν εσωτερικό μήνυμα μέσω της εφαρμογής της εταιρείας που η ίδια χρησιμοποιεί για να διασυνδέεται μαζί τους, να συνάψουν μια άλλη μορφή εργασιακής σχέσης - αυτή του freelancer... επιλέγοντας να βάλουν απέναντί τους για ακόμη μία φορά τους ίδιους εργαζόμενους που σε όλη τη δύσκολη περίοδο που προηγήθηκε στήριξαν την εταιρεία.

Δεν πρέπει να δείξουμε ανοχή σε αυτές τις αντεργατικές και τιμωρητικές για τον εργαζόμενο πολιτικές. Ο νόμος προβλέπει την υποχρέωση καταβολής των ΜΑΠ και κάλυψης όλων των παραπάνω και ο ρόλος της Επιθεώρησης Εργασίας παραμένει εξαιρετικά σημαντικός στην εντατικοποίηση των ελέγχων όλων των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς ή διανομής προϊόντων ή αντικειμένων.

Το ΕΚΘ στηρίζει το δίκαιο αγώνα των διανομέων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό Επισιτισμό η οποία έχει προγραμματίσει 4ωρη Πανελλαδική στάση εργασίας για αύριο Τετάρτη 12.00 με 16.00 και την 24ωρη απεργία που έχει κηρυχθεί για τους εργαζόμενους της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 24/9/2021, καλώντας την εργοδοσία να σεβαστεί τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, την Κυβέρνηση να πάρει μέτρα έτσι ώστε να σταματήσουν οι αντεργατικές πρακτικές και να υιοθετηθούν πρόσθετα, αυστηρότερα, μέτρα προστασίας των εργαζομένων στον κλάδο.

Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συντάσσεται με τη ΓΣΕΕ και απαιτεί την άμεση σύγκληση των αρμοδίων Τμημάτων του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας και κυρίως του Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, του Τμήματος για την Αδήλωτη Εργασία και του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας προκειμένου να εκδοθούν όλες οι εκκρεμείς Υπουργικές Αποφάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια των διανομέων και να προωθηθούν χωρίς καθυστέρηση οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία όλων των όρων εργασίας των διανομέων».