Skip to main content

Έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Κανά διοργανώνει η Παρευξείνια Τράπεζα

Το υγρό στοιχείο αποτελεί μια θεματική στην οποία η Κανά επιστρέφει συνεχώς, ενώ η έκθεση By the sea αναδεικνύει τους συμβολισμούς της θάλασσας

Μια έκθεση για τη θάλασσα με θέα... τη θάλασσα διοργανώνει φέτος τις γιορτές η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ) παρουσιάζοντας τα έργα της Ειρήνης Κανά στον εκθεσιακό χώρο της Παρευξείνιας Τράπεζας στη Λεωφόρο Νίκης.

Η καταξιωμένη καλλιτέχνις που διακρίνεται για τον τρόπο που χρησιμοποιεί τη χρωματική παλέτα στα έργα της, θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ζωγράφους της γενιάς της, ενώ η έκθεση By the sea είναι μια ωδή στη θάλασσα αναδεικνύοντας τους συμβολισμούς της.

Το υγρό στοιχείο αποτελεί μια θεματική στην οποία η Κανά επιστρέφει καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας της και τα έργα που συμμετέχουν στην έκθεση αποτελούν ενδεικτικές της προσεγγίσεις ανά τα χρόνια. Θάλασσα, γοητευτική και ταραχώδης, σκοτεινή αλλά και συνάμα μαγική- στα έργα της Ειρήνης Κανά ξεδιπλώνονται αφηγήσεις που εκτυλίσσονται στο όριο μεταξύ στεριάς και θάλασσας.

Την έκθεση επιμελείται η Αλίκη Τσιρλιάγκου.

Διάρκεια Εκθεσης: 11-24 Δεκεμβρίου, τις εργάσιμες ημέρες μόνο από 11.30-19.30

Η Ειρήνη Κανά γεννήθηκε στα Χανιά και σπούδασε ζωγραφική με τον Π.Τέτση στην ΑΣΚΤ απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα το 1990. Έχει πραγματοποιήσει 22 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Γερμανία, Κύπρο και περισσότερες από 200 ομαδικές σε Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Αυστραλία και Κίνα. Διακρίθηκε στους πανελλήνιους διαγωνισμούς του Εικαστικού Επιμελητηρίου το 1998, της BOSCH 1993, και έλαβε το Βραβείο των Δέκα 2006, Γραμμάτων και Τεχνών. Ο Δήμος Αθηναίων της διοργάνωσε τιμητική έκθεση το 2003 στο Μελίνα (Πιλοποιείο).
Έργα της υπάρχουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, στη Βουλή των Ελλήνων, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Μουσείο Γουλανδρή στην Άνδρο, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χ. και Σ. Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης, στο Μουσείο Ύδρας, στην Εθνική Τράπεζα και στην Eurobank, στον ΟΠΑΠ, στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, στην Interamerican και άλλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (Παρευξείνια Τράπεζα) είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε από την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η Τράπεζα στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία χορηγώντας δάνεια, πιστωτικές γραμμές, συμμετοχές και εγγυήσεις για χρηματοδότηση επιχειρήσεων και εμπορίου στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στις χώρες-μέλη της. Το εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σε 3,45 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Παρευξείνιας Τράπεζας είναι ‘Α-’ από την Standard and Poor’s και ‘Α2’ από την Moody’s.