Skip to main content

Εκτός αυστραλιανής λίστας τα ΠΓΕ και ΠΟΠ προϊόντα της Χαλκιδικής

Επιστολή της εντεταλμένης περιφερειακής συμβούλου για θέματα Αγροτικής Οικονομίας στη Χαλκιδική, Κ. Ζωγράφου, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Επιστολή – ένσταση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, σχετικά με την προτεινόμενη λίστα προϊόντων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) υπό προστασία, στην επικείμενη εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αυστραλίας, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνονται σ' αυτή προϊόντα ΠΓΕ και ΠΟΠ της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα της Χαλκιδικής, έστειλε η περιφερειακή σύμβουλος και εντεταλμένη για θέματα αγροτικής οικονομίας στη Χαλκιδική, Κατερίνα Ζωγράφου.

Η κ. Ζωγράφου ενημέρωσε μάλιστα για την επιστολή της τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, στη σημερινή συνεδρίαση.

«Η ανησυχία μου προέρχεται από τις τελευταίες δημοσιεύσεις άρθρων σχετικά με την επερχόμενη εμπορική συμφωνία της ΕΕ με την Αυστραλία. Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας, η οποία βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 13 Νοεμβρίου 2019 από την Αυστραλιανή Κυβέρνηση, έχουν προταθεί σε καθεστώς προστασίας 172 αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα γεωγραφικών ενδείξεων από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Στη σχετική λίστα που έχει δημοσιευθεί, εντάσσονται 18 ελληνικά προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων – τρόφιμα. Με εξαίρεση τη Φέτα και το Κασέρι που αναφέρονται σε όλη την ελληνική επικράτεια, κανένα άλλο ποιοτικό προϊόν της Κεντρικής Μακεδονίας δεν αναφέρεται προς προστασία. Το παράδοξο δε είναι, πως χωρίς την θεσμοθέτηση κριτηρίων και προδιαγραφών, εντάσσονται ελάχιστα από μια σειρά ομοειδών προϊόντων της χώρας μας, τα οποία παράλληλα δεν διαθέτουν ούτε την αναγκαία ποσοτική δυναμική των εξαγωγών. Για παράδειγμα, στον τομέα της Επιτραπέζιας Ελιάς προστατεύονται η Ελιά Καλαμών και η Θρούμπα Θάσου και όχι η Πράσινη Ελιά Χαλκιδικής, η οποία έχει την μεγαλύτερη παραγωγική και εξαγωγική δυναμική για τη χώρα μας», επισημαίνει η κ. Ζωγράφου.

Μάλιστα σημειώνει ότι «αντίστοιχα παραδείγματα υφίστανται και στο ελαιόλαδο. Υπό προστασία είναι έξι ελαιόλαδα (τέσσερα Κρήτης και δυο Πελοποννήσου) και όχι το Αγουρέλαιο Χαλκιδικής, το οποίο έχει αναδειχθεί ως ένα προϊόν υψηλής διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας. Επιπλέον, από επίσημα στοιχεία της Διεπαγγελματικής Επιτραπέζιας Ελιάς, προκύπτει η μεγαλύτερη ηρτημένη εσοδεία και χρήση (120.000 τόνοι) για την Επιτραπέζια Ελιά Χαλκιδικής σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ποικιλίες, καθώς και με το μεγαλύτερο εξαγώγιμο ποσοστό 92%. Δεδομένου ότι η Αυστραλία αποτελεί έναν από τους εξαγωγικούς στόχους των ποιοτικών προϊόντων μας, είναι επιπλέον μεροληπτική η προτεινόμενη λίστα και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Λαμβάνοντας επίσης υπόψιν, ότι τα προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ταυτότητας μας, πνευματική ιδιοκτησία, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μοχλό βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, ενισχύεται η προσπάθεια για την προστασία τους».