Skip to main content

Εκτός επιδοτήσεων 680 νέοι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας

Έντονη αντίδραση του Απόστολου Τζιτζικώστα, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παίζει με την αγωνία και το μέλλον των νέων γεωργών.

Περίπου 680 νέοι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας μένουν τελικά εκτός επιδοτήσεων από το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε σε υπερδέσμευση και διατέθηκαν και επιπλέον κονδύλια.

Κονδύλια όμως που δεν αρκούν για να καλύψουν τους 1.133 «επιλαχόντες», αλλά μόλις 450. Μάλιστα, από τις μεγάλες αγροτικές περιφέρειες της χώρας ασκείται έντονη κριτική, που εκφράζεται πλέον με τη μορφή αντίδρασης, επειδή τονίζουν ότι το υπουργείο παρά τις διαρκείς συνεννοήσεις ευνοεί κάποιες περιφέρειες και αδικεί άλλες και ειδικά εκείνες που έχουν μεγάλη πρωτογενή παραγωγή και άρα σημαντικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους νέους για να εγκατασταθούν στην ύπαιθρο και να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα επαγγελματικά.

Σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Φάνης Παπάς, εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους στην απόφαση του υπουργείου να ικανοποιήσει μερικώς μόνο το αίτημα για ένταξη των «επιλαχόντων» νέων γεωργών της Κεντρικής Μακεδονίας στο πρόγραμμα επιδότησης του Υπουργείου.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε έτσι κι αλλιώς τις περισσότερες αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα πανελλαδικά, όπως και την κατανομή των περισσότερων χρημάτων. Όμως, αναλογικά η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει το 26,6% του αγροτικού ΑΕΠ της χώρας, όμως το ποσοστό των κονδυλίων που διαθέτει η κυβέρνηση είναι στο 18%. Το ίδιο γίνεται και σε άλλες παραγωγούς περιφέρειες, όπως η Θεσσαλία, με αποτέλεσμα οι αγρότες μιας περιοχής να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα όσοι κατέθεταν αίτηση και οι νέοι αγρότες άλλης περιφέρειας, ενώ θα έπρεπε να είναι δικαιούχοι του προγράμματος χαρακτηρίστηκαν «επιλαχόντες» και έμειναν εκτός επιδότησης.

Το αρχικό ποσό που δόθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν 43.601.500 ευρώ και οι δικαιούχοι ανήλθαν σε 2.295, αφήνοντας εκτός 1.133 ως «επιλαχόντες», ενώ πληρούσαν όλα τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα. Ακολούθησε ένα διάστημα συνεχών συνεννοήσεων περιφερειών και υπουργείου και τελικά για να καλυφθούν όσοι αδίκως έμειναν εκτός επιδότησης, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε η κυβέρνηση, ακολουθήθηκε η μέθοδος της υπερδέσμευσης. Στην ανακοίνωση των κονδυλίων όμως συντελέστηκε εκ νέου η ίδια αδικία στην κατανομή, όπως λέει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Από την υπερδέσμευση η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παίρνει επιπλέον 8.553.157 ευρώ, χρήματα που αρκούν όμως για την κάλυψη 450 δικαιούχων. Έτσι και πάλι μένουν εκτός προγράμματος περίπου 680 νέοι γεωργοί.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να συμπεριφέρεται ανισότιμα και άδικα απέναντι στους νέους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας. Ενώ γνωρίζει ότι και οι 1.133 συμπολίτες μας δικαιούνται να υπαχθούν στο πρόγραμμα, εντούτοις τα επιπλέον κονδύλια που κατανέμει στην περιοχή μας, αρκούν για την ένταξη περίπου 450, δηλαδή ικανοποιεί μόνον ένα ποσοστό περίπου 40%. Αυτό είναι αποτέλεσμα της παρελκυστικής τακτικής που ακολουθείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο διαμόρφωσε το ποσό της υπερδέσμευσης με κριτήρια αναντίστοιχα με το ποσοστό των επιλαχόντων ανά Περιφέρεια. Έτσι κάνει το ίδιο λάθος, που έκανε και με την πρώτη κατανομή των κονδυλίων του προγράμματος, αδικώντας Περιφέρειες με μεγάλο αγροτικό πληθυσμό και πραγματικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για ένταξη στο πρόγραμμα του συνόλου των νέων γεωργών μας που το δικαιούνται και καλούμε την Κυβέρνηση να πάψει τα παιχνίδια σε βάρος του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, να πάψει να παίζει με την αγωνία και το μέλλον των νέων γεωργών της Κεντρικής Μακεδονίας και να ανταποκριθεί στο καθήκον της για ισονομία, ισοπολιτεία και δίκαιη αντιμετώπιση των Περιφερειών», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παπάς, επισήμανε ότι «σε όλο αυτό το διάστημα από την έγκριση του προγράμματος προσπαθούμε να πείσουμε το υπουργείο ότι δεν μπορεί να αποκλείσει χιλιάδες νέους αγρότες από επιδοτήσεις που δικαιούνται. Όμως παρότι και το Υπουργείο αναγνωρίζει ότι οι συμπολίτες μας είναι δικαιούχοι του προγράμματος, με τη νέα κατανομή της υπερδέσμευσης συνεχίζει να τους αδικεί και να τους αποκλείει από τις επιδοτήσεις. Η αδικία αυτή όμως έχει και περαιτέρω επιπτώσεις σε όσους δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα. Πέρα από την απώλεια της επιδότησης, τους στερεί τη δυνατότητα να ενταχθούν σε άλλα προγράμματα του υπουργείου, οδηγώντας πολλούς από αυτούς σε καταστροφή ή και σε εγκατάλειψη της ενασχόλησής τους με τον πρωτογενή τομέα. Εμείς δε θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας για να ενταχθούν και οι 1.133 'επιλαχόντες' στο πρόγραμμα και να σταματήσει η αδικία που συντελείται σε βάρος τους και σε βάρος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Όσοι επενδύουν στον κοινωνικό αυτοματισμό δεν μπορούν να μας αποπροσανατολίσουν».