Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στα ύψη ο υδράργυρος, στα ύψη και οι τιμές φρούτων και λαχανικών

Η μειωμένη παραγωγή λόγω του παρατεταμένου καύσωνα αυξάνει συνεχώς τις τιμές στα οπωροκηπευτικά - Χάνονται οι ελπίδες από εστίαση και τουρισμό

Ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πρωτοφανή καύσωνα και εδώ και δέκα ημέρες το θερμόμετρο ξεπερνά σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς, ολοένα και αυξάνεται ο φόβος για την καταστροφή που επέρχεται στα οπωροκηπευτικά προϊόντα, με τους εμπόρους να εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τις συνεχείς ελλείψεις.

Τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα αντιμετώπισαν για δεύτερη φορά φέτος σοβαρά προβλήματα, ως απόρροια των καιρικών συνθηκών. Συγκεκριμένα, όπως δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Γιάννης Χαραλαμπίδης, ήδη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο το χαλάζι κατέστεψε την παραγωγή στην πλειονότητά της και ο τωρινός καύσωνας ήρθε να συμπληρώσει αυτό που χαρακτήρισε ως προβληματική χρονιά.

Ο κ. Χαραλαμπίδης υπογραμμίζει πως σε φυσιολογικές συνθήκες τα οπωροκηπευτικά αντέχουν περί τις δύο ημέρες σε θερμοκρασίες 42-43°C υπό σκιά. «Είναι τουλάχιστον αναμενόμενο τώρα που βιώνουμε αυτόν τον διαρκή καύσωνα να μην αναμένουμε να επιβιώσουν οι καρποί», σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για μεγάλη καταστροφή που εξαιτίας της επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής θα αργήσει να καταλαγιάσει.

Άλλωστε, τη δεδομένη χρονική στιγμή οι περισσότεροι παραγωγοί της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. «Μία από τις κυριότερες πηγές στην αγορά της πατάτας αυτήν τη στιγμή είναι η Θήβα αλλά και η Ηλεία, που έχει κρατήσει στα ψυγεία ένα σημαντικό ποσοστό», τονίζει ο κ. Χαραλαμπίδης, προσθέτοντας, όμως, πως οι καιρικές συνθήκες περιορίζουν συνεχώς την παραγωγή. «Ακόμα και οι ντομάτες που λαμβάνονται από τοπικές πηγές, βρίσκονται σε εξαιρετική έλλειψη, γεγονός που αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο», επισημαίνει.

Με πόσα χρήματα θα έρθουν στο τραπέζι μας τα οπωροκηπευτικά

Όπως είναι αναμενόμενο, η έλλειψη των καρπών και των οπωροκηπευτικών προϊόντων φέρει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων χαρακτηριστικά αναφέρει ότι τα περισσότερα προϊόντα θα έρθουν στο καλοκαιρινό μας τραπέζι αρκετά αυξημένα. «Όλα τα ροδακινοειδή, που μπορεί να μην εμφανίσουν αμέσως προβλήματα από τον καύσωνα αλλά να φανεί αργότερα, έχουν αυτήν τη στιγμή τιμή χονδρικής περίπου 1,50 με 1,80 ευρώ το κιλό ενώ οι ντομάτες φθάνουν το 1,60 αντίστοιχα», τονίζει ο ίδιος και προσθέτει πως ειδικά στην περίπτωση της ντομάτας υπάρχει μεγάλη έλλειψη.

Μειώνεται η ζήτηση από την εστίαση και τον τουρισμό

Η σχετικά βελτιωμένη συγκριτικά με πέρυσι εικόνα του τουρισμού έδωσε ανάσες ελπίδας στους εμπόρους, όμως ο καύσωνας ήρθε να τις πάρει πάλι πίσω. Τα καταστήματα εστίασης και τα ξενοδοχεία που αποτελούσαν από τους σημαντικότερους πελάτες της Λαχαναγοράς χάνουν τουλάχιστον πέντε με έξι ώρες ημερησίως από τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που έχει αντίκρισμα και στα προϊόντα που αγοράζουν.

«Με αυτά τα δεδομένα, ακόμα και τα ξενοδοχεία και οι ταβέρνες έπαψαν πια να αποτελούν τόσο σημαντικούς πελάτες. Είναι, ωστόσο, λογικό καθώς και ο τουρισμός από μόνος του έχει γνωρίσει πολύ σημαντική μείωση από το 2019 και παλαιότερα», σημειώνει ο κ. Χαραλαμπίδης.

Προβλήματα ακόμα και σε μεγάλες παραγωγικές μονάδες

Την παρούσα περίοδο, ο κ. Χαραλαμπίδης αναφέρει πως ακόμα και μεγάλες παραγωγικές μονάδες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Χαρακτηριστικά σημειώνει πως ακόμα και στο Νευροκόπι, που αποτελεί μία περιοχή που εφοδιάζει μεγάλο μέρος της χώρας σε πατάτες, σημειώθηκε ισχυρή χαλαζόπτωση την περασμένη εβδομάδα και θα δημιουργήσει εμπόδια στην παραγωγή. «Είναι πια δεδομένο πως η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε», καταλήγει ο κ. Χαραλαμπίδης.