Skip to main content

ΕΚΤ:Στο τραπέζι η αποδοχή ομολόγων χωρίς επενδυτική βαθμίδα ως ενέχυρα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το ΔΣ της ΕΚΤ πρόκειται να συζητήσει την αποδοχή ομολόγων χωρίς επενδυτική διαβάθμιση ως ενέχυρα από τράπεζες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συζητήσει σήμερα το απόγευμα, μέσω τηλεδιάσκεψης, για το αν η ΕΚΤ θα δέχεται ομόλογα που δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση (junk-rated debt) ως ενέχυρα από τις τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τηλεδιάσκεψη μπορεί να επιδιώκει να διασκεδάσει τις ανησυχίες ότι ορισμένα κρατικά και εταιρικά ομόλογα θα υποβαθμιστούν σύντομα σε μη επενδυτική βαθμίδα λόγω του κόστους από την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο οίκος πιστοληπτικής διαβάθμισης S&P Global Ratings αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή τη νέα αξιολόγησή του για το αξιόχρεο της Ιταλίας, το οποίο είναι σήμερα δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής διαβάθμισης με αρνητική προοπτική. Μία υποβάθμισή του θα ήταν ένα βήμα προς έναν πιθανό αποκλεισμό της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης από τα προγράμματα αναχρηματοδότησης και αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, επιταχύνοντας μία κρίση.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's θα ανακοινώσει τον Μάιο τη νέα αξιολόγησή του για το αξιόχρεο της Ιταλίας, το οποίο αντιστοιχεί σήμερα στ χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα τους. Αν και με βάση τους τρέχοντες κανόνες της ΕΚΤ, το αξιόχρεο της Ιταλίας θα πρέπει να υποβαθμισθεί σε μη επενδυτική βαθμίδα και από τους τέσσερις οίκους που αυτή λαμβάνει υπόψη - S&P, Moody's, Fitch και DBRS - η προοπτική των υποβαθμίσεων ανησυχεί τους επενδυτές. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και η διαφορά των αποδόσεων των 10ετών τίτλων από αυτή των αντίστοιχων γερμανικών αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης (0,25 της ποσοστιαίας μονάδας) χθες, παρά την επιτυχή πώληση χρέους από τη χώρα.

Η ΕΚΤ έθεσε ένα προηγούμενο για την αποδοχή junk bonds τον περασμένο μήνα, συμφωνώντας στην αποδοχή των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμά της αγορών ομολόγων. Τον Απρίλιο επέκτεινε την παραχώρηση αυτή και στην αποδοχή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ως ενεχύρων, επιτρέποντας ουσιαστικά στις ελληνικές τράπεζες να δανείζονται από την κεντρική τράπεζα, ενώ χαλάρωσε παράλληλα και άλλους κανόνες για τα ενέχυρα.