Skip to main content

Έλεγχοι μέτρων: Πέντε συλλήψεις και πρόστιμα ύψους 197.500 ευρώ την Τετάρτη

Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε πέντε συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη διοργάνωση συναθροίσεων.

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν την Τετάρτη συνολικά 85.038 ελέγχους και κατέγραψαν 579 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 197.500 ευρώ, κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε μία επιχείρηση και κύρωση αναστολής λειτουργίας 30 ημερών σε μία επιχείρηση.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (72.357).

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

1. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε πέντε συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη διοργάνωση ιδιωτικών συναθροίσεων σε οικίες.
2. Βεβαιώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ εννέα παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτες.
3. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.000 ευρώ σε δύο υπαλλήλους καταστήματος εστιατορίου για μη πραγματοποίηση self test στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
4. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση πελατών, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
5. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000 ευρώ σε δύο υπηκόους Αλβανίας παράνομα εισερχόμενους στη χώρα, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
6. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε έναν διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
7. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 2.000 ευρώ σε δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας στην Περιφέρεια Αττικής.
8. Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 900 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.
9. Η Δημοτική Αστυνομία Αθηνών επέβαλε πρόστιμο 4.000 ευρώ σε έναν ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και 30 ημέρες αναστολή λειτουργίας στην επιχείρηση για παράβαση της αναστολής λειτουργίας για δεύτερη φορά (υποτροπή).
10. Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.200 ευρώ σε τέσσερα φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας προστασίας. στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
11. Η ΕΑΔ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε κατάστημα πώλησης τροφίμων στο οποίο δεν τηρούνταν το καθημερινό πρόγραμμα απολύμανσης καλαθιών δεδομένου ότι το πρόγραμμα που επεδείχθη στο κλιμάκιο δεν είχε ενημερωθεί από 08-05-21, στον δήμο Πατρέων.
12. Η ΕΑΔ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 900 ευρώ για μη χρήση μάσκας σε τρία φυσικά πρόσωπα, στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Διενεργήθηκαν παράλληλα έλεγχοι σε 63 αντικείμενα και σε 239 φυσικά πρόσωπα, σε ολόκληρη την Επικράτεια.