Skip to main content

Ελλάδα: Διάσωση τραπεζών με έξοδα φορολογουμένων;

Στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για στήριξη του πιεζόμενου τραπεζικού κλάδου αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στις ισχυρότατες πιέσεις που δέχονται οι μετοχές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών. «Αναταράξεις στην Ελλάδα – υπό συζήτηση μια Bad Bank», σχολιάζει στον τίτλο σχετικού της δημοσιεύματος η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «μεγάλη μερίδα τραπεζικών μετοχών απώλεσαν σε διάστημα μιας ημέρας (σ.σ. την Τετάρτη) μέχρι και 20% της αξίας τους. Η κατάρρευση στις τιμές των μετοχών οδήγησε σε βιαστικές κινήσεις την αριστερή κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Στην Αθήνα ελέχθη ότι το υπουργικό συμβούλιο εργάζεται από κοινού με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών πάνω σε ένα "σχέδιο δράσης" προκειμένου να ελαφρύνουν τις τράπεζες από δάνεια υψηλού ρίσκου. Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές σε πρώτη φάση. […] Τώρα γίνεται λόγος για μία Bad Bank, στην οποία θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών».

Σύμφωνα με την FAZ, «για αυτόν τον σκοπό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως οικονομική εξασφάλιση (σ.σ. εγγύηση) μέρος του μαξιλαριού ρευστότητας των 24,1 δις ευρώ, για το οποίο είχαν συμφωνήσει το καλοκαίρι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Στις Βρυξέλλες έχει διαψευσθεί συμμετοχή του ESM στα σχέδια» αυτά, επισημαίνει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης, η οποία επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως αναφέρει, «η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν αυτή που επανειλημμένα δυσχέρανε και καθυστέρησε πωλήσεις δανείων ή κατασχέσεις ακινήτων που ανήκουν σε ασυνεπείς λήπτες ενυπόθηκων δανείων».

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της

«Οι επενδυτές ανησυχούν για τις ελληνικές τράπεζες», γράφει για το ίδιο θέμα η Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «οι απώλειες λάμβαναν ολοένα και πιο απειλητικές διαστάσεις» την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προφανώς αισθάνθηκε φόβο και αντέδρασε άμεσα. Τώρα μια διάσωση (σ.σ. των τραπεζών) φαίνεται να είναι κοντά –ωστόσο ενδεχομένως με έξοδα των φορολογουμένων», επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου σε σχέση με το σχέδιο στήριξης του τραπεζικού κλάδου που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση.

Η γερμανική εφημερίδα εξηγεί μεταξύ άλλων ότι «τα τοξικά δάνεια θα πρέπει να διασφαλιστούν. Επί της αρχής αυτό θα ήταν δυνατό εάν μια Bad Bank πωλούσε σε επενδυτές ομόλογα, μερικά εκ των οποίων θα λάμβαναν κρατικές εγγυήσεις. Τις πιθανές απώλειες θα καλούνταν να επωμιστούν σε αυτήν την περίπτωση οι φορολογούμενοι».

Η Handelsblatt αναφέρεται σε ανταπόκρισή της σε «σχέδιο βοήθειας για τις τράπεζες της Ελλάδας». Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ, η απομάκρυνση των επενδυτών από τις τραπεζικές μετοχές έχει δύο βασικούς λόγους: τον κίνδυνο που απορρέει από τον μεγάλο όγκο των κόκκινων δανείων, αλλά και τις ανησυχίες για τη μειωμένη αποδοτικότητα των ελληνικών τραπεζών, όπως αποτυπώθηκε στα στοιχεία του τριμήνου που δημοσιεύθηκαν στο τέλος Αυγούστου.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα» τον τρόπο στήριξης των τραπεζών, αναφέρει η Handelsblatt, ωστόσο η εφημερίδα εκτιμά ότι «το σχέδιο είναι παρόμοιο με το μοντέλο που είχε συμφωνήσει το 2016 η Ιταλία με την ΕΕ για την εξυγίανση του τραπεζικού της τομέα και το οποίο εφήρμοσε με επιτυχία».

Η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «ακόμη κι αν η κυβέρνηση επιρρίπτει τώρα την ευθύνη σε "κερδοσκόπους", οι αναταράξεις στο χρηματιστήριο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές πολιτικά για τον Τσίπρα. Η απώλεια εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες τρομάζει τους ξένους επενδυτές που χρειάζεται επειγόντως η χώρα προκειμένου η οικονομία να αναπτύσσεται σταθερά. Και το αξιόχρεο της χώρας πλήττεται από αυτήν την εξέλιξη».

Έλληνες, ο λιγότερο ευτυχισμένος λαός της Ευρώπης

Στον εξαιρετικά χαμηλό βαθμό ικανοποίησης των ελλήνων πολιτών από την προσωπική τους κατάσταση αναφέρεται το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche στην ηλεκτρονική του έκδοση. Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται τις απαντήσεις που έδωσαν οι ίδιοι οι πολίτες στο πλαίσιο της ετήσιας έρευνας που διενεργείται για την έκδοση του «Άτλαντα Ευτυχίας» για λογαριασμό των Γερμανικών Ταχυδρομείων.

Σύμφωνα με τον «Άτλαντα Ευτυχίας 2018», που θα παρουσιαστεί στις 11 Οκτωβρίου στο Αμβούργο, «οι Έλληνες βρίσκονται σε ό,τι αφορά τον βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή τους στην τελευταία θέση στην Ευρώπη, πίσω ακόμη και από τον φτωχό τους γείτονα, την Αλβανία», αναφέρει το δημοσίευμα, σχολιάζοντας ότι «η κρίση έχει αφήσει σοβαρά ίχνη στην Ελλάδα».

Η συντάκτρια του άρθρου μίλησε για το θέμα με τον οικονομολόγο Σταύρο Δρακόπουλο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «έχει ερευνήσει επιστημονικά τις δραματικές επιπτώσεις (σ.σ. της κρίσης) στο αίσθημα ευτυχίας των συμπατριωτών τους». Σύμφωνα με τον έλληνα καθηγητή, «το ΑΕΠ και το ποσοστό ανεργίας είναι αποφασιστικοί παράγοντες για το επίπεδο ευτυχίας μιας χώρας». Ο Σταύρος Δρακόπουλος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «μια τόσο ραγδαία επιδείνωση των σημαντικών οικονομικών δεικτών αποτελεί σπάνιο φαινόμενο στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αυτό μπορεί να συγκριθεί στην πραγματικότητα μόνο με εξελίξεις σε εμπόλεμες περιόδους».

Εκτός από τη μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και την αύξηση της ανεργίας, σημαντικός παράγοντας για τη σοβαρή δυσαρέσκεια των ελλήνων πολιτών είναι, κατά τον έλληνα καθηγητή, η διαφθορά. «Μια πολιτική που θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ειδικά στην Ελλάδα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Η διαφθορά μειώνει το αίσθημα ευτυχίας. Επειδή η φοροδιαφυγή είναι μια σημαντική έκφανση της διαφθοράς, μια αποφασιστική πολιτική που θα μεριμνά ώστε να πληρώνουν όλοι φόρους θα πρέπει να έχει έντονα θετική επίδραση στο αίσθημα ευτυχίας», εκτιμά ο Σταύρος Δρακόπουλος.

Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle