Skip to main content

DW: Η χαλαρότητα οδηγεί σε αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα

H έξαρση των κρουσμάτων στην Eλλάδα και οι λόγοι που οδήγησαν σε επιδείνωση της κατάστασης αλλά και η υποδοχή προσφύγων στο επίκεντρο του Τύπου.

Εκτενές άρθρο για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα δημοσιεύει το Δημοσιογραφικό Δίκτυο Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland) υπό τον τίτλο «Η εγρήγορση υποχωρεί: Και στην Ελλάδα ανεβαίνουν τα κρούσματα».

Όπως επισημαίνεται, «όπως στις περισσότερες χώρες έτσι και στην Ελλάδα αυξάνεται εδώ και εβδομάδες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, αν και εκκινούν από σχετικά χαμηλά επίπεδα. Στη χώρα των 10,7 εκατομμυρίων πολιτών έχουν μολυνθεί περίπου 26.500 άνθρωποι ενώ στην Πορτογαλία που έχει παρόμοιο πληθυσμό έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας 104.000 κρούσματα.

Η Ελλάδα είχε διαχειριστεί το πρώτο κύμα της άνοιξης καλύτερα από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης είχε ακούσει τους ειδικούς, αποφασίζοντας εγκαίρως περιορισμούς στις επαφές των πολιτών.

«Ενδεχόμενο νέο lockdown θα είχε καταστροφικές συνέπειες»

[…] Πέραν αυτών ήταν μεγάλη και η αποδοχή των μέτρων από τους πολίτες. Εν καιρώ πανδημίας οι Έλληνες επέδειξαν ένα χαρακτηριστικό, το οποίο περίμεναν από αυτούς οι λιγότεροι στην υπόλοιπη Ευρώπη: πειθαρχία. Σε αυτό συνέβαλαν και οι σοκαριστικές εικόνες από τα υπερπλήρη νοσοκομεία και τις εκατόμβες θυμάτων από την γειτονική Ιταλία. Δεδομένου ότι η πλειονότητα των πολιτών ακολούθησε τα μέτρα και η τήρησή τους ελεγχόταν εντατικά από την αστυνομία, η καμπύλη των νέων κρουσμάτων είχε υποχωρήσει ήδη στις αρχές Απριλίου.
Από τον Αύγουστο όμως ανεβαίνει και πάλι η επιδημιολογική καμπύλη. Με 667 νέα κρούσματα καταγράφηκε την Τρίτη νέο ρεκόρ. Προφανώς τις τελευταίες εβδομάδες οι νέες και οι νέοι ως επί το πλείστον έγιναν και πάλι πιο απρόσεκτοι και η εγρήγορση υποχώρησε. Η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται όμως μάλλον και με τα αυξημένα τεστ.

[…] Δημοσιεύματα του Τύπου που θέλουν τον αριθμό των θανάτων στην Ελλάδα να αυξάνεται αλματωδώς δεν επιβεβαιώνονται από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Αντιθέτως: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις αρχές Σεπτεμβρίου ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε μικρότερο βαθμό απ΄ ότι τα νέα κρούσματα, γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί και με τον μειούμενο μέσο όρο ηλικίας των προσβληθέντων.

[…] Μετά τα καθολικά περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλει την άνοιξη, η κυβέρνηση εστιάζει στο δεύτερο κύμα σε τοπικού χαρακτήρα μέτρα και σε μια εντατική ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων προκειμένου να εντοπίζονται και να απομονώνονται εγκαίρως εστίες μόλυνσης. Με τη στρατηγική αυτή η κυβέρνηση ελπίζει να αποφύγει ένα δεύτερο γενικό απαγορευτικό. Η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν ανήκουν στις περιοχές υψηλού κινδύνου. […] Ενδεχόμενο νέο lockdown θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ούτως ή άλλως δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία».

Προσφυγικό: Οι Γερμανοί θέλουν περισσότερους πρόσφυγες

Στη Γερμανία πολλοί δήμοι και κοινότητες έχουν εκδηλώσει δημοσίως την προθυμία τους να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά. Η προθυμία αυτή προσκρούει ωστόσο στη σθεναρή αντίσταση της γερμανικής κυβέρνησης και των τοπικών κρατιδίων. Χωρίς τη συγκατάθεσή τους οι δήμοι δεν μπορούν να υποδεχθούν αυτόνομα πρόσφυγες. Το θέμα σχολιάζει σήμερα η Süddeutsche Zeitung που εστιάζει στην περίπτωση του Μονάχου:

«Το Μόναχο προσφέρθηκε να υποδεχθεί εκατοντάδες πρόσφυγες που σήμερα ζουν στα ελληνικά νησιά. Εν τέλει θα έρθουν όμως μόλις 40, ίσως και λιγότεροι. Ομοσπονδιακή και τοπική κυβέρνηση δεν επιτρέπουν περισσότερους.

Θα μπορούσε ενδεχομένως να πει κανείς ότι είναι καλό που θα έρθουν λιγότεροι διότι αμέτρητοι ντόπιοι αλλά και πρόσφυγες που ζουν εδώ και χρόνια στο Μόναχο δυσκολεύονται να βρουν σπίτι. Προς τι λοιπόν η υποδοχή περισσοτέρων; Και μάλιστα εθελοντικά; Απλά διότι το επιβάλλει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και επειδή το δημοτικό συμβούλιο, πολλές οργανώσεις και πρόθυμοι ιδιώτες λένε ξεκάθαρα ότι θέλουμε να προσφέρουμε τα αναγκαία σε όλους εκείνους που ζουν σε σκηνές και παράγκες στη Λέσβο και άλλα νησιά.

Πρόκειται για ένα ενθαρρυντικό μήνυμα σε μια εποχή όπου οι πρόσφυγες απασχολούν ουδόλως τους κυβερνώντες και όπου πολλοί κατά βάθος χαίρονται που στο μεταξύ έρχονται πολύ λιγότεροι πρόσφυγες στη Γερμανία απ΄ ότι πριν από τέσσερα και πέντε χρόνια. Ωστόσο οι άνθρωποι στις θάλασσες και στους καταυλισμούς υπάρχουν ακόμη. Σε αυτούς απευθύνεται το δώρο που θέλει να τους κάνει ο δήμος. Για να μπορεί να παραδοθεί όμως, ομοσπονδία και κρατίδιο θα πρέπει να το αποδεχθούν και να το μεταφέρουν στους πρόσφυγες.

Το ότι μαζί με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Γερμανία δεν απομακρύνει περισσότερους ανθρώπους από τις λάσπες της Λέσβου είναι λάθος, τόσο σε ανθρώπινο επίπεδο όσο και πολιτικά, από το οποίο υποφέρουν οι πρόσφυγες. Επιπλέον η πολιτική αυτή προσβάλλει πολλούς πολίτες. Λειτουργεί αποθαρρυντικά, βάζει προσκόμματα σε τοπικές πρωτοβουλίες και στην κοινωνική δραστηριοποίηση, που είναι το πολυτιμότερο δώρο των πολιτών στο κοινωνικό σύνολο».

Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle