Skip to main content

Ελλάδα-Ρωσία: Έναρξη της τουριστικής σεζόν με αρχαιοελληνικό χρώμα

Ρωσική Γεωγραφική Εταιρεία και Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού εγκαινίασαν τη φετινή τουριστική σεζόν με έντονο αρχαιοελληνικό χρώμα.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του «Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας 2021», η Ρωσική Γεωγραφική Εταιρεία και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού εγκαινίασαν με κοινή συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS, τη φετινή τουριστική σεζόν προσδίδοντάς της έντονα αρχαιοελληνικό χρώμα.

«Ελλάδα και Ρωσία έχουν πολλά να αλληλοδιδαχθούν και να αναπτύξουν από κοινού στον τομέα του τουρισμού, καθώς ενεργά συνενώνουμε, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας μας, το πολιτιστικό και τουριστικό δυναμικό και την αρχαία κληρονομία, που χάρη στον ελληνικό εποικισμό αναπτύχθηκε στα παράλια του Ευξείνου Πόντου», δήλωσε ο ομογενής πολιτικός, εμπνευστής και επικεφαλής του προγράμματος «Χρυσό Δακτυλίδι του Βασιλείου του Βοσπόρου», Χριστόφορος Κωνσταντινίδης.

Προς απελευθέρωση όλων των θερινών πτήσεων για Ελλάδα

Την πρωτοβουλία χαιρέτισε η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία Αικατερίνη Νασίκα, η οποία, ανταποκρινόμενη σε ερωτήματα Ρώσων δημοσιογράφων, ανακοίνωσε ότι οι διαβουλεύσεις έχουν προχωρήσει πολύ και βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να ληφθούν αποφάσεις της ρωσικής κυβέρνησης για την απελευθέρωση από ρωσικής πλευράς των θερινών πτήσεων προς την Ελλάδα, όπως ολοφάνερα πλέον επιζητά μεγάλο μέρος της ρωσικής κοινής γνώμης.

Ο διευθυντής του Γραφείου ΕΟΤ Ρωσίας και Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών Πολύκαρπος Ευσταθίου, παρουσίασε τα μεταφρασμένα στα ρωσικά διαφημιστικά βίντεο του Οργανισμού, αλλά και μια εξαιρετικής επιστημονικής θεμελίωσης εισήγηση για τις αρχαιοελληνικές και ελληνιστικές αποικίες στη Μαύρη Θάλασσα και τις ελληνικές πόλεις-κράτη από όπου προέρχονταν οι αρχαίοι αποικιστές, προτείνοντας στους Ρώσους τουρίστες να περιηγηθούν στην Ελλάδα και να τις ανακαλύψουν.

Ανάμεσα στις ελληνιστικές αυτές πόλεις είναι για παράδειγμα η Φαναγόρεια, η Ερμώνασσα, η Γοργίππια, η Ταναΐς και άλλες, πολλά ευρήματα από τις οποίες διασώζονται, είτε δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί έως και σήμερα στις ρωσικές ακτές του Ευξείνου Πόντου και της Αζοφικής Θάλασσας και συνδέονται αντιστοίχως με τον Ορχομενό, τα 'Αβδηρα, την Κρήτη, την Εύβοια, τη Χίο, τη Σάμο, την Αττική, την Πελοπόννησο και πολλές άλλες περιοχές της σύγχρονης Ελλάδας.

Ακόμη και την περσινή, δύσκολη λόγω της πανδημίας, χρονιά, οι εκδηλώσεις του «Χρυσού δακτυλιδιού του Βασιλείου του Βοσπόρου» στη Ν. Ρωσία προσέλκυσαν το ενδιαφέρον σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου επισκεπτών, ενώ η φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να πολλαπλασιαστούν οι επισκέπτες, αλλά και οι κοινές ελληνορωσικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η σχεδιαζόμενη συμπαραγωγή πολυποικιλιακών οίνων από ελληνικές και ρωσικές αυτόχθονες ποικιλίες.

Ο κοσμοναύτης Σκάπλεροφ και ο Στίβεν Σιγκάλ

Στην πανηγυρική συνέντευξη Τύπου οι διάσημοι «πρέσβεις» του προγράμματος «Χρυσό Δακτυλίδι του Βασιλείου του Βοσπόρου», ο κοσμοναύτης Αντόν Σκάπλεροφ, γνωστός φιλέλληνας, ο οποίος έχει επανειλημμένως συμμετάσχει σε προγράμματα αποκατάστασης Ρώσων κοσμοναυτών στην Ελλάδα, ο Αμερικανός ηθοποιός Στίβεν Σιγκάλ, ο οποίος έχει αποκτήσει τη ρωσική υπηκοότητα, ο επίτιμος πρόεδρος της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας Βλαντίμιρ Κοτλιακόφ, ο πρέσβης της Γρενάδας στη Ρωσία Ολέγκ Φίρερ κά.

Πηγές: ΑΜΠΕ, TASS