Skip to main content

Κορωνοϊός: Το πείραμα της Σουηδίας με τα μάτια ενός ομογενή από τη Θεσσαλονίκη

Θέμα Voria.gr: Έλληνες που ζουν μόνιμα σε διαφορετικά μέρη του κόσμου μιλούν για την καθημερινότητά τους την περίοδο της πανδημίας.

Σειρά για τη σκανδιναβική Σουηδία, όπου η διαχείριση της πανδημίας προκάλεσε επικρίσεις από τρίτες χώρες και κράτη.

Ο Γιώργος Κουντουρίδης, μηχανικός Πληροφορικής που ζει στη Στοκχόλμη μεταφέρει την εμπειρία του στη Voria.gr.

«Μην έχοντας γνώση, η Σουηδία πήρε κάποιο ρίσκο. Εξάλλου οι Σουηδοί είναι… πρακτικοί άνθρωποι»



Φέτος συμπληρώνει 33 χρόνια που ζει κι εργάζεται στη Σουηδία ο μηχανικός πληροφορικής Γιώργος Κουντουρίδης από τη Θεσσαλονίκη. Παντρεμένος με δύο παιδιά -η κόρη του συνεχίζει τις πανεπιστημιακές της σπουδές και ο γιος του ετοιμάζεται για αυτές- μίλησε στη Voria.gr από τη Στοκχόλμη για το πώς η χώρα στάθηκε απέναντι στην πανδημία και πώς γι΄ άλλη μια φορά, φτάσαμε να συζητάμε για ακόμη ένα… σουηδικό μοντέλο.

«Άλλαξαν πάρα πολλά πράγματα στη ζωή. Τα πάντα. Από όλες τις απόψεις», λέει για την περίοδο της πανδημίας κι εξηγεί: «Επαγγελματικά πλέον η εργασία μας γίνεται εξ ολοκλήρου από τις 12 Μαρτίου του ’20 από το σπίτι. Όσον αφορά την οικογένεια, έχουμε περιορίσει ασφαλώς τις κοινωνικές μας συναναστροφές σε σημαντικό βαθμό».

«Στη Σουηδία», λέει, «δεν κλειστήκαμε μέσα στο σπίτι. Έχουμε κάποιες συναναστροφές, συναντάμε κόσμο, αλλά φροντίζουμε να γίνεται με ασφάλεια. Αντί να συναντιόμαστε σε κλειστούς χώρους, κοιτάμε να συναντιόμαστε σε ανοιχτούς χώρους ή να κάνουμε μαζί περίπατο ή να κάνουμε μαζί μία εκδρομή».

Ο κορωνοϊός δεν χαρίστηκε στον κ. Κουντουρίδη. «Πέρασα τον κορωνοϊό δύο φορές», μας λέει. «Πέρυσι το Φεβρουάριο, ήμουν από τους πρώτους. Είχα κάνει ένα επαγγελματικό ταξίδι στις ΗΠΑ κι εκεί κόλλησα και τον κορωνοϊό! Και βέβαια και η οικογένειά μου. Τη δεύτερη φορά ήταν όταν κατέβηκα στην Ελλάδα για να συναντήσω τη μητέρα μου, στα τέλη Οκτώβρη, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Και στις δύο περιπτώσεις απέκτησα αντισώματα. Δεν χρειάστηκε να νοσηλευτώ, απλά είχα πυρετό για μια εβδομάδα».

Σε ερώτηση εάν τον απασχόλησε το γεγονός ότι η Σουηδία επέλεξε έναν διαφορετικό δρόμο στην αντιμετώπιση της πανδημίας ο κ. Κουντουρίδης παραθέτει τη δική του άποψη: «Δεν με απασχόλησε αυτό περισσότερο και τούτο διότι η Σουηδία τραβά έναν δικό της δρόμο, έχει να κάνει λίγο και με το πώς σκέφτονται οι Σουηδοί κι αυτό το καταλαβαίνω». «Αυτό που με απασχόλησε ήταν ότι δεν υπήρχε η άμεση αντίδραση, όπως υπήρχε αλλού. Μια χαλαρότητα, παρότι τα πράγματα δεν ήταν υπό έλεγχο. Μην έχοντας γνώση, η Σουηδία πήρε κάποιο ρίσκο. Εξάλλου οι Σουηδοί είναι πρακτικοί άνθρωποι. Περίμενα πάντως να πάνε σε ένα lockdown, σαν της Ελλάδας, όχι όμως επί μακρόν, αλλά…».

Πάντως όπως λέει ο κ. Κουντουρίδης, ο οποίος είναι παντρεμένος με Σουηδή γιατρό που εργάζεται σε νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, «δεν ανήκουμε σε αυτούς που ανησυχούν ιδιαίτερα».

Σχετικά με τους περιορισμούς διευκρινίζει: «Υπάρχουν, αλλά η εστίαση ήταν πάντα ανοιχτή, με λιγότερες ώρες λειτουργίας, όπως και η κυκλοφορία. Δεν έχουμε lockdown. Επίσης, τα γυμναστήρια λειτουργούν αλλά με καθορισμένο αριθμό ατόμων, αναλογικά με το χώρο. Τα δημοτικά και γυμνάσια λειτούργησαν κανονικά, ενώ στα λύκεια υπήρχαν περιορισμοί σχετικά με τις αποστάσεις μεταξύ των μαθητών και ταυτόχρονα είχαμε μερικώς τηλεκπαίδευση.

Τώρα λειτουργούν όλα κανονικά με εξαίρεση την εστίαση που εξακολουθεί να κλείνει στις 8:30 το βράδυ».

Σε ερώτηση εάν οι Σουηδοί φορούν μάσκες ο κ. Κουντορίδης απαντά «όχι». Και αναφορικά με τους εμβολιασμούς επισημαίνει: «Δεν έχουμε πάρει ακόμη πληροφορία πότε θα κάνουμε το εμβόλιο. Η κόρη μου όμως λόγω ειδικότητας (φροντίζει άτομα κάποιας ηλικίας) έκανε την α’ δόση με το AstraZeneca, αλλά η β’ δόση προς το παρόν, αναβλήθηκε. Eγώ ελπίζω να κάνω το εμβόλιο μέχρι το καλοκαίρι για να έρθω στην Ελλάδα. Προς το παρόν δεν έχουμε περιορισμούς σε ταξίδια».

Όταν ρωτήθηκε εάν οι μαθητές που πάνε στα σχολεία κάνουν self-test ο κ. Κουντουρίδης είπε ότι δεν υπάρχουν self-test...

Καταλήγοντας, ο ίδιος διευκρινίζει: «Μέχρι στιγμής, ούτε φοβήθηκα, ούτε φοβάμαι κάτι. Όμως επειδή η κατάσταση δεν καλυτερεύει κι επειδή με τις νέες μεταλλάξεις ο ιός χτυπά και τις νεότερες ηλικίες, κι επειδή είναι μια κατάσταση ανεξέλεγκτη, μου δημιουργεί έναν προβληματισμό...».

Καθημερινά, προσθέτει, στον ηλεκτρονικό Τύπο υπάρχει πλήρης αποτύπωση της πανδημίας στη χώρα με τον αριθμό των κρουσμάτων, θυμάτων και διασωληνωμένων αναλυτικά ανά περιοχή της Σουηδίας.