Skip to main content

Έλληνες του Βερολίνου για το εκλογικό αποτέλεσμα

Ομογενείς που ζουν στη γερμανική πρωτεύουσα μιλούν στην Deutsche Welle για τις χθεσινές εκλογές στην Ελλάδα.

Παρ’ ότι ζουν κατά κανόνα εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων στη Γερμανία παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Σαφώς πολύ πιο έντονο είναι το ενδιαφέρον στη γενιά των γκασταρμπάιτερ και μειωμένο στη δεύτερη και οπωσδήποτε στην τρίτη γενιά των ελλήνων μεταναστών. Παλιότερα, τις πρώτες δύο δεκαετίες μετά τη μεταπολίτευση το 1974, οι Έλληνες δραστηριοποιούνταν πολιτικά κυρίως στις οργανώσεις των ελληνικών κομμάτων που λειτουργούσαν στη Γερμανία. Έκτοτε όλο και περισσότεροι από τις νέες γενιές προτιμούν να εντάσσονται σε γερμανικά κόμματα. Όχι λίγοι είναι μέλη τόσο ελληνικών όσο και γερμανικών αδελφών κομμάτων. Πώς εκτιμούν οι Έλληνες του Βερολίνου που είναι οργανωμένοι σε κόμματα το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα;

Αποφασιστικό ρόλο παίζουν τα οικονομικά ζητήματα

Ο Νίκος Αθανασιάδης είναι εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία. Μιλώντας στην Deutsche Welle δηλώνει: «Φυσικά λυπήθηκα που το κόμμα μου δεν μπόρεσε να συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας. Πιστεύω ότι πληρώσαμε, μην πω και τα λάθη μας, κάναμε και λάθη αλλά μην ξεχνάμε ότι αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Ήταν μια χώρα πτωχευμένη με τα ταμεία μείον. Αναγκαστήκαμε και υπογράψαμε μνημόνιο το οποίο εφαρμόσαμε και εφαρμόστηκε σκληρά. Αυτοί ήταν άλλωστε οι όροι για να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

Ο Γιάννης Σαλαβόπουλος είναι σύμβουλος επιχειρήσεων στο Βερολίνο και μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Εκτιμά ότι για τη νέα ελληνική κυβέρνηση δεν ισχύει καμία περίοδος χάριτος, ειδικά σε ό,τι αφορά την πρόθεση του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προσελκύσει ξένους επενδυτές στην Ελλάδα: «Νομίζω ότι το στοίχημα θα κριθεί τις πρώτες 100 ημέρες. Εφόσον η κυβέρνηση δείξει καλά δείγματα γραφής και υλοποίησης αυτών που έχει υποσχεθεί, κυρίως ό,τι αφορά την οικονομία, την ασφάλεια και τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας και έχουν περάσει τα πρώτα νομοσχέδια μεταρρυθμίσεων - θα έχει κάνει μια καλή αρχή για τη χώρα μας και θα έχει δώσει ένα πρώτο καλό μήνυμα ελπίδας».

«Προσωπικά είμαι απογοητευμένος»

Μέλος του ΠΑΣΟΚ εδώ και δεκαετίες είναι ο Βασίλης Νάστος. Το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Γερμανίας του ΚΙΝΑΛ εκφράζει την ικανοποίηση του από το εκλογικό αποτέλεσμα για το κόμμα του: «Δεν είχαμε βάλει τον πήχη ψηλά, το περιμέναμε. Ο στόχος μας ήταν να βγούμε τρίτο κόμμα για να είμαστε ο "ρυθμιστής". Αυτή η βουλή θα είναι όπως ξέρουμε αναθεωρητική δεδομένου ότι θα γίνουν αλλαγές στο σύνταγμα. Εκεί θα παίξουμε το ρόλο μας».

Ο Κώστας Κοσμάς δεν συνδέεται άμεσα με κάποιο ελληνικό κόμμα. Στον πρόεδρο της οργάνωσης των Πρασίνων στην περιοχή του Βερολίνου Στέγκλιτς-Τσέλεντορφ το αποτέλεσμα των εκλογών δεν εκπέμπει αισιοδοξία: «Προσωπικά είμαι ελαφρώς απογοητευμένος. Όχι ότι περίμενα κάτι διαφορετικό. Απλώς έχουμε πάλι στην κυβέρνηση ένα κόμμα που είναι συνυπεύθυνο, αν όχι κυρίως υπεύθυνο, για την κρίση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια. Δεν πιστεύω ότι αυτό το κόμμα θα καταφέρει να λύσει θέματα που δεν κατάφερε να λύσει τόσες δεκαετίες».

Οι ελληνογερμανικές σχέσεις θα παραμείνουν καλές

Για χρόνια η οικονομική κρίση στην Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στη Γερμανία. Για ένα διάστημα ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε οδήγησε σε ένταση τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης εξηγούσε τα αίτια της κρίσης με υποτιθέμενα χαρακτηριστικά των Ελλήνων όπως τεμπελιά και άλλα παρόμοια. Σαφώς όμως τα τελευταία δύο-τρία χρόνια οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αποκατασταθεί και συνεπώς και η δημόσια εικόνα της Ελλάδας έχει βελτιωθεί.

Ο Κώστας Κοσμάς πιστεύει πως αυτή η πορεία θα συνεχιστεί καθώς με τη νέα κυβέρνηση «δεν θα έχουμε τις ανωμαλίες που είχαμε ζήσει την πρώτη περίοδο της κυβέρνησης Τσίπρα. Τα πράγματα έχουν όμως ούτε ή άλλως εξομαλυνθεί μετά τη διαπραγμάτευση του 2015.» Και ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Νάστος εκτιμά ότι με τη ΝΔ δεν πρόκειται να χειροτερέψουν οι ελληνογερμανικές σχέσεις: «Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει να αναπτύξει μια καλύτερη σχέση με τους Γερμανούς. Άλλωστε ανήκει και αυτός στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπως και η καγκελάριος Μέρκελ. Ελπίζω να έχουμε καλύτερες σχέσεις από αυτές που είχαμε με τη Γερμανία γιατί είναι η χώρα που ρυθμίζει σχεδόν τα πάντα στην Ευρώπη».

Πολλά θα κριθούν από την πορεία της οικονομίας

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Αθανασιάδης μιλώντας για τις σχέσεις Αθήνας-Βερολίνου εκφράζει την άποψη ότι «οι σχέσεις έχουν εξομαλυνθεί το τελευταίο διάστημα. Αυτό είναι ένα κατόρθωμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που σταθεροποίησε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Έχουν γίνει αρκετά βήματα για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι ξένοι επενδυτές πλέον επενδύουν στην Ελλάδα, εμπνέει εμπιστοσύνη η ελληνική αγορά. Τώρα αν αλλάξουν αυτά, θα οπισθοδρομήσουμε και θα επιστρέψουμε σε χρόνια που δεν πρέπει να ξαναζήσουμε».

Και το μέλος της ΝΔ Γιάννης Σαλαβόπουλος εστιάζει την προσοχή του στις επιδόσεις της νέας κυβέρνησης στην οικονομία. Σε αυτό τον τομέα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το πόσο καλές ή άσχημες θα είναι στο μέλλον οι ελληνογερμανικές σχέσεις. Όπως εκτιμά, «αν οι Γερμανοί δουν έναν πρωθυπουργό, ο οποίος παραμείνει κατά κάποιο τρόπο στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων αλλά στα δημοσιονομικά ζητήματα συνετός, τότε νομίζω ότι έχουμε να δούμε καλές και θετικές εξελίξεις. Ίσως δούμε και κάποια βελτίωση σε ό,τι αφορά το θέμα των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle