Skip to main content

Ελληνική φωνή στον Ιατρικό Σύλλογο Βεστφαλίας-Λίπε

Για πρώτη φορά δύο Έλληνες γιατροί εξελέγησαν μέλη της συνέλευσης του Ιατρικού Συλλόγου Βεστφαλίας-Λίπε.

Ο Ξενοφών Μπαραλιάκος ένιωσε μεγάλη χαρά, όταν του ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών. «Ναι, ένιωσα μεγάλη χαρά, γιατί ήξερα ότι πολλές από αυτές τις ψήφους που πήρα και πήραμε, ήταν από έλληνες συναδέλφους. Θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο για να τους αντιπροσωπεύσω στον Ιατρικό Σύλλογο». Ο κ. Μπαραλιάκος είναι αναπληρωτής καθηγητής Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ, σπούδασε ιατρική στη Γερμανία και ασκεί με μεγάλη επιτυχία και για πολλές δεκαετίες το λειτούργημά του στη Γερμανία, στο Κέντρο Ρευματολογίας στην περιοχή του Ρουρ, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Μαζί με την Παναγιώτα Πετροπουλάκη, επίσης έμπειρη γιατρό αναισθησιολόγο, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, με σπουδές στη Γερμανία και ιδιωτικό ιατρείο στην πόλη Ζίγκεν, είναι οι πρώτοι Έλληνες γιατροί που έχουν ποτέ εκελγεί ανάμεσα στα 121 μέλη της συνέλευσης του Ιατρικού Συλλόγου Westfalen-Lippe, με έδρα την πόλη Μίνστερ.

Διαδικαστικά εμπόδια

Η σημασία και το ειδικός βάρος αυτής της ελληνικής εκπροσώπησης καταδεικνύεται από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος Ιατρικός Σύλλογος είναι ο τέταρτος σε μέγεθος από τους συνολικά 17 ιατρικούς συλλόγους της Γερμανίας. Έχει 44.600 εγγεγραμμένους γιατρούς, που εργάζονται ή κατοικούν στην περιφέρεια Westfalen-Lippe της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου γερμανικού κρατιδίου με γύρω 2.500 έλληνες γιατρούς. Και οι δύο γιατροί δεν ανήκουν στη «γενιά της κρίσης» που οδήγησε πολλούς να αναζητήσουν διέξοδο στο εξωτερικό. Γι αυτό και η γερμανική εμπειρία τους είναι πολύτιμη σε πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας γιατρός που πρωτοέρχεται για δουλειά σε μια άλλη χώρα με διαφορετικό σύστημα. Ποια είναι όμως τα πιο σημαντικά προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν;

«Το πιο σημαντικό και συχνό θέμα είναι η αναγνώριση εγγράφων και χαρτιών που χρειάζεται ένας νέος Έλληνας γιατρός για να πάρει την ειδικότητά του στη Γερμανία» εξηγεί στη DW o έλληνας καθηγητής. «Υπάρχουν πολλοί Έλληνες συνάδελφοι που έρχονται με ειδίκευση και προϋπηρεσία, αλλά μπορεί να μην τους αναγνωριστεί ολόκληρος ο χρόνος ή να υπάρχει πρόβλημα, τι σημαίνει το ένα ή το άλλο χαρτί και πώς μπορεί να βρεθεί κάποιο κοινό σημείο με τα γερμανικά δεδομένα. Ένα άλλο θέμα είναι να γνωριστεί κανείς με Γερμανούς, ώστε να μπορούν οι νέοι συνάδελφοι που έρχονται, να ενσωματωθούν καλύτερα στους ιατρικούς συλλόγους και την ιατρική κοινότητα».

«Είμαστε ενταγμένοι και έχουμε εκπροσώπηση»

Η Παναγιώτα Πετροπουλάκη συμφωνεί ότι ενσωμάτωση των νέων Ελλήνων γιατρών στην γερμανική πραγματικότητα είναι πολύ σημαντική και το πρώτο εμπόδιο είναι η γλώσσα. «Όσο πιο καλά κατέχει κανείς τη γλώσσα, τόσο πιο καλές προοπτικές έχει. Δεν ξέρω πόσο συνειδητό είναι αυτό» μας λέει. «Αλλάζει βέβαια με τον στόχο που έχει ο κάθε γιατρός. Αν κάποιος πει ότι θέλει να μείνει μόνο δυο χρόνια και μετά να επιστρέψει, είναι διαφορετικό. Εάν όμως θέλει να μείνει για να κάνει καριέρα, θα πρέπει να προσπαθήσει να ανοιχθεί στη γερμανική κοινωνία και να αντιληφθεί πώς λειτουργεί. Κι αυτό συνήθως δεν γίνεται σε κάποιο ελληνικό κλειστό κύκλωμα. Όσο  πιο ανοιχτός είσαι, τόσο πιο πολύ προχωράς». Άρα η εξωστρέφεια, συμφωνούν και οι δύο επιστήμονες, είναι το κλειδί της επιτυχίας για όσους νέους γιατρούς θέλουν να κάνουν καριέρα στη Γερμανία.

Στην εκλογή των δύο εκπροσώπων βοήθησε πολύ η Ένωση Ελλήνων Γιατρών Ρηνανίας Βεστφαλίας «Γένεσις». «Για μας δεν είναι στόχος να απομονωθούμε από το γερμανικό σύστημα, γιατί είμαστε μέσα σε αυτό, κάνουμε καριέρα μέσα σε αυτό», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Γιάννης Γιαννακόπουλος, επιμελητής στο Ορθοπεδικό τμήμα του νοσοκομείου St. Vincenz στο Ντίσελντορφ. «Δεν θέλουμε να απομονωθούμε σε ένα ελληνικό λόμπι γιατρών μέσα στον γερμανικό ιατρικό σύλλογο. Ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι και από εκατοντάδες έλληνες συναδέλφους η κυρία Πετροπουλάκη και ο κ. Μπαραλιάκος, είναι μια φωνή προσαρμογής, καλύτερης ένταξης στο γερμανικό σύστημα. Οι γερμανοί γιατροί θα πρέπει να ξέρουν ότι από τη στιγμή που υπάρχουν 2.500 έλληνες γιατροί στη Ρηνανία Βεστφαλία, υπάρχουν και εκπρόσωποί τους,  για να μην διερωτώνται, τι κάνουν επιστημονικά, κοινωνικά, πολιτικά, αυτοί οι άνθρωποι; Είναι ενεργοί; Ενδιαφέρονται; Σε αυτό απαντάμε με αυτήν την εκπροσώπηση».

«Άριστα καταρτισμένοι οι έλληνες γιατροί»

Τόσο ο κ. Μπαραλιάκος, όσο και η κυρία Πετροπουλάκη θεωρούν ότι οι Έλληνες γιατροί έχουν άριστες προοπτικές καριέρας στη Γερμανία. «Όλοι οι γιατροί που έρχονται, έχουν καλό όνομα, είμαι πολύ ευχαριστημένος» λέει χωρίς τον παραμικρό δισταγμό ο Έλληνας καθηγητής Ρευματολογίας, όταν τον ρωτήσαμε για το επίπεδο των νέων γιατρών. «Έχοντας σπουδάσει στην Ελλάδα μπορούν να αποδώσουν πολύ καλά από πλευράς γνώσεων. Απλά το διαδικαστικό είναι που μας εμποδίζει και μας καθυστερεί λιγάκι». Την ίδια εντύπωση έχει και η ελληνίδα αναισθησιολόγος. «Πιστεύω ότι οι Έλληνες γιατροί έχουν πολύ καλές προοπτικές εδώ, διότι σε σχέση με άλλους γιατρούς είναι πολύ καλά καταρτισμένοι και οι Γερμανοί τα τελευταία χρόνια είναι πολύ φιλικοί πλέον προς τους Έλληνες» λέει από τη δική της εμπειρία. «Εάν εξαιρέσουμε τα προβλήματα που είχαμε στην αρχή της κρίσης, αυτήν τη στιγμή ο κόσμος είναι πολύ φιλικός προς τους Έλληνες».

Λόγω της μεγάλης έλλειψης γιατρών η Γερμανία χρειάζεται ενισχύσεις από το εξωτερικό. Μια πρώτης τάξης ευκαιρία να το εκμεταλλευτούν Έλληνες γιατροί, αλλά με σωστή προετοιμασία για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Οι δύο εκλεγμένοι Έλληνες γιατροί στη συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Βεστφαλίας-Λίπε, είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ήδη στις 30 Νοεμβρίου το νεοεκλεγμένο συμβούλιο συνεδριάζει για πρώτη φορά για να αναδείξει νέο προεδρείο. Οι δύο έλληνες εκπρόσωποι θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν απόψεις και προτάσεις. Ο αγώνας ξεκινάει. Οι Έλληνες γιατροί δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητοι στο γερμανικό σύστημα υγείας. Έχουν κύρος, ενεργή παρουσία και πλέον στιβαρή εκπροσώπηση σε έναν από τους μεγαλύτερους ιατρικούς συλλόγους της Γερμανίας.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle