Skip to main content

Ελληνικό Κτήμα: Ο αρχιτέκτονας από την Επανομή που αγάπησε το δίκοκκο σιτάρι

Ο Γιάννης Χωματάς με την κουνιάδα του Στέλλα και τη σύζυγό του Ευαγγελία Τελιούση μεταποίησαν σε αλεύρι το δίκοκκο σιτάρι από τα οικογενειακά χωράφια.

Θεωρούσε ανέκαθεν ότι η αρχιτεκτονική είναι η αρχή των τεχνών και πως με το γνωστικό της υπόβαθρο μπορείς να δημιουργήσεις τα πάντα. Δεν φανταζόταν όμως σε καμία περίπτωση πως θα γινόταν το εφαλτήριο για να αποφλοιώσει το δίκοκκο σιτάρι από τα χωράφια του πεθερού του στην Επανομή, παράγοντας ένα ιδιαίτερο αλεύρι και μάλιστα με μηχανήματα που έφτιαξε ο ίδιος, με τα δικά του χέρια. Ο αρχιτέκτονας Γιάννης Χωματάς μαζί με την κουνιάδα του Στέλλα Τελιούση και τη σύζυγό του Ευαγγελία Τελιούση δημιούργησαν πριν από μερικά χρόνια, αναζητώντας μια διέξοδο από την οικονομική κρίση, την οικογενειακή επιχείρηση «Ελληνικό Κτήμα» στην Επανομή, που διαθέτει στην αγορά το ομώνυμο αλεύρι ολικής άλεσης, αλλά και αποφλοιωμένο σιτάρι. Μάλιστα, της έδωσαν το όνομα αυτό θέλοντας να δηλώσουν τη συνειδητή τους απόφαση να μείνουν στην Ελλάδα και να επιχειρήσουν, την ώρα που χιλιάδες άλλοι έφευγαν για το εξωτερικό. Στόχος τους από την πρώτη στιγμή ήταν να αναδείξουν την αξία του δίκοκκου σιταριού, το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, λυσίνη και πολλά άλλα ιχνοστοιχεία και ένζυμα.



Μάλιστα, πιστεύουν τόσο πολύ σε αυτό που ετοιμάζονται να κάνουν το επόμενο βήμα, δημιουργώντας μια μονάδα αρτοπαρασκευασμάτων στην Επανομή, η οποία θα χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη το αλεύρι τους από δίκοκκο σιτάρι. Ήδη το επενδυτικό τους σχέδιο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Leader και τον Αύγουστο θα υπογράψουν τη σχετική σύμβαση με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Θεσσαλονίκης. Από ψωμιά, κουλουράκια, κέικ και ό,τι άλλο γίνεται με αλεύρι, τα αρτοπαρασκευάσματά τους θα βρίσκονται στα ράφια του εργαστηρίου τους, που θα λειτουργεί και με λιανική και με χονδρική, από τον Σεπτέμβριο του 2022. Σήμερα τα προϊόντα τους διατίθενται σε delicatessen και φούρνους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Επανομής, ενώ όποιος δοκιμάζει το αλεύρι τους, όπως λέει ο Γιάννης Χωματάς, δεν ρωτά καν την τιμή, αλλά προχωρά στην παραγγελία και επιστρέφει σύντομα για νέα.

Γιάννης Χωματάς

 

Πλέον οι καλλιέργειες του Ελληνικού Κτήματος, έχοντας ξεκινήσει από τα μόλις 5 στρέμματα του πεθερού, έχουν φτάσει τα 100 στρέμματα και είναι στο σύνολό τους βιολογικές. «Οι καλλιέργειές μας και οι εγκαταστάσεις μας βρίσκονται στην Επανομή, όπου θα γίνει και η νέα μας μονάδα. Εκεί είναι άλλωστε και το σπίτι μας. Αγαπάμε την περιοχή μας και αγαπάμε το δίκοκκο σιτάρι, στην προοπτική του οποίου πιστέψαμε από την πρώτη στιγμή» λέει ο Γιάννης Χωματάς στη Voria.

Τα χωράφια του πεθερού και η ευρηματικότητα του γαμπρού



Ο πεθερός του Γιάννη Χωματά, Παναγιώτης Τελιούσης, είναι γεωργός. Καλλιεργούσε στην Επανομή σιτηρά και βαμβάκι και κάπου ανάμεσα στις καλλιέργειές του είχε και μικρές ποσότητες δίκοκκου σιταριού, το οποίο όμως δεν απέδιδε οικονομικά. Ο Γιάννης Χωματάς, αρχιτέκτονας, με τη δική του τεχνική εταιρεία, κατά τη διάρκεια της κρίσης είδε τη δουλειά του να περιορίζεται σημαντικά και αποφάσισε να στραφεί στη γη. Κάπως έτσι ανακάλυψε τον σπόρο του δίκοκκου σιταριού, μελέτησε γι’ αυτόν, αλλά δεν έμεινε μόνο στη θεωρία. Θεωρώντας πως η μεταποίηση του δίκοκκου σιταριού και η παραγωγή αλεύρων θα έδινε νέα προοπτική στις καλλιέργειες, και έχοντας μεγάλη αγάπη στη μηχανολογία, σχεδίασε και έφτιαξε έναν αποφλοιωτή, μετέτρεψε για τους σκοπούς της παραγωγής έναν πετρόμυλο, ενώ έφτιαξε ακόμα και το κόσκινο για τη διαδικασία. Στην πορεία η κουνιάδα του Στέλλα Τελιούση μπήκε ενεργά στην καλλιέργεια, η οποία άρχισε να αυξάνεται, ενώ στην οικογενειακή επιχείρηση έκανε σύντομα την είσοδό της και η σύζυγός του, Ευαγγελία Τελιούση. Σε όλη αυτή τη διαδικασία ο Παναγιώτης Τελιούσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο, αφού η πολυετής ενασχόλησή του με τη γη και οι πλούσιες γνώσεις του έγιναν πυξίδα για την επιχείρηση.

Στέλλα Τελιούση

 

Μετά τα πρώτα προϊόντα που βγήκαν στην αγορά, οι δημιουργοί του Ελληνικού Κτήματος είχαν και άλλα σχέδια. Άλλωστε, ακόμα θυμούνται τον ενθουσιασμό που ένιωσαν όταν δοκίμασαν το πρώτο ψωμί που έφτιαξαν με το αλεύρι τους, το οποίο και τους έβαλε την ιδέα να δημιουργήσουν τη δική τους μονάδα αρτοπαρασκευασμάτων, ώστε να μοιραστούν με περισσότερο κόσμο την πλούσια γεύση, αλλά και όλες τις υπόλοιπες ιδιότητες του αλευριού τους από δίκοκκο σιτάρι.

«Το δίκοκκο σιτάρι είναι πιο σκληρό και περισσότερο ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες. Παράλληλα όμως διαθέτει μια σειρά θρεπτικών στοιχείων που το διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα. Όταν αρχίσεις να χρησιμοποιείς το αλεύρι του δεν μπορείς να καταναλώσεις τίποτα άλλο» λέει ο Γιάννης Χωματάς.