Skip to main content

Ελληνικό σαφάρι για 654 κιλά κοκαΐνη σε μπανάνες με προορισμούς Θεσσαλονίκη και Πειραιά

Για δεύτερη φορά σε 2,5 μήνες τα καρτέλ επιλέγουν να στείλουν στη Θεσσαλονίκη κοκαΐνη κρυμμένη μέσα σε παλέτες με μπανάνες από το Εκουαδόρ.

Σε συναγερμό για την κατάσχεση μισού τόνου κοκαΐνης μέσα σε φορτίο με μπανάνες από το Εκουαδόρ βρίσκονταν στις αρχές Απριλίου οι υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών και το κλιμάκιο της αμερικανικής DEA στη χώρα.

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, τα στελέχη της Αστυνομίας βρίσκονταν για δύο εβδομάδες στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο Νέο Ικόνιο και έλεγξαν συνολικά 280 κοντέινερ με προορισμό τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Τελικά, το παράνομο φορτίο –654 κιλά καθαρής κοκαΐνης αξίας 200 εκατ. ευρώ– κατασχέθηκε στο Τζόια Τάουρο της Ιταλίας, προτελευταίο σταθμό του δρομολογίου που συνδέει το Γκουαγιακίλ του Εκουαδόρ με τον Πειραιά. Η δέσμευση του φορτίου έγινε από στελέχη της ιταλικής Guardia di Finanza.

Πληροφορίες

Της κινητοποίησης είχαν προηγηθεί πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αφενός μεγάλα φορτία ναρκωτικών επρόκειτο να φθάσουν στην Ελλάδα κρυμμένα μέσα σε παλέτες με μπανάνες και αφετέρου ότι αρκετές εκατοντάδες κιλά κόκας είχαν ήδη βγει στο λιμάνι του Πειραιά. Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών ήλεγχαν ένα προς ένα όσα εμπορευματοκιβώτια με μπανάνες είχαν εκφορτωθεί από τρία πλοία των ναυτιλιακών κολοσσών MSC και Maersk. Τα 70 από αυτά είχαν τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη και τα 210 τον Πειραιά.

Η διαδικασία διήρκεσε περισσότερες από δεκαπέντε ημέρες, δίχως πάντως να αποφέρει καρπούς. Δύο εβδομάδες αργότερα, την 29η Απριλίου, το φορτίο με τα ναρκωτικά –συνολικά 654 κιλά καθαρής κοκαΐνης– κατασχέθηκε στην Καλαβρία και στο λιμάνι Τζόια Τάουρο. Η κόκα βρέθηκε σε ένα από τα κοντέινερ για τη Θεσσαλονίκη και ήταν κρυμμένη μέσα στις παλέτες με τις μπανάνες, με τρόπο ώστε να μην είναι ορατή σε περίπτωση που υπάλληλοι του τελωνείου αποφάσιζαν να ελέγξουν μακροσκοπικά το περιεχόμενο του εμπορευματοκιβωτίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο έλεγχος των Ιταλών ήταν τυχαίος.

Δεύτερη φορά

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονταν για δύο εβδομάδες στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο Νέο Ικόνιο και έλεγξαν 280 κοντέινερ με προορισμό τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη.

Για να πάρουν τα ναρκωτικά, οι διακινητές θα έπρεπε είτε να έχουν πρόσβαση σε υπάλληλο ή υπαλλήλους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είτε να αποσπάσουν το φορτίο μετά την έξοδό του από το λιμάνι, καθ’ οδόν προς τις εγκαταστάσεις του εισαγωγέα. Είναι η δεύτερη φορά, πάντως, στη διάρκεια των τελευταίων 2,5 μηνών, που τα καρτέλ επιλέγουν να στείλουν στη Θεσσαλονίκη κοκαΐνη κρυμμένη μέσα σε παλέτες με μπανάνες από το Εκουαδόρ.

Στις 26 Φεβρουαρίου, έπειτα από συνεργασία Αστυνομίας και Λιμενικού κατασχέθηκαν 100 κιλά κοκαΐνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στις εγκαταστάσεις εταιρείας εμπορίας φρούτων στη Βέροια. Και σε αυτή την περίπτωση τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα μέσα στις μπανάνες και όχι π.χ. στα τοιχώματα ή στο σύστημα ψύξης του κοντέινερ, ενώ είχαν ξεκινήσει το δρομολόγιό τους από το Γκουαγιακίλ.

Το κοντέινερ με τα ναρκωτικά ανήκε σε παρτίδα με συνολικά 17 εμπορευματοκιβώτια με μπανάνες, που έφθασαν στη Θεσσαλονίκη μέσω Καρθαγένης (Κολομβία) και Μάλτας. Ηταν σημαδεμένο με μαύρο μαρκαδόρο, έτσι ώστε ο συνεργός του κυκλώματος στο λιμάνι να μπορεί να αναγνωρίσει σε ποιο από τα 17 «κουτιά» με μπανάνες βρίσκονταν κρυμμένα τα ναρκωτικά.

Το Λιμενικό

Το τελευταίο σκέλος της επιχείρησης ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας στελέχη του Λιμενικού. Σε συνεννόηση με τον εισαγγελέα, το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου δεσμεύθηκε, ενώ ποσότητα μικρότερη των δέκα κιλών επανατοποθετήθηκε στο εμπόρευμα. Οταν το φορτηγό με τις μπανάνες έφθασε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, τα στελέχη του Λιμενικού προχώρησαν σε συλλήψεις των υπευθύνων της εισαγωγικής εταιρείας, του οδηγού του φορτηγού κ.ά. Ολοι τους πάντως –εκπροσωπήθηκαν από τον δικηγόρο Σάκη Κεχαγιόγλου– αφέθηκαν ελεύθεροι, δίχως μάλιστα περιοριστικούς όρους, καθώς ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν ότι ουδείς εξ αυτών γνώριζε για την ύπαρξη των ναρκωτικών μέσα στο φορτίο με τις μπανάνες.

Πηγή: kathimerini.gr