Skip to main content

Ελληνικός Χρυσός: Το μέλλον είναι η ανάπτυξη των Σκουριών

Παρουσίαση των οικονομικών δεδομένων της εταιρείας και του «Στρατηγικού Οδικού Χάρτη» για το μέλλον από τον αντιπρόεδρο της Eldorado Gold

Στην παρουσίαση του «Στρατηγικού Οδικού Χάρτη της Ελληνικός Χρυσός», προχώρησε σήμερα σε υβριδική εκδήλωση (δια ζώσης και ψηφιακά) ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold, Χρήστος Μπαλάσκας.

Ο κ. Μπαλάσκας ανέλυσε τα οικονομικά δεδομένα της επένδυσης της εταιρείας στα μεταλλεία της Χαλκιδικής και επισήμανε ότι μέσα στην οχταετία επενδύθηκαν κεφάλαια 3,1 δισ. ευρώ, δημιουργήθηκαν 1.600 θέσεις εργασίας (1.100 στην Ελληνικός Χρυσός και οι υπόλοιπες σε εργολάβους που απασχολούνται αποκλειστικά με τα μεταλλεία), το κράτος είχε έσοδα 394 εκ. ευρώ, οι εξαγωγές ανήλθαν στα 907 εκ. ευρώ και οι προμήθειες (από ελληνικές εταιρείες) έφτασαν στο 1 δισ. ευρώ. Επίσης στο ίδιο διάστημα η εταιρεία μέσω της κοινωνικής εταιρεικής ευθύνης διέθεσε πόρους 24 εκ. ευρώ.

Το μέλλον της εταιρείας, όπως είπε ο κ. Μπαλάσκας, είναι το μεταλλείο των Σκουριών και υπογράμμισε πως η νέα επενδυτική συμφωνία του Μαρτίου για τα μεταλλεία Κασσάνδρας είναι αυτή που δίνει ζωή και προοπτική στην εταιρεία και στη δραστηριότητα, η οποία μέχρι σήμερα είναι ζημιογόνος.

Ο κ. Μπαλάσκας εξήγησε ότι προγραμματίζονται 1,9 δισ. ευρώ νέες επενδύσεις, 3.000 θέσεις εργασίας όταν θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία το μεταλλείο στις Σκουριές και 2 δισ. ευρώ έσοδα για το κράτος, με τις εξαγωγές να εκτοξεύονται στα άνω των 11 δισ. ευρώ και τις κοινωνικές επενδύσεις (στον δήμο Αριστοτέλη) να ανέρχονται στα 70 εκ. ευρώ.

Προκλήσεις

Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Μπαλάσκα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία είναι τέσσερις:

1.Υψηλό κόστος παραγωγής, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

2.Παραγωγικότητα, η οποία είναι χαμηλή, λόγω έλλειψης αποθεμάτων, με ζημιές που ανέρχονται στα 77 εκ. ευρώ.

3.Τιμές μετάλλων: Υφίστανται χρεώσεις, που μειώνουν τα περιθώρια κέρδους.

4.Συσσώρευση χρέους πολύ υψηλή. Οι συσσωρευμένες αρνητικές ταμειακές ροές είναι 500 εκ. ευρώ και μόνο πέρσι οι ζημιές έφτασαν στα 84 εκ. ευρώ, με το μεταλλείο στις Μαύρες Πέτρες να ζημιώνει ετησίως την εταιρεία κατά 10 εκ. ευρώ. Ο δανεισμός από τη μητρική Eldorado Gold είναι στο 1 δισ. ευρώ.

«Στόχος μας είναι να γίνει η Ελληνικός Χρυσός από τις κορυφαίες μεταλλευτικές εταιρείες στην Ευρώπη, μετατρέποντας τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας σε πηγή ευημερίας για όλους», τόνισε ο κ. Μπαλάσκας. Κεντρικός στόχος είναι η «βιώσιμη εξόρυξη με ασφάλεια για το περιβάλλον και τους ανθρώπους», είπε.

Μεταλλεία Κασσάνδρας - Σκουριές

Για το «στοίχημα» των Σκουριών (μεταλλεία Κασσάνδρας) ο κ. Μπαλάσκας υπογράμμισε ότι η πλήρης ανάπτυξή τους προγραμματίζεται σε τρεις φάσεις:

2021 – 2024 Εξέλιξη: Εξυγίανση, βιωσιμότητα, ανασυγκρότηση. Ήδη ξεκίνησαν τα προκαταρκτικά έργα και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή τους, ενώ είναι η περίοδος που θα γίνουν οι κύριες κοινωνικές επενδύσεις.

2025 – 2029 Ανάπτυξη: Πλήρης λειτουργία των μεταλλείων, μέγιστος αριθμός απασχολούμενων.

2030+: Πλήρης ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στα μεταλλεία, συνέχιση των επενδύσεων σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά έργα, συνέχιση αποκατάστασης μεταλλευτικών περιοχών.

Το πλάνο ανάπτυξης της «Ελληνικός Χρυσός» δίνει διάρκεια ζωής 23 χρόνια, με ορίζοντα μάλιστα επέκτασης της ζωής του μεταλλείου. Παράλληλα, προγραμματίζεται η επέκταση του μεταλλείου στην Ολυμπιάδα.

«Ήδη προχωρούν τα προκαταρκτικά κατασκευαστικά έργα στις Σκουριές και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, προχωρούν οι διαδικασίες για την έγκριση νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας των Σκουριών. Η τελική επενδυτική απόφαση για τις Σκουριές αναμένεται στην αρχή του 2022», σημείωσε ο κ. Μπαλάσκας.

Αναφέρθηκε επίσης στο Πρότυπο Κέντρο Τεχνικής Εκπαίδευσης της εταιρείας, που θα βγάλει εξειδικευμένα στελέχη για τα μεταλλεία, ενώ υπογράμμισε ότι το μεταλλείο των Σκουριών θα είναι πλήρως ηλεκτρονικό και θα γίνεται μέχρι και τηλεκατευθυνόμενη εξόρυξη.

Τα πρώτα κονδύλια ύψους 3 εκ. ευρώ για τις Σκουριές διατίθενται, ενώ για να φτάσει το μεταλλείο σε εμπορική παραγωγή θα απαιτηθούν 800 εκ. ευρώ, με τα 130 από αυτά να διατίθενται για το σύγχρονο Ολοκληρωμένο Σύστημα Τελμάτων και Υδάτων, που προσφέρει μεγάλη προστασία στο περιβάλλον.

Ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold τόνισε επίσης ότι η εταιρεία θα διαθέσει τα επόμενα χρόνια και σύμφωνα με την εξέλιξη του προγραμματισμού της 70 εκ. ευρώ στον δήμο Αριστοτέλη για έργα και 3,5 δισ. ευρώ σε Έλληνες προμηθευτές, ενισχύοντας την οικονομία, ειδικά της Βόρειας Ελλάδας.

«Σήμερα διαθέτουμε 1 εκ. ευρώ ανά έτος στον δήμο Αριστοτέλη στο πλαίσιο των κοινωνικών μας επενδύσεων», σημείωσε και τόνισε πως θα προχωρήσει και το έργο της ανάπλασης της παραλίας στο Στρατώνι.

Η εξέλιξη των άμεσων θέσεων εργασίας στην «Ελληνικός Χρυσός», σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας είναι:

-2021: 1.345

-2022: 2.435

-2023: 2.819

-2024: 2.989

Ανά μεταλλείο

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ανά μεταλλείο ο κ. Μπαλάσκας είναι τα εξής:

-Στρατώνι – Μαύρες Πέτρες: Το βεβαιωμένο απόθεμα θα εξαντληθεί μέσα στο 2022. Επενδύονται 116 εκ. ευρώ, αλλά το μεταλλείο είναι ζημιογόνο. Οι συσσωρευμένες ζημιές ανέρχονται σε 76,5 εκ. ευρώ και για το 2020 τα έσοδα από τη δραστηριότητα ήταν 38 εκ. ευρώ και τα έξοδα 53... Δεν μπορεί να συνεχιστεί η δραστηριότητα. Η εταιρεία θα προχωρήσει σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους εργαζόμενους, ώστε να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας, ενώ θα γίνει μεταφορά προσωπικού σε άλλες εργασίες. Είναι πιθανή μια επιμήκυνση της διάρκειας ζωής για άλλα επτά έως δέκα χρόνια, αναλόγως των αποτελεσμάτων των γεωλογικών ερευνών.

-Ολυμπιάδα: Στόχος είναι η αύξηση της παραγωγικότητας. Το μεταλλείο είναι επίσης ζημιογόνο, αλλά θα γίνει κερδοφόρο.

-Σκουριές: Το έργο είναι ημιτελές, λόγω των ζητημάτων αδειοδότησης. Επενδύονται 440 εκ. ευρώ. Σε αυτό το μεταλλείο ρίχνει το βάρος της η εταιρεία για το μέλλον, με άμεσες νέες επενδύσεις.