Skip to main content

Ελπιδοφόρος για πογκρόμ του '55: Θυμόμαστε όσους χάθηκαν

«Ο τρόπος ζωής καταστράφηκε από μια προσχεδιασμένη ενέργεια τρομοκρατίας που στήθηκε πάνω σε ένα ψέμα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

«Θυμόμαστε όλους αυτούς που χάθηκαν και των οποίων ο τρόπος ζωής καταστράφηκε από μια προσχεδιασμένη ενέργεια τρομοκρατίας που στήθηκε πάνω σε ένα ψέμα», έγραψε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, 65 χρόνια μετά το πογκρόμ κατά της ακμάζουσας ελληνικής μειονότητας, των Αρμενίων και των Εβραίων της Κωνσταντινούπολης.

Αναρτώντας στη σελίδα του στο Facebook τις ιστορικές φωτογραφίες του Κωνσταντινουπολίτη φωτογράφου, Δημητρίου Καλουμένου, που με κίνδυνο της ζωής του τεκμηρίωσε για τη μνήμη των επόμενων γενεών τις θηριωδίες των Σεπτεμβριανών του 1955, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναφέρεται σε αυτά.



«Ήταν πριν από 65 χρόνια, τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου, όταν το πογκρόμ σε βάρος της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης ξεκινούσε. Σήμερα, θυμόμαστε όλους αυτούς που χάθηκαν και των οποίων ο τρόπος ζωής καταστράφηκε από μια προσχεδιασμένη ενέργεια τρομοκρατίας που στήθηκε πάνω σε ένα ψέμα», έγραψε.
 
Όπως ανέφερε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σε αυτό το πογκρόμ, «η βαρβαρότητα κατέστρεψε τα σπίτια, τα καταστήματα, τις εκκλησίες νομοταγών και αθώων ανθρώπων και βεβήλωσε ακόμη και τα κοιμητήριά τους και ασέβησαν οι όχλοι εις βάρος των νεκρών μας χωρίς το παραμικρό ίχνος πολιτισμού, χωρίς το παραμικρό ίχνος ευαισθησίας».