Skip to main content

ΕΜΑ: Τον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα αντιπροσωπεύει το 90% των κρουσμάτων

Ο ΕΜΑ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητες και οι δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού - Να μην αποφασίζουν οι πολίτες για τον συνδυασμό εμβολίων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προειδοποίησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών του κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ο ΕΜΑ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητες και οι δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, προκειμένου να υπάρξει προστασία από την ταχύτατη μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα.

«Να μην αποφασίζουν οι πολίτες μόνοι τους για συνδυασμό εμβολίων»

Στο μεταξύ, συστάσεις προς τους πολίτες να μην αναμιγνύουν με δική τους πρωτοβουλία εμβόλια διαφορετικών εταιρειών απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τονίζοντας ότι αυτού του είδους οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τις αρχές δημόσιας υγείας.

Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σουμίγια Σβαμίναθαν, έκανε λόγο -κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τη Δευτέρα- για «επικίνδυνη τάση», τονίζοντας πως θα προκληθεί «μια χαοτική κατάσταση στις χώρες εάν οι πολίτες αρχίσουν να αποφασίζουν πότε και ποιος θα πάρει μια δεύτερη, μια τρίτη και μια τέταρτη δόση» εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

«Τα άτομα δεν πρέπει να αποφασίζουν μόνα τους, οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας μπορούν, βάσει των διαθέσιμων δεδομένων» ανέφερε επιπλέον μέσω Twitter και πρόσθεσε: «Αναμένονται δεδομένα από μελέτες για τον συνδυασμό διαφορετικών εμβολίων – πρέπει να αξιολογηθεί η ανοσογονικότητα και η ασφάλεια».