Skip to main content

Τι είναι η ανδρική αζωοσπερμία και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

Τι σημαίνει αζωοσπερμία; Μπορεί να θεραπευτεί; Τι πρέπει να ξέρει κάποιος που διαγνώστηκε με αζωοσπερμία; Η Αλεξία Χατζηπαρασίδου εξηγεί.

Δεν είναι λίγοι οι άνδρες που στο πλαίσιο εξέτασης σπέρματος έρχονται αντιμέτωποι με τον όρο: αζωοσπερμία. Όμως, τι σημαίνει αζωοσπερμία; Μπορεί να θεραπευτεί; Τι πρέπει να ξέρει κάποιος που διαγνώστηκε με αζωοσπερμία; Η Αλεξία Χατζηπαρασίδου, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας και Διευθύντρια του Embryolab Academy μας συστήνει τις διαθέσιμες επιλογές και την ενδεδειγμένη λύση.

της Αλεξίας Χατζηπαρασίδου*

Περίπου το 10% των υπογόνιμων ανδρών πάσχουν από αζωοσπερμία. Δηλαδή, κατά την εκσπερμάτωση παράγουν σπερματικό υγρό που δεν περιέχει σπερματοζωάρια! Η διάγνωση της αζωοσπερμίας γίνεται με μια απλή εξέταση σπέρματος (σπερμοδιάγραμμα).

Τις περισσότερες φορές, η αζωοσπερμία είναι μη αναστρέψιμη. Δηλαδή, δεν υπάρχει αγωγή ή επέμβαση που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση σπερματοζωαρίων κατά την εκσπερμάτωση. Επίσης, τα αίτια που την προκαλούν, συχνά, μας είναι άγνωστα. Ιστορικό κρυψορχίας, χημειοθεραπείας και χρήση ναρκωτικών έχουν συσχετιστεί με την αζωοσπερμία. Όμως, υπάρχουν πολλοί αζωοσπερμικοί άνδρες χωρίς παρόμοιο ιστορικό, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει γενετική βάση στην αζωοσπερμία,  η οποία, προς το παρόν, μας είναι εν μέρει γνωστή.  



Όταν διαπιστωθεί αζωοσπερμία είναι απαραίτητο να γίνει επανέλεγχος στο επόμενο διάστημα προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αρχική διάγνωση. Ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία διερεύνησης της αζωοσπερμίας που περιλαμβάνει λήψη ατομικού ιστορικού, υπέρηχο οσχέου, ορμονικό έλεγχο και γενετικές εξετάσεις προκειμένου να προσδιοριστεί η πιθανότητα ανεύρεσης σπερματοζωάριων στους όρχεις.  

Το 70-80% των αζωοσπερμικών ανδρών έχουν σπερματοζωάρια στους όρχεις τους! Αυτός είναι ο λόγος που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι αζωοσπερμικοί άνδρες υποβάλλονται σε βιοψία όρχεων με στόχο να διαπιστωθεί η παρουσία και η ποιότητα των σπερματοζωαρίων που παράγουν.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος στην αποτελεσματικότητα των μεθόδων εξωσωματικής γονιμοποίησης με τη χρήση ορχικών σπερματοζωαρίων. Τα σπερματοζωάρια αυτά με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης οδηγούν πια σε υψηλά ποσοστά γονιμοποίησης και υγιών εγκυμοσυνών. Σήμερα, τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αζωοσπερμίας, χάρη στην πρόοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και της επιστήμης μπορούν πια να ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να  αποκτήσουν το δικό τους  βιολογικό παιδί.  

Στο άμεσο μέλλον αναμένονται σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις τόσο στο επίπεδο της κατανόησης της γενετικής βάσης που προκαλεί την αζωοσπερμία όσο και στην περαιτέρω  βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εξωσωματικής γονιμοποίησης με ορχικά σπερματοζωάρια.



Το ζευγάρι που έρχεται  αντιμέτωπο με την αζωοσπερμία δεν πρέπει να απογοητεύεται. Οι ειδικοί θα τους προσφέρουμε την κατάλληλη επιστημονική καθοδήγηση, τις διαθέσιμες επιλογές και την ενδεδειγμένη λύση.

MICRO-TESE

Σε περιπτώσεις μη αποφρακτικής αζωοσπερμίας, όταν δηλαδή το επίπεδο της σπερματογένεσης είναι πολύ χαμηλό, η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος διερεύνησης θεωρείται η μέθοδος της βιοψίας με microTESE. Με τη μέθοδο αυτή, ο ειδικός χειρουργός ουρολόγος και  με τη χρήση μικροσκοπίου, αφαιρεί μόνο  τα ορχικά σωληνάρια μέσα στα οποία είναι περισσότερο πιθανό να υπάρχουν σπερματοζωάρια. Τα δείγματα αυτά ελέγχονται άμεσα από εμβρυολόγο, με τη βοήθεια μικροσκοπίου, την ώρα του χειρουργείου. Σε περίπτωση ανεύρεσης ώριμων σπερματοζωαρίων, αυτά καταψύχονται ή χρησιμοποιούνται άμεσα για γονιμοποίηση των ωαρίων της συντρόφου του. Η συγκεκριμένη μέθοδος βιοψίας αυξάνει κατά 20% περίπου την πιθανότητα ανεύρεσης σπερματοζωαρίων σε σχέση με την κλασσική μέθοδο της βιοψίας όρχεων.

Tο Embryolab αποτελεί Μονάδα αναφοράς σε θέματα αζωοσπερμίας και ορχικών βιοψιών τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό.

Τα ποσοστά επιτυχημένης γονιμοποίησης με σπερματοζωάρια που προέρχονται από τη βιοψία όρχεως ξεπερνούν το 50%.

Η εμπειρία της επιστημονικής μας ομάδας στην αζωοσπερμία ξεπερνά τις 3000 περιπτώσεις ορχικών βιοψιών.

• Για περισσότερες πληροφορίες ενημερωθείτε στο www.embryolab.eu
• Για απαντήσεις σε ερωτήματα που σας απασχολούν επικοινωνήστε μαζί μας στο info@embryolab.eu και στο 2310 474747
• Κλείστε άμεσα ραντεβού γνωριμίας και διερεύνησης της γονιμότητάς σας στο www.onlineivf.embryolab.eu

Η Αλεξία Χατζηπαρασίδου MSc. PMI-RMP είναι Sr. Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Διευθύντρια του Embryolab Academy και Συνιδρύτρια της Embryolab.