Skip to main content

Εμμένει στις κόκκινες γραμμές της η Τερέζα Μέι

Το 56% των Βρετανών δηλώνουν σε δημοσκόπηση ότι ήταν λάθος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και επιθυμούν να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ.

Τη μεγαλύτερη έως τώρα διαφορά στις προθέσεις του εκλογικού σώματος όσον αφορά το brexit καταδεικνύει η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας YouGov. Το 56% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι ήταν λάθος το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος και επιθυμούν να παραμείνει η Mεγάλη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι 44% που δηλώνουν υπέρ του brexit.

Την ίδια στιγμή πολιτικό χάος επικρατεί στο Westminster. Οι συνομιλίες της Τερέζα Μέι με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης δεν έχουν οδηγήσει πουθενά. Η πρωθυπουργός παραμένει εγκλωβισμένη στις κόκκινες γραμμές της.

Όπως λένε οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες, η ίδια δεν δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξει έξοδος δίχως συμφωνία, αποκλείει νέο δημοψήφισμα και επιμένει ότι η συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει υπό τις παρούσες συνθήκες. Παράλληλα με επιστολή της η κ. Μέι απέρριψε τον όρο του Τζέρεμι Κόρμπιν να αποκλείσει την περίπτωση μη συμφωνίας, προκειμένου να προσέλθει στις συνομιλίες.

Όσες φορές χρειαστεί θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή η Μέι

Όλοι επομένως αναρωτιούνται ποιο σχέδιο Β θα καταθέσει η Τερέζα Μέι την Δευτέρα στη βρετανική βουλή. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε, έως αυτή τη στιγμή, θα είναι το ίδιο σχέδιο με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις όσον αφορά το backstop, την εγγύηση των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία, το κομμάτι της συμφωνίας που προκάλεσε την απόρριψη της από τους βουλευτές. Η ψηφοφορία για το υποτιθέμενο νέο σχέδιο που θα καταθέσει η βρετανίδα πρωθυπουργός θα λάβει χώρα την 29η Ιανουαρίου.

Ελπίζει στο διάστημα που μεσολαβεί να πείσει τους Βορειοιρλανδούς συμμάχους της να αλλάξουν στάση και να ψηφίσουν υπέρ της νέας εκδοχής που στην ουσία είναι η ίδια συμφωνία που απέρριψαν. Με εκβιασμούς και χαϊδέματα αυτιών, σχεδιάζει η Τερέζα Μέι να φέρνει την συμφωνία της στη Βουλή, όσες φορές χρειαστεί ως ότου αποσπάσει την συναίνεση της πλειοψηφίας των βουλευτών.

Όλα αυτά θα απαιτήσουν χρόνο και η παράταση της εφαρμογής του άρθρου 50 θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, παρά τις διαψεύσεις της Ντάουνινγκ Στριτ.

Μαρία Καστρισιανάκη, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle