Skip to main content

EMN: Η start-up που πρωτοπορεί στον ιατρικό τουρισμό

Δυναμική είσοδος της Eurythmia Medical Network από τη Θεσσαλονίκη στην αγορά του Medical Tourism Facilitator, που αγγίζει τα 250 δισ. δολ. παγκοσμίως.

Medical Tourism Facilitator, ένας όρος άγνωστος στους περισσότερους στην Ελλάδα, που όμως αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη, αναδυόμενη αγορά στο εξωτερικό, η οποία αγγίζει σήμερα τα 250 δισ. δολ. παγκοσμίως. Τι αφορά; Την «εισαγωγή» ασθενών από το εξωτερικό και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών που είτε είναι δυσεύρετες στη χώρα τους είτε ιδιαίτερα ακριβές.

Πριν από λίγους μήνες οι κ.κ. Νίκος Δουλάμης, Χριστόδουλος Παπαδόπουλος (επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στο ΑΠΘ) και Δημήτρης Ζιούτας (επεμβατικός καρδιολόγος) είδαν το μεγάλο κενό που υπάρχει στον συγκεκριμένο κλάδο υγείας στην Ελλάδα και δημιούργησαν την Eurythmia Medical Network (EMN), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία από τα τέλη του 2014 αποτελεί ίσως τη μοναδική εταιρεία στη χώρα που προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες σε διεθνές επίπεδο.

Αυτό που κάνει η EMN είναι να φέρνει ασθενείς από διάφορες χώρες του εξωτερικού και να καλύπτει τις ανάγκες τους σε όλη τη γκάμα των επεμβατικών υπηρεσιών υγείας, όπως καρδιολογικά, ορθοπεδικά, αγγειοχειρουργικά, πλαστική-αισθητική χειρουργική, εξωσωματικές, ουρολογικά κα. Στόχος είναι να παρέχονται πρώτης ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες, σε χαμηλές και ανταγωνιστικές τιμές.

Σήμερα, στους λίγους μήνες ζωής της η EMN έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο ιατρών και ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, ενώ συνεργάζεται με παράγοντες από το σύστημα Υγείας και τον τουριστικό κλάδο χωρών, όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία, από όπου προέρχεται ο μεγαλύτερος όγκος πελατών-ασθενών της εταιρείας. «Στην Αλβανία υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα υγείας, όπως η έλλειψη υποδομών σε αρκετούς κλάδους και ειδικότερα στα αγγειοχειρουργικά. Εμείς καλύπτουμε όλες τις ανάγκες του ασθενή, όπως η επέμβαση και το after care», εξηγεί στη Voria.gr ο κ. Δουλάμης, managing director της ΕΜΝ.

Στα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη της εταιρείας συγκαταλέγεται το άνοιγμα στις αγορές των ΗΠΑ και του Αζερμπαϊτζάν, όπου έχουν γίνει ήδη οι πρώτες επαφές και συζητήσεις. «Όλα τα συστήματα Υγείας σε όλα τα μέρη του κόσμου έχουν κάποιες “τρύπες” και ελλείψεις. Οι ΗΠΑ για παράδειγμα έχουν ένα σύστημα που, ενώ όταν είσαι ασφαλισμένος σου καλύπτει τα πάντα, για να γίνει αυτό πρέπει να πληρώνεις ένα πολύ μεγάλο ασφάλιστρο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τουλάχιστον 2 εκατ. Αμερικανοί ετησίως καταφεύγουν σε υπηρεσίες υγείας άλλων χωρών, όπως το Μεξικό και η Ιαπωνία», σημειώνει ο κ. Δουλάμης.

Οι «κυρίαρχες» χώρες στον συγκεκριμένο κλάδο Υγείας, τον ιατρικό τουρισμό, είναι σήμερα η Ινδία και η Τουρκία, όπου, όπως λέει ο κ. Δουλάμης, υπάρχει μεγάλη στήριξη από το κράτος, προσφέροντας φθηνότερα εισιτήρια σε ασθενείς που πρόκειται να ταξιδέψουν για αυτόν τον λόγο, ακόμα και ολόκληρες υποδομές οι οποίες είναι φτιαγμένες μόνο για τους συγκεκριμένους ασθενείς.

Στην Ελλάδα φυσικά η κρατική μέριμνα είναι απούσα, καθώς, όπως αναφέρει ο κ. Δουλάμης, «όσες φορές μέχρι σήμερα έχουμε μιλήσει με ανθρώπους από το σύστημα Υγείας, όχι για να μας δώσουν χρήματα, αλλά κάποια στήριξη, βρήκαμε έναν τοίχο, επειδή αυτό που κάνουμε δεν είναι γνωστό. Είναι διπλάσια η προσπάθειά μας να δώσουμε στον άλλο να καταλάβει τι είναι αυτό που κάνουμε, ενώ στο εξωτερικό είναι κάτι πολύ απλό».

Πάντως, και χωρίς τη κρατική στήριξη, η ΕΜΝ προσπαθεί και τα καταφέρνει να προσφέρει πρώτης ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες, σε χαμηλές τιμές, πλήρως ανταγωνιστικές σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Δουλάμης, με σπουδές στον Κινηματογράφο και τη Μουσική, και εμπειρία 18 ετών στη φαρμακευτική αγορά, βρέθηκε στις αρχές του 2015 σε ένα «διάλειμμα, όπως ως λέει, από την εργασία. Σε συνεργασία με τους κ.κ. Παπαδόπουλο και Ζιούτα δημιούργησαν την start-up και συμμετείχαν τον Μάρτιο στον πρώτο κύκλο του προγράμματος Venture Garden, ένα πρόγραμμα στήριξης start up εταιρειών που πραγματοποιείται από κοινού από το Anatolia School of Business του American College of Thessaloniki (ACT), μέλους του Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη και το ALBA Graduate Business School at the American College of Greece στην Αθήνα, με τη στήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative-THI).

Το VentureGarden αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων επιχειρηματιών, οι οποίοι επιθυμούν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους, να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο επιχειρηματικότητας και να εκπαιδευτούν από επαγγελματίες του χώρου. Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν και απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να μετατρέψουν μια ιδέα σε επιχειρηματική πραγματικότητα. Φέτος μάλιστα, η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative-THI) θα υποστηρίξει τις καλύτερες συμμετοχές στο πρόγραμμα, με επιχορηγήσεις συνολικού ύψους $50,000.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρχικά 10 εντατικά μαθήματα που βοηθούν τους συμμετέχοντες να δομήσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο με βάση το Business Model Canvas. Ακολουθεί συμβουλευτική καθοδήγηση και υποστήριξη μέχρι 12 μήνες για την βελτίωση της τοποθέτησης τους προϊόντος ή της υπηρεσίας στην αγορά και την επιτάχυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Σημειώνεται πως οι υποβολές για τον τρίτο κύκλο του εντατικού προγράμματος μαθημάτων έχουν ξεκινήσει (www.venturegarden.gr) και θα διαρκέσουν μέχρι τις 11 Μαΐου 2015. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 18 Μαΐου 2015, αφού  προηγηθεί η φάση αξιολόγησης.