Skip to main content

Αιμοδυναμικό εργαστήριο σε λειτουργία το 2018 στο Ιπποκράτειο

Μέχρι στιγμής οι ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου πρέπει να διακομισθούν σε άλλα νοσοκομεία για να υποβληθούν σε επείγουσα στεφανιογραφία.

Αιμοδυναμικό εργαστήριο, στο οποίο θα διενεργούνται 800-1000 επείγουσες στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές ετησίως, αποκτά το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, χάρη σε δωρεά ύψους 1.500.000 ευρώ από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Το αιμοδυναμικό εργαστήριο αναμένεται να λειτουργήσει σε ένα χρόνο, αφού λυθούν κάποιες γραφειοκρατικές εκκρεμότητες και ένα πρόβλημα που αφορά τη λειτουργία του υποσταθμού της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον χώρο της πρώην Μαιευτικής Κλινικής που λειτουργούσε στον 3ο όροφο του Α’ Κτιρίου του Ιπποκρατείου, εμβαδού 1000 τετραγωνικών μέτρων, θα αναπτυχθούν το αιμοδυναμικό και ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο και η ανακαινισμένη στεφανιαία μονάδα (καρδιολογική εντατική με 10 κλίνες), που θα εξυπηρετούν τους ασθενείς και των δύο πανεπιστημιακών Καρδιολογικών Κλινικών, οι οποίες διαθέτουν 48 κλίνες συνολικά. Σε δεύτερο χρόνο θα αναπτυχθούν τα μη επεμβατικά εργαστήρια, όπου θα γίνονται δοκιμασίες κοπώσεως, υπερηχοκαρδιογράφημα κλπ, μαζί με τους υποστηρικτικούς χώρους.

Να σημειωθεί ότι οι Β’ και Γ’ Καρδιολογικές Κλινικές του ΑΠΘ που λειτουργούν στο Ιπποκράτειο δεν υποστηρίζονται από αιμοδυναμικό εργαστήριο, γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς που εισάγονται τις ημέρες των εφημεριών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου πρέπει να διακομισθούν σε άλλα νοσοκομεία για να υποβληθούν σε επείγουσα στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική (μπαλονάκι). Πρακτικά, δηλαδή, χάνεται πολύτιμος χρόνος.

«Η αντιμετώπιση του ασθενή που έχει υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου θα πρέπει να γίνει μέσα στα πρώτα 90 λεπτά. Αν η αντιμετώπιση γίνει μετά από 3-4 ώρες, τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά. Όσο δηλαδή καθυστερεί η αντιμετώπιση του ασθενή με τον σύγχρονο επεμβατικό τρόπο, δηλαδή με επείγουσα στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να ανανήψει η περιοχή του εμφράγματος έγκαιρα. Έτσι, άμεσα χορηγείται στους ασθενείς η κλασική θρομβολυτική θεραπεία μέχρι να διακομισθούν σε αιμοδυναμικό εργαστήριο σε άλλο Νοσοκομείο που καλύπτει το Ιπποκράτειο στην ημέρα της γενικής εφημερίας. Εκτός όμως από τον πολύτιμο για το μυοκάρδιο χρόνο, υπολογίσιμη είναι και η κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση. Οι ασθενείς και οι οικείοι τους ταλαιπωρούνται με τις μετακινήσεις και αυξάνεται το κόστος νοσηλείας. Η θρομβόλυση κοστίζει 600 ευρώ, η ημερήσια νοσηλεία 250 ευρώ και μαζί μ’ αυτά είναι και το κόστος της μονάδας του ΕΚΑΒ, που διαθέτει εξειδικευμένο εξοπλισμό και αιτείται συνοδός γιατρός από το Νοσοκομείο», εξήγησε ο καθηγητής Καρδιολογίας, διευθυντής Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ Βασίλης Βασιλικός.

Παράλληλα, επισήμανε ότι, ετησίως, στις ημέρες εφημερίας εισάγονται στο Ιπποκράτειο 400-500 ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου ή οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, οι οποίου πρέπει να υποβληθούν σε αγγειοπλαστική. Από αυτούς, οι περισσότεροι παίρνουν θεραπεία, ενώ μόνο το 20% κάνει αγγειοπλαστική τις επόμενες ώρες. Μαζί, όμως, με τα άτομα που εισάγονται με οξύ έμφραγμα στην κλινική είναι και οι σταθεροί ασθενείς με στεφανιαία νόσο, οι οποίοι και αυτοί κάποια στιγμή πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο των στεφανιαίων (στεφανιογραφία) και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις κλινικές που παρακολουθούνται.

Ερωτηθείς για το πότε προβλέπεται να λειτουργήσει το αιμοδυναμικό εργαστήριο, ο κ . Βασιλικός απάντησε: «Αυτή τη στιγμή τελείωσε η μελέτη και αναμένεται η επίλυση κάποιων εκκρεμοτήτων από τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Ελπίζω οι υπηρεσίες να λειτουργήσουν άμεσα, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Το ιατρικό προσωπικό είναι επαρκές προκειμένου να λειτουργήσει αρχικά το εργαστήριο, ενώ υπολείπεται το νοσηλευτικό και βιοτεχνολογικό προσωπικό, καθώς και ο προϋπολογισμός λειτουργίας. Εκτιμώ ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά, σε ένα χρόνο από σήμερα, θα είμαστε σε πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία».