Skip to main content

Εμπάργκο και πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: «Μπορεί να προκαλέσει αύξηση στο ντίζελ»

Η απόφαση της ΕΕ για να συρρικνωθούν τα κέρδη του Κρεμλίνου οδηγεί «σε νέο καθεστώς αβεβαιότητας και ασάφειας όσον αφορά τον ενεργειακό πόλεμο».

Νέες αναταραχές, στη διεθνή και εγχώρια αγορά, μπορεί να προκαλέσει η εφαρμογή του εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο αλλά και η επιβολή πλαφόν πώλησής του στα 60 δολάρια το βαρέλι. 

Το εμπάργκο είχε αποφασιστεί τον περασμένο Ιούνιο και δόθηκε περίοδος προσαρμογής, ενώ αυτού εξαιρούνται η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία καθώς έχουν υψηλό βαθμό εξάρτησης από το αργό πετρέλαιο της Ρωσίας που μεταφέρεται μέσω αγωγών.

Περαιτέρω, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή πλαφόν στην τιμή πώλησης του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται και μέσω θάλασσας, στοχεύει στην προσπάθεια οικονομικής πίεσης στο Κρεμλίνο και στη συρρίκνωση των εσόδων του, από την άλλη πλευρά όμως μπορεί να προκαλέσει αστάθεια και κυρίως εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου σε όλη την αγορά. 

Για τον αναπληρωτή καθηγητή Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Χάρη Δούκα, το εμπάργκο και η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο σηματοδοτούν ένα νέο καθεστώς αβεβαιότητας και ασάφειας για το επόμενο διάστημα.

«Ξεκίνησε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο όσον αφορά τους αγωγούς και παράλληλα το πλαφόν στα 60 δολάρια. Εμπάργκο και πλαφόν έχουν ως στόχο να συρρικνώσουν τις ρωσικές εξαγωγές και να μειώσουν τα έσοδα στα ταμεία του Κρεμλίνου. Η απόφαση του ΟΠΕΚ ότι δεν θα προβεί σε κάποια αλλαγή στην παραγωγή, αλλά θα μείνει στην παλιά απόφαση του Οκτωβρίου, δείχνει ότι προσπαθεί για μια σταθεροποίηση, να μην υπάρξει δηλαδή έκρηξη τιμών. Ο λόγος είναι ότι πρώτη φορά μπαίνει πλαφόν σε ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θάλασσας και εφαρμόζεται ένα πολύ σκληρό εμπάργκο, οπότε είναι πραγματικότητα ότι μπαίνουμε σε ένα νέο καθεστώς αβεβαιότητας και ασάφειας το αμέσως επόμενο διάστημα όσον αφορά τον ενεργειακό πόλεμο» είπε ο κ. Δούκας. 

Παρότι, όπως αναφέρει, όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μια σταθεροποίηση των αγορών γύρω από την τιμή πώλησης του πετρελαίου, τα νέα δεδομένα ίσως προκαλέσουν και στην Ελλάδα νέες πιέσεις και αυξήσεις τιμών ειδικά στην τιμή του ντίζελ, δηλαδή του πετρελαίου κίνησης. 

 «Η εκτίμηση είναι ότι ενώ είχε διαμορφωθεί μια συνθήκη, όπως βλέπαμε κι από τις αγορές, όπου το πετρέλαιο είχε σταθεροποιηθεί και είχε σε κάποιες περιπτώσεις μια μείωση στην τιμή, νομίζω ότι το επόμενο διάστημα ίσως να παρατηρήσουμε μια αύξηση και κυρίως μια πίεση στο ντίζελ. Αυτό θα μεταφερθεί και στη χώρα μας. Ίσως και εδώ δούμε ξανά μια μεγαλύτερη πίεση στο πετρέλαιο κίνησης σε σχέση με τη βενζίνη όπως είχαμε δει και τον Οκτώβριο» είπε ο κ. Δούκας. 

Οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται εξαιτίας του χειμώνα και της πληθωριστικής κρίσης σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή παρόλα αυτά ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομίας (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ, εκτιμά ότι η επιβολή του πλαφόν είναι «ένα πείραμα με καλές πιθανότητες επιτυχίας». 

Όπως είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters «η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει τους τελευταίους μήνες και δεν έχει αυξηθεί αισθητά παρά την απειλή» της Μόσχας, εκτιμώντας μάλιστα ότι το όριο θα αποδειχθεί επιτυχημένο εργαλείο για τη σταθεροποίηση των διεθνών τιμών.