Skip to main content

Έμποροι Θεσσαλονίκης: Δεν θέλουμε να παρανομήσουμε, ανοίξτε την αγορά άμεσα

Οι έμποροι της Θεσσαλονίκης θα αναμένουν τις αυριανές ανακοινώσεις της κυβέρνησης και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν εκ νέου.

Μήνυμα στον πρωθυπουργό να ανοίξει η αγορά το συντομότερο έστειλε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος είχε το απόγευμα της Κυριακής επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας στη Voria.gr ο κ. Φιλιππίδης ξεκαθάρισε ότι ο ΕΣΘ δεν υπάρχει περίπτωση οι έμποροι να παρανομήσουν, καθώς, όπως είπε, «ζούμε σε μια ευνομούμενη κοινωνία, όπου οι νόμοι, πρέπει να γίνονται σεβαστοί». Μάλιστα, προέτρεψε όλους τους εμπόρους να τηρήσουν την οδό της νομιμότητας.

Οι έμποροι της Θεσσαλονίκης θα αναμένουν τις αυριανές ανακοινώσεις της κυβέρνησης και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν εκ νέου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου έλαβε τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μέτρα οικονομικής στήριξης για το λιανεμπόριο στις περιοχές των περιοχών μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη που τα καταστήματα θα μείνουν κλειστά αλλά και οριζόντια μέτρα για όλη τη χώρα.

Διαβάστε: Μητσοτάκης σε εμπόρους Θεσσαλονίκης: Η απόφαση ήταν των γιατρών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, επισήμανε ότι ήταν μια δυσάρεστη απόφαση το μη άνοιγα του λιανεμπορίου αύριο Δευτέρα και για τον ίδιο, ωστόσο ήταν αναγκαία καθώς σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους υπάρχει μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο στην πόλη.

Απαντώντας του ο κ. Φιλιππίδης του ζήτησε να υπάρχει ενημέρωση και αιτιολόγηση από πλευράς των λοιμωξιολόγων για πιο λόγο εντοπίζουν το πρόβλημα στο λιανεμπόριο κάθε φορά που υπάρχει κάποια αύξηση του ιικού φορτίου. «Εμείς είμαστε 70 ημέρες κλειστά και η αύξηση είναι 300%, σε εμάς οφείλεται, δώστε μου μια λογική εξήγηση να πω στον κόσμο» σημείωσε.

Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν ότι από τη στιγμή που οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων ήταν αυτή, ο ίδιος όπως γίνεται από την αρχή της πανδημίας, συμπλέει με αυτές.

Αναφορικά με την οικονομική στήριξη ο πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο του ΕΣΘ ότι ήδη επεξεργάζεται ένα οριζόντιο οικονομικό μέτρο στο υπουργείο οικονομικών και αύριο το πρωί θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «λαϊκισμό» τα 5.000 ευρώ που ζήτησαν οι τρεις περιφερειάρχες των περιοχών που τα καταστήματα θα μείνουν κλειστά.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Φιλιππίδη για την υπεύθυνη στάση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που παρά την αγανάκτηση, δεν προέτρεψε τα μέλη του σε κάποια παρανομία.

Σημειώνεται ότι την προσεχή Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των επιστημόνων όπου θα επανεξεταστούν τα νεότερα δεδομένα.