Skip to main content

Εμπορικός πόλεμος για την ένταξη της Ελλάδας στο 5G

Το ξαφνικό ενδιαφέρον που μπορεί να λειτουργήσει ως σωσίβιο για την κυβέρνηση, η οποία έβλεπε ότι θα μπορούσε να περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση.

Kαι ευρωπαϊκές εταιρείες δείχνουν ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, για την μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή του 5G. Και έτσι μπαίνουν σφήνα στις αμερικανικές, αλλά και στην κινεζική Huawei, που μέχρι σήμερα μονομαχούσαν στο παρασκήνιο για το project. Ουσιαστικά, όμως, μπορούν να λειτουργήσουν ως σωσίβιο για την κυβέρνηση, η οποία έβλεπε ότι εξ αυτού του λόγου θα μπορούσε να περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, η πίεση που ασκήθηκε το προηγούμενο διάστημα στην κυβέρνηση, εκατέρωθεν, για το συγκεκριμένο ζήτημα, φέρεται να είναι πολύ μεγάλη.

Η Αθήνα, λοιπόν, σκέφτεται τώρα, σοβαρά, να εκμεταλλευτεί τη σφήνα και να δώσει το συγκεκριμένο έργο σε ευρωπαϊκό οργανισμό, για να αποφύγει τις πιέσεις από Ουάσιγκτον και Πεκίνο, που έχουν αρχίσει να γίνονται αφόρητες, σε όλα τα επίπεδα. Κι έτσι να ντριπλάρει και τους δυο ενδιαφερόμενους, καθώς, η ευρωπαϊκή λύση δείχνει αυτή τη στιγμή να είναι η πιο θεσμική. Κι εννοείται δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Σύμφωνα με μια τελευταία εκδοχή, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα φέρεται να δίνει τη συγκατάθεση της σε μια τέτοια εξέλιξη, αν και δεν γνωρίζει ακριβώς το ρόλο τρίτων στην Ελλάδα, ως προς αυτή την ιστορία. Το θέμα είναι πως αντιδρά η κινεζική πλευρά που κυνήγησε πολύ το έργο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να δώσει έναν τελευταίο καλό αγώνα, όταν θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο Κινέζος πρόεδρος Ξι, προσεχώς.