Skip to main content

Εμβολιασμοί 40-44 ετών: Ξεπέρασαν τα 65.000 τα ραντεβού μέσα σε λίγες ώρες

Συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της Covid-19 στην Ελλάδα, με τη σκυτάλη να παίρνουν ολοένα και περισσότερες ηλικίες.

Αρκετά αυξημένο ενδιαφέρον για άμεσο εμβολιασμό δείχνει η ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας και για τα τέσσερα εμβόλια σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή έχουν ήδη προγραμματιστεί περισσότερα από 65.000 ραντεβού.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 24 Μαΐου θα γίνουν οι ανακοινώσεις και για τους 35-39 ετών, για τους οποίους εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα ραντεβού θα ανοίξουν «οριακά εντός του Μαΐου».

Σύμφωνα με πηγές του αρμόδιου υπουργείου, το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, με την πλατφόρμα να λειτουργεί -προς το παρόν- χωρίς προβλήματα. Για αυτό πολίτες ενώ είχαν ήδη επιλέξει την ημερομηνία για την πρώτη δόση, μέχρι να αποφασίσουν πότε θα κάνουν τη δεύτερη, ειδοποιούνταν ότι η επιλεγμένη ημερομηνία δεν ήταν διαθέσιμη.

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς κατ’ οίκον, δεδομένου ότι απαιτεί και τη συνεργασία και άλλων φορέων, οι ανακοινώσεις για την έναρξή τους θα γίνουν μέχρι το τέλος Μαΐου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», επισημαίνοντας ότι «όσο και να μας δυσκολεύουν οι καθυστερήσεις της Johnson & Johnson, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός είναι τέτοιος που  δεν ανοίγουν ραντεβού αν δεν είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε τις παραδόσεις. Για όλα τα σενάρια υπάρχει Plan B, αν δεν έρθουν. Πάντα προσαρμοζόμαστε στις παραδόσεις. Αρχές Ιουνίου θα έχουμε 69 νησιά με πολύ καλό ποσοστό συμμετοχής εμβολιασμού, μεγαλύτερο από την υπόλοιπη χώρα. Είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο. Πιστεύουμε ότι δε θα έχουμε πρόβλημα».

Σημείωσε δε ότι ο στόχος εμβολιασμών για το τέλος Μαΐου αγγίζει τα 5,6 εκατ., ενώ για το τείχος ανοσίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα έχει χτιστεί στα μέσα καλοκαιριού.

Σχετικά με τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι θα λάβουν μόνο μια δόση του εμβολίου, ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανότητα τη Δευτέρα,  θα αναφέρουμε όλες τις περιπτώσεις και θα έχουμε και το τεχνικό κομμάτι.

Τέλος, ως προς τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση των βεβαιώσεων νόσησης από τα νοσοκομεία, υπογράμμισε ότι σύντομα θα βγαίνουν από το Μητρώο Covid ψηφιακά. Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι όσοι έχουν λάβει και με τις δύο δόσεις του εμβολίου, μπορούν να εκδίδουν το πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά από 24 ώρες. Ωστόσο, για το πράσινο πιστοποιητικό σημείωσε ότι τώρα διαμορφώνεται η τελική μορφή του, καθώς πρέπει οι χώρες να ανταλλάξουν στοιχεία μεταξύ τους.

Το καλοκαίρι ο εμβολιασμός εφήβων 16-18 ετών με Pfizer

Ο γγ του υπ. Υγείας προανήγγειλε και τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 16-18 ετών, αλλά και την ανοσοποίηση για τους νέους ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Όπως ανέφερε, με βάση τον σχεδιασμό θα γίνει εντός του Ιουνίου και σε κάθε περίπτωση τα ραντεβού θα ανοίγουν ανά πενταετία, ξεκινώντας από τους 25-29 ετών.

«Για τους 18-29 ετών υπάρχουν δύο παράγοντες που θα πρέπει να προσμετρήσουμε. Ο ένας είναι οι παραδόσεις των εταιρειών γιατί υπάρχουν κάποιες αναταράξεις το τελευταίο διάστημα και ο δεύτερος είναι η συμμετοχή της προηγούμενης ομάδας. Με βάση αυτό τον σχεδιασμό εντός του Ιουνίου θα προχωρήσουμε και στην επόμενη πενταετία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε ότι ο εμβολιασμός αυτής της ομάδας δε θα σταματήσει στους 18αρηδες, αλλά θα επεκταθεί και στα παιδιά από 16 ετών, για τα οποία το εμβόλιο της Pfizer έχει λάβει τη σχετική έγκριση. Σε περίπτωση που το ηλικιακό όριο για το συγκεκριμένο εμβόλιο, εγκριθεί από τον EMA και για μικρότερες ηλικίες, «θα πάμε και πιο κάτω».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε πως οι 20-29 θα μπουν στο «παιχνίδι» από τις αρχές Ιουνίου, με μια συγκεκριμένη προϋπόθεση: δεν θα εμβολιάζονται με το AstraZeneca.

Πηγή Καθημερινή