Skip to main content

Αντίστροφη μέτρηση για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Ώρα μηδέν για το τελεσίγραφο προς τους υγειονομικούς και τον εμβολιασμό τους - Κινητοποιήσεις εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Λήγει αύριο, Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, το τελεσίγραφο που έχει δώσει η κυβέρνηση στους υγειονομικούς για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού.

Περί τους 15.000 υπολογίζονται οι υγειονομικοί που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, την ώρα που από αύριο τίθεται σε ισχύ για τους ίδιους το μέτρο της αναστολής εργασίας ενώ παράλληλα ανοίγουν οι πλατφόρμες πρόσληψης επικουρικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων που θα προκύψουν.

Οι υγειονομικοί που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, θα κληθούν να επιστρέψουν τον μισθό του δεκαπενθημέρου που προκαταβάλλεται στο δημόσιο, ενώ κανείς δεν τους εγγυάται πως εάν εμβολιαστούν θα επιστρέψουν στην ίδια θέση.

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν κάνει πίσω στην απόφασή της και δεν δίνει καμία παράταση στο μέτρο, με τον τέως - μετά τον ανασχηματισμό - αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη να απευθύνει στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ύστατη έκκληση στους επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν, «έστω και τώρα, ως μια πράξη ευθύνης απέναντι στην κοινωνία». «Ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μετά την 1η Σεπτεμβρίου, που είναι και η τελευταία ημέρα που ένας υγειονομικός θα μπορεί να εμβολιαστεί» ανέφερε σχετικά.

Την ίδια ώρα, όπως έχει ήδη γράψει η Voria.gr, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής περίπου 150 άτομα, ενώ στο ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ανέρχονται σε 120.

Διαμαρτυρίες υγειονομικών στα νοσοκομεία

Στο μεταξύ, σε κινητοποιήσεις προχωρούν αύριο, Τετάρτη, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας, ενώ σχετικό κάλεσμα έχει απευθύνει και η ΠΟΕΔΗΝ για διαμαρτυρία στις πύλες των νοσοκομείων στις 07.00 το πρωί.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι και στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής αλλά και μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως η ανάκληση αδειών και η υποστελέχωση που θα προκύψει, την ώρα που όπως λένε οι υγειονομικοί το τέταρτο κύμα της πανδημίας πλήττει τη χώρα.