Skip to main content

Εμβόλιο για τον καρκίνο ετοιμάζουν επιστήμονες με την τεχνολογία AstraZeneca

Tο εμβόλιο έχει ήδη δείξει ορισμένα θετικά αποτελέσματα σε μελέτες που έγιναν σε ζώα - Ξεκινούν και μελέτες σε ανθρώπους.

Εμβόλιο για την καταπολέμηση του καρκίνου ετοιμάζουν επιστήμονες έχοντας ως βάση την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του εμβολίου της Astrazeneca, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Μάλιστα, σύμφωνα με την πηγή το εμβόλιο έχει ήδη δείξει ορισμένα θετικά αποτελέσματα σε μελέτες που έγιναν σε ζώα και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν μελέτες σε ανθρώπους.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Ινστιτούτο Jenner της Οξφόρδης και το Ινστιτούτο Ludwig για την Έρευνα του Καρκίνου σχεδίασαν ένα θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου, το οποίο θα χορηγείται σε δύο δόσεις, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία που εμπλέκεται στον εμβόλιο που αναπτύχθηκε κατά της Covid-19, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες σε μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο Journal for ImmunoTherapy of Cancer.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το εμβόλιο πρόκειται να εισαχθεί σε δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στο 2021. Ωστόσο, ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία από δοκιμές που έγιναν σε ζώα. Συγκεκριμένα μελέτες σε ποντίκια έδειξαν μείωση του μεγέθους των όγκων αλλά και βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης των ζώων.

Οι έρευνες για τα εμβόλια έχουν προχωρήσει μετά την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις εργάστηκαν ταχύτατα και έχοντας περισσότερους πόρους από ποτέ για να αναπτύξουν εμβόλια για την αναχαίτιση του κορονοϊού.

Έχουν ήδη αξιοποιηθεί τεχνολογίες mRNA, που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν σε προϊόν που κυκλοφορεί στην αγορά, και μάλιστα με αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα στον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

Η επιτυχία τους αυτή, σύμφωνα με τους επιστήμονες αυξάνει την πιθανότητα να είναι αποτελεσματικά και στην αντιμετώπιση άλλων ασθενειών, όπως ο καρκίνος.  Το Bloomberg αναφέρει ότι οι εξελίξεις αυτές έρχονται την ίδια στιγμή που οι ερευνητές εξετάζουν και άλλες πρωτοποριακές θεραπείες για τον καρκίνο, οι οποίες χρησιμοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση των όγκων.

Το πλάνο των ερευνητών της Οξφόρδης επιδιώκει να αξιοποιήσει και τις δύο αυτές εξελίξεις, χρησιμοποιώντας τον φορέα από το εμβόλιο Covid-19 για μία από τις δόσεις ώστε να μεταφέρει τον γενετικό κώδικα, ο οποίος προκαλεί τον οργανισμό να «στοχεύσει» δύο πρωτεΐνες που υπάρχουν στην επιφάνεια πολλών τύπων καρκινικών κυττάρων.

Η τεχνολογία του εμβολίου έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί ισχυρές αποκρίσεις Τ-κυττάρων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση των όγκων, αναφέρει το δημοσίευμα.