Skip to main content

Εν μέρει αθώωση του Αμβρόσιου εισηγήθηκε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος πρότεινε σήμερα τη μερική αθώωση του πρώην μητροπολίτη Αμβρόσιου

Να αθωωθεί εν μέρει ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση επτά μηνών με αφορμή ανάρτηση με ομοφοβικό περιεχόμενο, όπου μεταξύ άλλων χαρακτήριζε «ξεφτυλισμένους», «εκτρώματα της φύσεως» και «αποβράσματα» τους ομοφυλόφιλους, εισηγήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ο ανώτατος εισαγγελέας Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

«Με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα καταργήθηκε το άρθρο του προϊσχύσαντος για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος. Στην προκειμένη περίπτωση ο αναιρεσίων (σ.σ ο κ.Αμβρόσιος ) καταδικάστηκε για το έγκλημα αυτό και του επιβλήθηκε ποινή 5 μηνών και συνολική ποινή 7 μηνών. Ενόψει αυτό πρέπει να εφαρμοστεί η επιεικέστερη διάταξη, να αναιρεθεί η προσβαλλόμενη απόφαση και κατά το μέρος αυτό να κηρυχθεί αθώος ο αναιρεσίων και να αφαιρεθεί η ποινή των 5 μηνών και από τη συνολική ποινή η συντρέχουσα ποινή των 2 μηνών», τόνισε στην αγόρευσή του ο κ. Μπρακουμάτσος.

Επιπλέον, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του in.gr, ζήτησε να απορριφθεί η αίτηση αναίρεσης του Μητροπολίτη ως προς το σκέλος της καταδίκης του με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο καθώς και όλοι οι άλλοι προβαλλόμενοι λόγοι αναίρεσης της απόφασης εκ μέρους του Μητροπολίτη, ο οποίος ήταν παρών στη δικαστική αίθουσα.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής επισήμαναν ότι το αδίκημα μετά την κατάργηση του άρθρου τυποποιείται σε άλλο άρθρο του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί τη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια. Και ως εκ τούτου λόγω του ρατσιστικού υποστρώματος δεν τίθεται ζήτημα αποποινικοποίησης του αδικήματος.

«Δεν είναι κάθε λόγος ρατσιστικός. Αν δεν είναι αυτός δεν είναι κανένας», επισημάνθηκε από την πολιτική αγωγή. Αντίθετα, οι δικηγόροι του Μητροπολίτη ανέπτυξαν όλα τα νομικά επιχειρήματα ζητώντας από το Ανώτατο Δικαστήριο να γίνει δεκτή στο σύνολό της η αίτηση αναίρεσης.

Υπενθυμίζεται ότι στον κ. Αμβρόσιο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης των ομοφοβικών σχολίων του.

Ο μητροπολίτης Αμβρόσιος είχε αθωωθεί πρωτόδικα, ωστόσο ο εισαγγελέας Εφετών Πατρών και η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αιγίου άσκησαν έφεση.

Ο μητροπολίτης ήταν κατηγορούμενος για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, μετά την ανάρτηση που είχε κάνει στο προσωπικό του ιστολόγιο, με την οποία καταφερόταν κατά των ομοφυλοφίλων με την περιβόητη φράση «φτύστε τους».

Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.