Skip to main content

Νέα Τούμπα: Εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΕΧΣ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε την τελική έγκριση στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου του νέου γηπέδου.

Ένα σημαντικό βήμα προς την αδειοδότηση για την κατασκευή του γηπέδου της Νέας Τούμπας έγινε χθες, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε την τελική έγκριση στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου του νέου γηπέδου.

Να σημειωθεί πως είχαν προηγηθεί όλες οι θετικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων φορέων, μεταξύ των οποίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης.

Επόμενο στάδιο είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας για να δοθεί έγκριση και στο χωροταξικό σκέλος που θα οδηγήσει τον φάκελο στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις τελικές εγκρίσεις. Μέσα στις αρχές του 2021, θα γίνει σύσκεψη του γραφείου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος παρουσία των ανθρώπων του ΠΑΟΚ και στη συνέχεια αφού συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης οι τελικές ρυμοτομικές ρυθμίσεις, ο φάκελος θα πάει στο ΣτΕ.

Την αισιοδοξία του για τα διαδοχικά βήματα που γίνονται στο project της Νέας Τούμπας εξέφρασε ο αρχιτέκτων-μηχανικός του έργου, Τάκης Δούμας, μιλώντας στο Metropolis 95,5 και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο». Στην τοποθέτησή του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη σπουδαιότητα της παρουσίασης ώριμου project από τον ΠΑΟΚ για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για τη σημερινή εξέλιξη-έγκριση:

«Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντολογικοί όροι. Υπήρχε η διαβούλευση με Περιφέρεια, Δήμο και κατοίκους. Μας κοινοποιήθηκε η έγκριση και πλησιάζουμε κάθε μέρα περισσότερο και στο τέλος».

Για το αν ουσιαστικά πρόκειται για τον «μισό» φάκελο του έργου:

«Ναι και κάτι περισσότερο. Η μελέτη περιβαλλοντολογικών, επικυρώνει τον σχεδιασμό. Δίνει τη δυνατότητα να μην μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ. Έλαβε τα πάντα υπόψη της η μελέτη».

Για τα επόμενα βήματα:

«Πρόκειται για δύο εγκρίσεις διαδικαστικού χαρακτήρα. Η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Δεν λένε πολλά, είναι διαδικασίες που πρέπει να τις υποστούμε χρονικά. Δεν είναι κάτι το σοβαρό, ούτε ανησυχεί. Θέλουν το χρόνο τους και δεν θα ξεπεράσουμε το χρονοδιάγραμμα για την έκδοση του διατάγματος το καλοκαίρι. Πριν το Πάσχα θα έχει φτάσει στο ΣτΕ και θα γίνει διάταγμα».

Για τις ενστάσεις-αντιρρήσεις επαγγελματιών και κατοίκων:

«Θεωρώ ότι πλέον δεν υπάρχει εμπόδιο. Μόνο εμπόδιο ο χρόνος και το lockdown αν γίνει πιο βαρύ».

Για το ταμείο ανάκαμψης και κατά πόσο μπορεί ο ΠΑΟΚ να προσβλέπει σε χρηματοδότηση από εκεί:

«Θα έλεγα ναι, μπορεί. Το ταμείο ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει οτιδήποτε είναι ώριμο. Το πότε θα είναι ώριμο κάτι και το πότε θα το χρηματοδοτήσει είναι στοίχημα. Ο δρόμος για τον ΠΑΟΚ, για να οργανώσει το σύνολο των μελετών για την επόμενη φάση, έχει ανοίξει. Όσο γρηγορότερα συμβεί, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχει να χρηματοδοτηθεί το συντομότερο δυνατόν. Να πάρει άμεσα χρήματα η χώρα και ο ΠΑΟΚ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει ώριμα Projects που θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη. Θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίες και θα βοηθήσουν η επόμενη μέρα να γίνει καλύτερη. Χρειάζεται ολοκληρωμένες μελέτες. Όσο υστερείς στο θέμα ώριμες μελέτες, δεν υπάρχουν χρήματα να λάβεις. Ο επόμενος αγώνας δρόμου για τον ΠΑΟΚ, δεν είναι να κυνηγήσει το πρωτάθλημα, αλλά την ωριμότητα των έργων που θα βοηθήσουν τον ίδιο αλλά και την πόλη».

Πηγή: metrosport.gr