Skip to main content

Ένα διήμερο αφιερωμένο στους άγνωστους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της ΔΕΘ

Σειρά ξεναγήσεων με γενικό τίτλο «ΔΕΘ ανάμεσα στο χτες και το αύριο: ο χώρος, η ιστορία του, τα μνημεία, το περιβάλλον».

Ένα διήμερο αφιερωμένο στους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς που, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, βρίσκονται «κρυμμένοι» στον χώρο της ΔΕΘ διοργανώνει η Πρωτοβουλία «ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο – Πανεπιστημιακοί για μια βιώσιμη Θεσσαλονίκη».

Σύμφωνα με την ενημέρωση, μέσα από μία ξενάγηση (10/6) και μία διάλεξη (11/6), η Πρωτοβουλία ρίχνει φως στη μοντέρνα αρχιτεκτονική κληρονομιά της ΔΕΘ, «η οποία μπορεί να συνδυαστεί αλλά και να αναδειχθεί με τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στην περιοχή». Οι δύο αυτές δράσεις, όπως σημειώνει η Πρωτοβουλία, «σηματοδοτούν την απαρχή μιας σειράς ξεναγήσεων και διαλέξεων, που στόχο έχουν την ενημέρωση των πολιτών της Θεσσαλονίκης για την 100χρονη ιστορία της ΔΕΘ, τη μοναδική αρχιτεκτονική του μοντέρνου κινήματος των περιπτέρων της και την ανάγκη δημιουργίας ενός μητροπολιτικού πάρκου που θα αναβαθμίσει το ιδιαίτερα επιβαρυμένο περιβάλλον της πόλης».

Η πρώτη λοιπόν από τη σειρά ξεναγήσεων με γενικό τίτλο «ΔΕΘ ανάμεσα στο χτες και το αύριο: ο χώρος, η ιστορία του, τα μνημεία, το περιβάλλον» θα διεξαχθεί την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 και ώρα 19.00 ξεκινώντας από την Πύλη της ΔΕΘ στην πλατεία ΧΑΝΘ και θα διαρκέσει περίπου 75 λεπτά. Τις ξεναγήσεις προσφέρει εθελοντικά ο διπλωματούχος ξεναγός Ιωάννης Κιουρτσόγλου. Λόγω συνθηκών covid την ξενάγηση μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο 40 άτομα (απαραίτητη μάσκα και τήρηση απόστασης). Δηλώσεις συμμετοχής (έως δύο άτομα) στον σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/12wnw23GAz64D4ZuQqR-MSZoJd74tqluLsV3jzUWhsxI/edit.

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021 στις 19.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (πρώην Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλης Κολώνας θα δώσει διάλεξη με θέμα «Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης: Μια αρχιτεκτονική κληρονομιά σε κίνδυνο». Λόγω συνθηκών covid τη διάλεξη θα παρακολουθήσουν επιτόπου μόνο 25 άτομα. Δηλώσεις συμμετοχής (έως δύο άτομα) στον σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/u/0/d/1fC7mhdl8OB8iQHv_o5LWgv4xBf6OeQUAf8G-mrbxBb4/edit. Θα υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα παράλληλης παρακολούθησης στη σελίδα στο Facebook «Πανεπιστημιακοί για μια βιώσιμη Θεσσαλονίκη».