Skip to main content

Ένα εντυπωσιακό project για την πιο hot γειτονιά του κέντρου

Το σχέδιο για το διατηρητέο συγκρότημα της Αγίου Μηνά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τη μετατροπή του σε «καλλιτεχνικό hub».

Αλλάζουν πράγματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης; Η απάντηση είναι ναι. Και μάλιστα με γοργούς και σταθερούς ρυθμούς, πάντα υπάρχει κάτι για να γίνεται το κέντρο πιο ελκυστικό, να αποκτά νέους χώρους συγκέντρωσης των πολιτών, να σφύζει από ζωή.

Το τελευταίο εντυπωσιακό project είναι η Αγίου Μηνά. Μια περιοχή του ιστορικού κέντρου της πόλης, η οποία τα τελευταία χρόνια αποτελεί το πιο hot σημείο του κέντρου χειμώνα καλοκαίρι, βγαίνοντας από την παρακμή των προηγούμενων ετών, όταν τα... φώτα έπεφταν στα Κάτω και μετά στα Άνω Λαδάδικα, στη Συγγρού κ.α.

Η ανάπλαση που έγινε σε ένα σημείο της περιοχής, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση των γύρω περιοχών και το σχεδιασμό του δήμου που είναι σε εξέλιξη, έφερε επιχειρήσεις εστίασης, καφέ, κλαμπ και έδωσε ζωή, δημιουργώντας προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξη.

Το συγκρότημα

Πέρα από την ανάπλαση που εξελίσσεται και το θέμα με τις γραμμές του τραμ, το μεγάλο στοίχημα είναι η αξιοποίηση του ιστορικού κτηριακού συγκροτήματος της στοάς του Αγίου Μηνά. Το συγκρότημα αυτό παραχωρήθηκε από τις «Κτιριακές Υποδομές» κατά χρήση στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μεταξύ άλλων και για την ανάπλαση, αναμόρφωση και αξιοποίησή του για πολιτιστικού σκοπούς και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας του. Για την ολοκλήρωση της παραχώρησης αναμένεται η έκδοση της ΚΥΑ το επόμενο χρονικό διάστημα.

Προσφάτως μάλιστα μπήκε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τις δημοτικές εκλογές και την πρόταση της υποψήφιας δημάρχου, Κατερίνας Νοτοπούλου, να δημιουργηθεί ένα hub, ένας κόμβος νέων καλλιτεχνών, με στόχο τη στήριξη και προβολή νέων καλλιτεχνών και δημιουργών.

Για να γίνει αυτό, στο πλαίσιο της παραχώρησης που έχει προηγηθεί, πρέπει ο Δήμος Θεσσαλονίκης να συνάψει προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο και την «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», ώστε να αναλάβει ο Δήμος να υλοποιήσει την ανάπτυξη του project δημιουργίας καλλιτεχνικού hub.

Σήμερα το συγκρότημα δεν έχει την καλύτερη εικόνα. Χαρακτηρίζεται από την εγκατάλειψη και την υποβάθμιση, παρότι είναι διατηρητέο, ενώ υπάρχει και αυξημένη επικινδυνότητα, καθώς συνιστά εστία μόλυνσης και είναι εμφανής η έλλειψη φωτισμού.



Το σχέδιο

Το σχέδιο για το «καλλιτεχνικό hub της Αγίου Μηνά», όπως τόνισε η κ. Νοτοπούλου, έχει ως στόχο τη «δημιουργία κοιτίδας ελεύθερης σκέψης και έκφρασης με σκοπό τη διάχυση της τέχνης, την  προώθηση καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης , την προώθηση καλλιτεχνικής παιδείας, με τη διεξαγωγή σεμιναρίων, τη διάδοση πολιτισμού και τεχνών, τη στήριξη, ενθάρρυνση, προώθηση νέων καλλιτεχνών αλλά και να γίνει τόπος συνάντησης και αλληλεπίδρασης όλων όσων αγαπούν την τέχνη. Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση όλης της περιοχής, στη διασύνδεσή της με τις παρακείμενες (Λαδάδικα, Βενιζέλου), στη δημιουργία ενός ζωντανού κυττάρου, μιας 'ζωντανής γειτονιάς'. Και επίσης, με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύονται, διασώζονται και αξιοποιούνται τα ακίνητα της στοάς του Αγίου Μηνά μέσω της ανάπλασης, αναμόρφωσης και αξιοποίησης τους».

Στην περιοχή άλλωστε ήδη συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της νεολαίας της πόλης και την έχει κάνει στέκι της, ενώ το συγκεκριμένο σχέδιο προάγει και διαφορετικούς τρόπους διασκέδασης, πιο εναλλακτικούς και όχι μονοδιάστατους, όπως σήμερα με την κλασική νυχτερινή διασκέδαση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στο χώρο προβλέπεται:

-Δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη θερμοκοιτίδων τέχνης.

-Εξασφάλιση χώρων για τη δημιουργία εργαστηρίων που θα δίνονται σε καλλιτεχνικές ομάδες με  πολύ χαμηλό ενοίκιο και λειτουργικά έξοδα και με εξαίρεση των χώρων αυτών από τα δημοτικά τέλη.

-Δημιουργία στέγης σύγχρονης καλλιτεχνικής πειραματικής δημιουργίας, που θα αφορά όλες τις μορφές τέχνης, όπου θα γίνονται ημερίδες, εργαστήρια, σεμινάρια, παρουσιάσεις πρωτότυπων και πρωτοποριακών έργων τέχνης, εκθέσεις, προβολές, performances κ.ά. με αποκλειστικό σκοπό την προώθηση της πειραματικής  και καινοτόμας σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

-Δημιουργία Flea market (στη στοά) με vintage , retro , συλλογές , αντίκες, second hand ρούχα, χειροποίητα κοσμήματα, βιολογικά τρόφιμα, βινύλια, παραδοσιακά προϊόντα.

-Προσφορά του hub σε φορείς για εκδηλώσεις για επαγγελματικά συνέδρια, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εναλλακτικά events και καλλιτεχνικά δρώμενα.

-Είδη σεμιναρίων: φωτογραφία, αναπαλαίωση επίπλων/αντικειμένων, ζωγραφική, χειροποίητα κοσμήματα, θέατρο, χορός, ψηφιακές τέχνες.

-Δημιουργία art café (θα μπορούσε να μισθώνεται για εκδηλώσεις π.χ. παρουσιάσεις βιβλίων).

-Φιλανθρωπικές διοργανώσεις.