Skip to main content

Ένα Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης για… φίλημα και η οικονομία στο ρεύμα που έφτασε στο 30%

Η Ευρώπη αγωνιά για την Ιταλία, η κατανάλωση ρεύματος που μειώνεται λόγω ενεργειακής κρίσης και το πρόβλημα με τους εργάτες γης

Καλημέρα σας!

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία αναμένεται να επηρεάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και ως εκ τούτου μας αφορούν. Η Ιταλία είναι η 3η σε μέγεθος ευρωπαϊκή οικονομία, με σημαντική ευρωπαϊκή παραγωγή και πολύ δυνατό παγκόσμιο brand name σε πολλά πεδία, από τη μόδα μέχρι την κουζίνα και τα τρόφιμα, αλλά και από την αυτοκινητοβιομηχανία μέχρι τον αθλητισμό. Έχει ένα τεράστιο δημόσιο χρέος, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ μεγάλη για να την αφήσουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι να χρεωκοπήσει, έστω υβριδικά, όπως συνέβη με την περίπτωση της Ελλάδας. Σε αυτό το σκηνικό την ηγεσία της χώρας αναλαμβάνει «η πιο ακροδεξιά κυβέρνηση μετά τον Μουσολίνι», κάτι που σοκάρει και ταυτόχρονα δημιουργεί ερωτηματικά. Αν και ως συνήθως στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα οικονομικά συμφέροντα υπερισχύουν των κομματικών τοποθετήσεων και των ιδεολογιών, οπότε η διαδρομή είναι λίγο έως πολύ δεδομένη, το… πείραμα έχει ενδιαφέρον. Η αγωνία είναι μεγάλη επειδή αυτήν ακριβώς την περίοδο την ΕΕ απασχολούν μεγάλα θέματα όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η στάση της Ευρώπης έναντι του Πούτιν, αλλά και το μεταναστευτικό. Σε κάθε περίπτωση εντός του Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να έχει αναλάβει η νέα ιταλική κυβέρνηση ένα ένα τα θέματα θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν. Προς το παρόν, πάντως, οι αγορές που έχουν βαρύνοντα λόγο στις αξιολογήσεις των επιπτώσεων των πολιτικών εξελίξεων είναι συγκρατημένες. Αντίθετα, δείχνουν να φοβούνται τις εξελίξεις στο Ηνωμένο βασίλειο με τις εκτεταμένες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές της νέας πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

Επιμελητήριο για… φίλημα

Υποτίθεται ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που σε όλα τα επίπεδα αναζητούνται επαρκείς διαχειριστές, ενώ η περιστολή δαπανών και κυρίως η αποφυγή της σπατάλης αποτελούν όρους επιβίωσης. Παρ’ όλα αυτά πληροφορούμαστε ότι υπάρχει Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο δήλωσε συμμετοχή –και πλήρωσε- σε δύο περιφερειακές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε δύο πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Μόνο που οι ιθύνοντες του Επιμελητηρίου στη μία περίπτωση –στην Κατερίνη- εμφανίστηκαν κανονικά με περίπτερο και ανθρώπους, οι οποίοι πρόβαλαν τις δραστηριότητές του, ενώ στη δεύτερη –στις Σέρρες- το περίπτερο άνοιξε μόνο για λίγες ώρες κατά τη διάρκεια της SEREXPO 2022, που διοργάνωσαν από κοινού το τοπικό Επιμελητήριο, η αντιπεριφέρεια και ο δήμος Σερρών. Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες της έκθεσης το… μισθωμένο περίπτερο παρέμεινε κλειστό. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η Διοικητική Επιτροπή του συγκεκριμένου «Επιμελητηρίου για… φίλημα» είχε πάρει απόφαση προκειμένου να υπάρξει κανονική παρουσία στη συγκεκριμένη έκθεση, για την οποία –μαθαίνουμε επίσης- ότι δεν ενημερώθηκε κανένα μέλος του Επιμελητηρίου αν ήθελε να συμμετάσχει. Για ποιο Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης πρόκειται; Περισσότερα στο αυριανό «Καφέ Αριστοτέλους», αν και η… πιάτσα ήδη έχει καταλάβει περί τίνος πρόκειται.

Οι εργάτες γης κρίνουν τις σοδειές

Το μάζεμα της ελιάς, ο τρύγος, η συγκομιδή των ροδάκινων και άλλων φρούτων από τα δένδρα είναι πολύ σοβαρές δουλειές για την αγροτική παραγωγή. Δε γίνεται να καλλιεργεί κάποιος ένα χρόνο και να περιμένει τη σοδειά, αλλά όταν φτάνει η ώρα να μην υπάρχουν χέρια για να μαζέψουν τον καρπό. Ίσως να υπάρχουν μηχανήματα, αφού και στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας η τεχνολογία και οι αυτοματισμοί προχωρούν, αλλά υπάρχουν δουλειές που γίνονται μόνο με τα χέρια. Το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, που εμφανίστηκε στην ελληνική αγροτική οικονομία τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της άρνησης των Ελλήνων να δουλέψουν στα χωράφια, έχει πλέον γιγαντωθεί σε βαθμό να απειλεί την παραγωγή. Οι Αλβανοί και Βούλγαροι εποχικοί εργάτες, που κάλυπταν το κενό, δείχνουν να επιλέγουν άλλες χώρες της Ευρώπης για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους είτε λόγω υψηλότερης αμοιβής, είτε λόγω καλύτερων συνθηκών, είτε επειδή ισχύουν και τα δύο και επιπλέον οι ίδιοι νοιώθουν πιο άνετα. Ότι κι αν συμβαίνει η Χαλκιδική, η Θάσος, οι Σέρρες, η Πέλλα, η Ημαθία και άλλοι αγροτικοί νομοί της χώρας γενικότερα και της Β. Ελλάδος ειδικότερα, δεν αισθάνονται πλέον και πολύ καλά. Ειδικά στο μάζεμα της ελιάς που πλησιάζει, η μεγάλη φετινή παραγωγή ενδέχεται να μείνει –τουλάχιστον εν μέρει- αναξιοποίητη, κάτι εξ’ ορισμού αυτοκτονικό. Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό για το οργανωτικό και παραγωγικό επίπεδο της χώρας, που στη μεγάλη εικόνα συνηθίζει να τα πηγαίνει καλά, αλλά στις… αποδοτικές λεπτομέρειες πάσχει πολύ. Θυμηθείτε πως ούτε στον τουρισμό, την βαριά βιομηχανία της χώρας που φέτος πηγαίνει τόσο καλά και στην κυριολεξία ξελασπώνει τον προϋπολογισμό οι εργαζόμενοι αρκούν, συγκεκριμένα μένει κενή μία στις τρεις ή τέσσερις θέσεις. Έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να δώσουν υπεραξία σε μία οικονομία. Εκείνο που δεν λέει κανείς –ούτε καν το αγγίζει- είναι το πού θα βρεθούν οι εργαζόμενοι, τουλάχιστον για τις δουλειές που χρειάζονται και είναι κατά τεκμήριο κουραστικές.

Μειώθηκε 30% η κατανάλωση ρεύματος

Όπως λέει η λαϊκή παροιμία «μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται». Μέχρι πριν από λίγο καιρό όσοι μιλούσαν για την ανάγκη να υπάρξει εξοικονόμηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή οικονομία με περιορισμό της σπατάλης και σβήσιμο των φώτων, βρίσκονταν αντιμέτωποι με την κατηγορία του «εχθρού του λαού», η ζωή του οποίου θα υποβαθμίζονταν εάν η φωταψία γινόταν απλή φωταγώγηση. Μόλις, όμως, το κράτος ανακοίνωσε οικονομικό μπόνους σε όσους πετύχαιναν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης έγινε το… θαύμα. Τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από την Αγορά της Επόμενης Ημέρας είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τετάρτη 22 μέχρι το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου του 2021 τα νοικοκυριά κατανάλωσαν 373.295 MWh. Φέτος από την Πέμπτη 22 έως την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022, αμέσως μετά την εξαγγελία του μέτρου από τον υπουργό Κώστα Σκρέκα, τα νοικοκυριά έκαψαν λιγότερο ρεύμα κατά 115.038 MWh. Σε διάστημα 4 ημερών η κατανάλωση ρεύματος στην κατηγορία χαμηλής τάσης των νοικοκυριών υποχώρησε σε 258.257 MWh, σημειώνοντας πτώση 30,8% σε σχέση με πέρσι, δηλαδή μειώθηκε σε διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το 15% του στόχου που όρισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ακόμη κι αν η συνέχεια δεν είναι ανάλογη ή τα στοιχεία του τετραημέρου αποδειχθούν συγκυριακά, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δυνατότητες εξοικονόμησης υπάρχουν. Οι υπολογισμοί λένε ότι στη μάχη της μείωσης της ενέργειας συμμετείχαν 864.947 νοικοκυριά, ένα ποσοστό εκ των οποίων δικαιούται το μπόνους. Τα υπόλοιπα θα έχουν μικρότερους λογαριασμούς λόγω του περιορισμού στην κατανάλωση και φυσικά θα συμβάλλουν τόσο στην ελάφρυνση του ενεργειακού προβλήματος, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.