Skip to main content

Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από το υπουργείο Εργασίας

Ήδη ο αρμόδιος υπουργός παρουσίασε στους θεσμούς τον κεντρικό σχεδιασμό των κυβερνητικών επιλογών σε εργασιακά, ασφαλιστικό και πρόνοια.

Με πολύ μεγάλη προσοχή παρακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου τις εξελίξεις αναφορικά με το συνταξιοδοτικό ζήτημα. Κι αυτό γιατί η πολυαναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μέλλον του νόμου Κατρούγκαλου ήταν ενθαρρυντική για την πλευρά του δημοσίου, ωστόσο είναι άγνωστο ακόμα το μέγεθος των μελλοντικών παρεμβάσεων στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει τώρα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο ασφαλιστικό. Γιατί από τη μία πλευρά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος ο σεβασμός των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, αλλά από την άλλη θα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, σε επίπεδο κομβικών μεταρρυθμίσεων του νόμου του 2016, ώστε να σύστημα να καταστεί βιώσιμο.

Το θέμα, όπως είναι φυσικό ενδιαφέρει τα μέγιστα και στους δανειστές. Ηδη, ο αρμόδιος υπουργός παρουσίασε στην τρόικα τον κεντρικό σχεδιασμό των κυβερνητικών επιλογών σε εργασιακά, ασφαλιστικό και πρόνοια, με την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση να κλείνει για τους τομείς του υπουργείου Εργασίας χωρίς ενστάσεις και αστερίσκους. Ωστόσο, μένει να διευκρινισθούν το ποιες θα είναι οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης ως προς το ζήτημα. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται πάντως η απόφαση να γίνουν αλλαγές σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές και τα ποσοστά αναπλήρωσης στον υπολογισμό των συντάξεων. Και αυτό, γιατί όλα αυτά τα θέματα έχει αποφασιστεί να αντιμετωπιστούν συνολικά τώρα που έχει εκδοθεί πλέον η απόφαση του ΣτΕ.

Το συμπέρασμα είναι ότι περιθώρια χρόνου δεν υπάρχουν, καθώς η απόφαση αυτή θα πρέπει να δρομολογήσει εξελίξεις μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Οπερ σημαίνει πως ό,τι είναι να γίνει, θα πρέπει να γίνει άμεσα.