Skip to main content

Ένα φόρουμ στο Βερολίνο με μεγάλη ουρά στο παρασκήνιο

Ποιο μείζον θέμα θα τεθεί μετ' επιτάσεως από τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Γερμανίδα καγκελάριο, στο περιθώριο του επόμενου ελληνο-γερμανικού φόρουμ.

Καλές οι διαβεβαιώσεις του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, ότι θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, όταν τεθεί το αίτημα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά το ζητούμενο είναι τι θα πει και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Ως γνωστόν, η έως τώρα γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης είναι πως «τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να τηρούνται». Και συνεπώς το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στην περίπτωση των πλεονασμάτων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η οριοθέτησή τους επικυρώθηκε και από τη γερμανική βουλή.

Υπάρχει ενδεχόμενο να αλλάξει αυτή η πολιτική; Στην πραγματικότητα, θα ξέρουμε προς το τέλος της άνοιξης, όμως, πολύ νωρίτερα θα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις.

Συγκεκριμένα, μαθαίνουμε ότι το θέμα θα τεθεί μετ' επιτάσεως από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο του επόμενου ελληνο-γερμανικού φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου στο Βερολίνο. Σε αυτό το φόρουμ θα μιλήσει και η κ. Μέρκελ, όμως, το πιο ενδιαφέρον είναι ότι θα συζητηθεί το ζήτημα των πλεονασμάτων στο περιθώριο του. Γι αυτό και δόθηκε ήδη η σχετική εντολή στο οικονομικό επιτελείο να προετοιμάσει την ελληνική επιχειρηματολογία, ώστε να αναπτυχθεί στην γερμανική καγκελαρία, με όσο το δυνατόν πιο επαρκή τρόπο.

Κοινή είναι πλέον η εκτίμηση ότι πολλά θα κριθούν σε εκείνο το τετ α τετ Μέρκελ – Μητσοτάκη. Άλλο βεβαίως τι θα ανακοινωθεί στο τέλος της συνάντησης. Το πιθανότερο είναι να μην ανακοινωθεί τίποτα, ώστε το θέμα να ωριμάσει, όσο χρειάζεται, στη γερμανική βουλή. Η ελληνική πλευρά πάντως λέει – και μάλλον είναι – αισιόδοξη, για την κατάληξη του ζητήματος.