Skip to main content

Ένα κενό 600 δισ. ευρώ και μια ανεπανόρθωτη ζημία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Είναι άγνωστο το πώς θα καλυφθεί το κενό εμπιστοσύνης των κρατών – μελών απέναντι στο γερμανοκεντρικό σύστημα των Βρυξελλών.

Πόσα λεφτά θα χρειασθεί η Ευρώπη για να βγει από την ατραπό της νέας κρίσης που προκαλεί η πανδημία; Για να ξέρετε, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς από τραπεζικούς αναλυτές, το ποσό υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 1,2 τρις ευρώ (!) Κι έτσι εξηγείται και η πρόσφατη αναφορά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, στο «μπαζούκας του 1 τρις» που έγινε στις αρχές της εβδομάδας. Αλλά ακόμα κι έτσι, είναι αμφίβολο αν τελικώς η ΕΕ θα μπορέσει να ξεπεράσει τις παρενέργειες της πανδημίας. Το νούμερο ωστόσο έχει ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί - ακούσθηκε προχθές και στις Βρυξέλλες – αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν αποδομήθηκε στο τελευταίο, υποτίθεται πολύ κρίσιμο, Eurogroup.

Το πρόβλημα, όμως, είναι άλλο, γι’ αυτό και γράφουμε «υποτίθεται». Ότι δεν δέχεται να το συζητήσει, ούτε καν ως ενδεχόμενο η Γερμανία. Κι άρα είναι σαν να μην υπάρχει. Τι μαθαίνει ο «Τειρεσίας» από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο; Ότι «για την ιστορία της πανδημίας και των επιπτώσεων της θα διατεθούν αυτά που αποφασίσθηκαν την Πέμπτη, δηλαδή περί τα 600 δις ευρώ και τίποτα περισσότερο». Κι ότι ακόμα «κι αυτά θα δοθούν σε διάφορες φάσεις» και όχι άπαξ, για να πάρουν οι οικονομίες μια πραγματική ανάσα.

Το συμπέρασμα; Στο τέλος της ημέρας, κατ' αυτόν τον τρόπο, θα απομείνει μια θεόρατη «μαύρη τρύπα» ύψους 600 δις ευρώ, που είναι άγνωστο πως θα καλυφθεί. Όπως είναι άγνωστο το πώς θα καλυφθεί το ακόμα μεγαλύτερο κενό εμπιστοσύνης των κρατών – μελών απέναντι στο γερμανοκεντρικό σύστημα των Βρυξελλών. Αυτή η ιστορία, αν δεν διορθώσει γρήγορα, μπορεί να αποδειχθεί ο δούρειος ίππος που θα γκρεμίσει την Ένωση «από μέσα». Να μου το θυμηθείτε...