Skip to main content

Ένα ομολογιακό... κόλπο αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια φθηνή, από πλευράς επιτοκίων, έκδοση, με την οποία θα αντικαταστήσει μια παλιότερη, ακριβή.

Στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών τις τελευταίες μέρες προσπαθούν να αξιοποιήσουν όπως μπορούν την θετική συγκυρία, στο μέτωπο των επιτοκίων. Κι αυτό γιατί εκτιμούν ότι ενδεχομένως να μη διατηρηθεί εσαεί, αλλά να λειτουργεί ήδη από τώρα με «ημερομηνία λήξης». Τουλάχιστον, αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τις αναλύσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Και εξετάζουν όλες τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό στο οποίο καταλήγουν, κατ' αρχήν, είναι μια ομολογιακή έκδοση, με reopening, για την ανανέωση υφιστάμενων ομολόγων. Δηλαδή, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια φθηνή, από πλευράς επιτοκίων, έκδοση, με την οποία θα αντικαταστήσει μια παλιότερη, ακριβή. Κι από αυτή τη διαφορά, να κερδίσει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Εννοείται πάντως ότι από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων οι επιπτώσεις θα είναι πολλές και σύνθετες. Για παράδειγμα, σε αυτή τη φάση, στα ελληνικά dealing rooms στοιχηματίζουν για το πότε τα επιτόκια στα εξάμηνα και τρίμηνα έντοκα γραμμάτια θα γυρίσουν αρνητικά. Και το θέμα είναι ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από αυτή την εξέλιξη.

Όπως επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι επιπτώσεις από την κίνηση του Μάριο Ντράγκι, να προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων απ' την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Θα πρόκειται για το QE2, που αν και θα είναι (πολύ) μικρότερο σε σχέση με το QE1, θα είναι και πάλι πολύτιμο για την Ελλάδα, που είχε μείνει εκτός του πρώτου προγράμματος.