Skip to main content

Ένα πρωτοποριακό Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη της Σοφίας Γερμανού, Διευθύντριας Σπουδών του SPEAK, η οποία μιλά για το ρόλο του SPEΑΚ ως πολυπολιτισμικού ινστιτούτου.

Οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει τα μαθήματα ξένων γλωσσών με τα μαθητικά χρόνια, με το Lower και το Proficiency. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όμως υπάρχει ένας χώρος μέσα στον οποίο ομιλούνται καθημερινά εδώ και 25 χρόνια, ξένες γλώσσες από όλες τις ηπείρους, από Κορεάτικα μέχρι Πορτογαλικά Βραζιλίας. Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών SPEAK διδάσκει σε ενήλικες 20 διαφορετικές ξένες γλώσσες.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, η κυρία Σοφία Γερμανού, Διευθύντρια Σπουδών του SPEAK, μας μίλησε για τον ρόλο του SPEΑΚ ως πολυπολιτισμικού ινστιτούτου.

Το SPEAK φέτος γιορτάζει 25 χρόνια λειτουργίας. Πείτε μας για αυτή την πορεία.

Πράγματι το SPEAK γιορτάζει φέτος 25 χρόνια λειτουργίας, ενεργούς δράσης και διάκρισης στα εκπαιδευτικά δρώμενα της πόλης. Ξεκινήσαμε το 1994 διδάσκοντας τις κλασσικές ευρωπαϊκές γλώσσες, και παράλληλα πρωτοπορήσαμε διδάσκοντας επιπλέον Ιαπωνικά, Κινέζικα και Αραβικά. Με την πάροδο των χρόνων το πρόγραμμά μας εμπλουτίστηκε και οι υπηρεσίες που προσφέρουμε αναπτύχθηκαν, για να φτάσουμε σήμερα να διδάσκουμε 20 Ξένες Γλώσσες, και να είμαστε Πιστοποιημένο Εξεταστικό Κέντρο σε 5 από αυτές. Μέσα σε αυτά τα χρόνια πέρασαν από το SPEAK περισσότεροι από 15.000 σπουδαστές, οι οποίοι διδάχτηκαν γλώσσες από όλο τον κόσμο. Οι σπουδαστές αυτοί έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές μας, αποδεικνύοντας ότι όντως στο SPEAK εκπαιδεύουμε πολίτες τους κόσμου.

Γιατί αποκαλείτε το SPEAK Ινστιτούτο και όχι φροντιστήριο;

Το SPEAK είναι ένα ζωντανό πολυπολιτισμικό σχολείο. Ένα σταυροδρόμι πολιτισμών! Όταν κάποιος αποφασίσει να γίνει μέλος της οικογένειας του SPEAK, γίνεται μέλος σε έναν ζωντανό οργανισμό, που μπορεί να του προσφέρει εκτός από την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, πολύ περισσότερες ευκαιρίες! Και μόνο η ενεργή δράση για 25 χρόνια σε 20 γλώσσες αποδεικνύει την φιλοδοξία και το μέγεθος των στόχων μας. Στο SPEAK η διδασκαλία ξένων γλωσσών ενισχύεται και υποστηρίζεται από διενέργεια σεμιναρίων, εκδόσεις βιβλίων, συμμετοχή σε πολιτισμικές εκδηλώσεις και δράσεις, ενώ οι σπουδαστές συμμετέχουν ενεργά στο blog, το web radio και την εφημερίδα μας. Στόχος μας δεν είναι μόνο η διδασκαλία μέσα στην αίθουσα και η προετοιμασία για πτυχίο, αλλά η προαγωγή της διά βίου εκπαίδευσης και η καλλιέργεια στο ευρύτερο κοινό της Θεσσαλονίκης της επαφής με ξένους πολιτισμούς και κουλτούρες ως στάση ζωής.

Για όσους ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν μια ξένη γλώσσα άμεσα, τι περιθώρια υπάρχουν; Πότε αρχίζουν τα νέα τμήματα και ποια είναι αυτά;

Τα τμήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020 ξεκινάνε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Επομένως ναι, υπάρχει η δυνατότητα για όποιον ενδιαφέρεται να κάνει την εγγραφή του άμεσα και να ενταχθεί σε ένα από τα 70 καινούρια τμήματα που ξεκινούν στο SPEAK. Τα τμήματα αυτά αφορούν στις γλώσσες: Ρώσικα, Κινέζικα, Κορεάτικα, Ιαπωνικά, Ολλανδικά, Σουηδικά, Νορβηγικά, Τούρκικα, Σέρβικα, Βουλγάρικα, Πορτογαλικά και φυσικά οι γνωστές δυτικοευρωπαϊκές, δηλαδή Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Γερμανικά. Σε όλες αυτές τις γλώσσες θα λειτουργήσουν όχι μόνο τμήματα αρχαρίων, αλλά και προχωρημένων για Β’ και Γ΄ επίπεδο γνώσης. Ο φοιτητής, ο πτυχιούχος ή ο επαγγελματίας που ενδιαφέρεται να ενταχθεί σε κάποιο από αυτά τα τμήματα, μπορεί να επικοινωνήσει άμεσα με το SPEAK, να ενημερωθεί για τις ώρες και μέρες διεξαγωγής των μαθημάτων, την ημερομηνία έναρξης, τα δίδακτρα, και να ξεκινήσει άμεσα την εκμάθηση της αντίστοιχης ξένης γλώσσας. Επιπλέον όμως στο SPEAK από φέτος θα ξεκινάνε καινούρια τμήματα κάθε μήνα, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους δεν το αποφάσισαν εγκαίρως στην αρχή της χρονιάς, να ξεκινήσουν ξένη γλώσσα μέσα στη διάρκειά της.



Ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεται το SPEAK;

Στο SPEAK λειτουργούν τμήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών για ενήλικες. Οι φοιτητές των δύο μεγάλων πανεπιστημίων και του ΤΕΙ της πόλης, οι σπουδαστές των κολεγίων και των ΙΕΚ, οι επαγγελματίες και οι άνθρωποι της αγοράς που κινούνται καθημερινά στο κέντρο της πόλης και όχι μόνο, γνωρίζουν το SPEAK και το αναγνωρίζουν ως το κορυφαίο Κέντρο εκμάθησης Ξένων γλωσσών.
Το SPEAK αποτελεί την πρώτη επιλογή για όποιον θέλει να μάθει ξένη γλώσσα με στόχο να εμπλουτίσει το βιογραφικό του, να σπουδάσει ή να εργαστεί στο εξωτερικό, να βελτιώσει τις επαγγελματικές δεξιότητές του, ή απλά να μάθει την γλώσσα που πάντα ήθελε, αλλά δεν μπόρεσε στα μαθητικά του χρόνια.

Δεν υπάρχουν δηλαδή στο SPEAK μαθητικά τμήματα;

Ένα Ινστιτούτο που διδάσκει 20 διαφορετικές ξένες γλώσσες δεν αποκλείει κανέναν! Υπάρχουν γλώσσες στις οποίες το SPEAK διαχρονικά ειδικεύεται, και που εκ των πραγμάτων ενδιαφέρουν και τις μικρότερες ηλικίες. Τέτοιες γλώσσες είναι κυρίως οι Ασιατικές, όπως τα Κινέζικα, τα Ιαπωνικά και τα Κορεάτικα. Η νέα γενιά είναι εξοικειωμένη με την ασιατική κουλτούρα από πολύ μικρή ηλικία, και έχει ανάγκη από οργανωμένα τμήματα εκμάθησης των αντίστοιχων γλωσσών. Για τους μαθητές λοιπόν του Γυμνασίου και του Λυκείου, το SPEAK δημιούργησε τα εφηβικά τμήματα στις γλώσσες αυτές, απόλυτα προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους σε ότι αφορά τα ωράρια αλλά και τις μεθόδους διδασκαλίας, που διαφέρουν από των ενηλίκων.

Το οικονομικό είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό κριτήριο για την απόφαση να ξεκινήσει κάποιος μια ξένη γλώσσα. Τι διευκολύνσεις παρέχει το SPEAK στους σπουδαστές του;

Στο SPEAK δεν αφήνουμε το οικονομικό να σταθεί εμπόδιο στην επιθυμία κάποιου να μάθει μια ξένη γλώσσα. Ακόμη και σήμερα, λίγες μέρες πριν την έναρξη των νέων τμημάτων, έχουμε διατηρήσει μειωμένες τιμές στα δίδακτρα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες του φοιτητή, του άνεργου, του οικογενειάρχη με υποχρεώσεις. Όσοι επέλεξαν και όσοι θα επιλέξουν το SPEAK για να μάθουν μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες, εγγράφονται σε αυτό με ειδικές προσφορές, απόλυτα προσαρμοσμένες στα δεδομένα της εποχής. Επιπλέον οι προνομιακοί διακανονισμοί αποπληρωμής των διδάκτρων που προτείνουμε, βοηθούν τους σπουδαστές μας στην απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων τους, χωρίς προβλήματα οικονομικής ή άλλης φύσεως.

Αναφερθήκατε στην ιδιότητα του SPEAK ως εξεταστικό κέντρο. Ποια πλεονεκτήματα αποκομίζει ο σπουδαστής από αυτό το γεγονός;

Τα SPEAK έχουν εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα για την διεξαγωγή εξετάσεων στην Σουηδική, στην Αραβική, στην Τουρκική, στην Κινέζικη και στην Ισπανική γλώσσα. Το γεγονός ότι είμαστε εξεταστικό κέντρο, σημαίνει πως οι καθηγητές μας και το ακαδημαϊκό προσωπικό έχουν εκπαιδευτεί από τον κάθε εξεταστικό φορέα, όχι μόνο για να μπορούν να διεξάγουν τις εξετάσεις αλλά και στον τρόπο διδασκαλίας της γλώσσας. Ο σπουδαστής συνεπώς διδάσκεται την γλώσσα από έμπειρους και άρτια καταρτισμένους καθηγητές. Επίσης ο εξεταζόμενος δίνει εξετάσεις σε ένα οικείο σε αυτόν περιβάλλον, γεγονός που συμβάλει αρκετά στην μείωση του άγχους.

Ποιες γλώσσες είναι οι πιο δημοφιλείς για τους Έλληνες αυτή την περίοδο;

Η δημοφιλία μιας γλώσσας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Άλλες γλώσσες είναι δημοφιλείς στους φοιτητές που ενδιαφέρονται για ERASMUS και μεταπτυχιακά, άλλες για τους επαγγελματίες που αναζητούν δουλειά εντός και εκτός συνόρων. Όπως επίσης διαφορετική γλώσσα αναδεικνύεται ανάλογα με το γνωστικό-επαγγελματικό πεδίο στο οποίο κινείται κάποιος. Πέρα λοιπόν από τη διαχρονική δημοφιλία των δυτικοευρωπαϊκών γλωσσών (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά), πολλοί Έλληνες σήμερα στρέφονται στις βορειοευρωπαϊκές γλώσσες όπως τα Σουηδικά και τα Νορβηγικά, με στόχο τις σπουδές ή τη μόνιμη εγκατάσταση στις χώρες αυτές. Τα Ρώσικα και οι Βαλκανικές Γλώσσες (Τούρκικα, Σέρβικα κ.α.) αποτελούν σταθερή επιλογή για όσους εργάζονται στον τομέα του τουρισμού αλλά και του εμπορίου στην Ελλάδα. Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών με το προσφυγικό ζήτημα, οδηγούν πολλούς επαγγελματίες από διαφορετικούς κλάδους στην εκμάθηση Αραβικών. Τέλος όπως ήδη αναφέραμε οι Ασιατικές γλώσσες (Κινέζικα, Ιαπωνικά, Κορεάτικα) είναι οι αγαπημένες για την νέα γενιά, που μεγαλώνει με πολλές επιρροές από την ασιατική κουλτούρα (ταινίες, κομικς, video games κ.α.).



9. Πως καλύπτονται οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό για τόσο ιδιαίτερες γλώσσες;

Το SPEAK διαθέτει το πλέον αξιόλογο εκπαιδευτικό δυναμικό, καθώς απασχολεί για τις 20 γλώσσες που διδάσκει περισσότερους από 40 καθηγητές.  Όλοι τους είναι φιλόλογοι στις γλώσσες που διδάσκουν, ενώ πολλοί από αυτούς είναι native speakers. Οι καθηγητές μας είναι γεμάτοι θετική ενέργεια και ενθουσιασμό. Αγαπούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό και αντιμετωπίζουν τη διδασκαλία ως διασκέδαση. Όλοι οι εκπαιδευτικοί προσεγγίζουν την γλώσσα, όχι μόνο μέσα από την γραμματική αλλά και μέσα από τον πολιτισμό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
SPEAK
Τσιμισκή 80, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310225717
info@speak.edu.gr
www.speak.edu.gr
https://speaklanguageschool.blogspot.com/
https://twitter.com/speak_languages
https://www.facebook.com/speak.school/
https://www.youtube.com/user/SpeakLanguageSchool