Skip to main content

Ένα «Τετράδιο Μνήμης» για τη Μικρασιατική Καταστροφή από τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Στις σελίδες του Τετραδίου τα παιδιά ξεφυλλίζουν την ιστορία ιχνηλατώντας το παρελθόν, στην τομή ενός αιώνα, που σημάδεψε τον Ελληνισμό

Ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, ένα ταξίδι στη Μικρασία της μνήμης και της ιστορίας, επιφυλάσσει το “Τετράδιο Μνήμης” η ξεχωριστή έκδοση του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, που με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διανεμήθηκε στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης όλων των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου.

Στις σελίδες του Τετραδίου τα παιδιά ξεφυλλίζουν την ιστορία ιχνηλατώντας το παρελθόν, στην τομή ενός αιώνα, που σημάδεψε τον Ελληνισμό, συμβάλλοντας στο να διατηρηθούν ζωντανές οι θύμησες του ξεριζωμού και του βίαιου τερματισμού της τρισχιλιετούς Ελληνικής παρουσίας στον ευρύτερο χώρο της Μικράς Ασίας, από τη νέα γενιά του προσφυγικού Δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

Τα “Τετράδια Μνήμης” -τα οποία παρέδωσε με επισκέψεις της στα Δημοτικά Σχολεία η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθηνά Παμπουκίδου- “ξεδιπλώνουν” το ιστορικό πλαίσιο της εποχής λίγο πριν και μετά το 1922: την πολιτική των Νεοτούρκων, την προσπάθεια υλοποίησης της ελληνικής Μεγάλης Ιδέας, την Καταστροφή στη Μ. Ασία, τον Ξεριζωμό, τα δεινά της προσφυγιάς και την εγκατάσταση των προσφύγων στον ελλαδικό χώρο με τη συνδρομή της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων και των ξένων φιλανθρωπικών οργανώσεων κ.ά.

“Η οφειλόμενη τιμή στη μνήμη δεν αφορά μόνο στη σχέση μας με το παρελθόν, αλλά κυρίως στη σχέση μας με το μέλλον. Επενδύοντας στη σημασία της ιστορικής γνώσης, την οποία έχουμε χρέος να μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά, και θεωρώντας πως ο καλύτερος τρόπος για να μιλήσουμε στα παιδιά μας είναι τα βιβλία, προχωρήσαμε στην έκδοση αυτού του Τετραδίου, αποδίδοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής του προσφυγικού δήμου μας για τα 100 χρόνια μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής” επισήμανε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθηνά Παμπουκίδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το “Τετράδιο Μνήμης” (Εκδόσεις Μίλητος) φιλοξενεί στις σελίδες του ποιήματα-τραγούδια για την Προσφυγιά, κάποια από τα οποία γράφτηκαν και μελοποιήθηκαν από ανθρώπους του τόπου μας (λ.χ. Σωτ. Νικολαΐδη, Αφροδ. Διαμαντοπούλου, Χαράλ. Κουρκούδιαλο), ενώ η έκδοση πλαισιώνεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αντλημένο από αρχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και από συλλογές

των κατοίκων του Δήμου μας.
Επιμέλεια έκδοσης: Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκ. καθηγητής Ιστορίας ΑΠΘ.