Skip to main content

Ενας κόσμος χωρίς σταθερές βγαίνει από τις στάχτες

Στον νέο κόσμο που γεννιέται μέσα από τις στάχτες της πανδημίας δεν θα υπάρχουν σταθερές. Δεν θα μπορούν να γίνουν προβλέψεις με ακρίβεια.

Στην Αυστραλία, τα τελευταία 30 χρόνια, δεν σημειώθηκε ποτέ ύφεση στην οικονομία. Έμεινε ανέπαφη ακόμα και από τη τελευταία μεγάλη οικονομική κρίση, που επηρέασε σχεδόν όλο τον πλανήτη. Και ξαφνικά, τώρα, λόγω της πανδημίας έρχεται – κι αυτή - αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα; Σχεδόν δυο γενιές Αυστραλών μόλις τώρα μαθαίνουν για πρώτη φορά τι θα πει η λέξη recession στην πράξη. Και το γεγονός τους προκαλεί πολύ μεγάλη αμηχανία. Για έναν απλό λόγο: Ολοένα και περισσότεροι δεν έχουν να πληρώσουν ούτε καν τη δόση του σπιτιού τους.

Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική ανατροπή, που συντελείται διεθνώς, λόγω του κορωνοϊού. Μόλις πριν από δύο μήνες, η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, με ανακοίνωση της, χαρακτήριζε αναχρονιστικά και ξεπερασμένα μέτρα όπως η κοπή χρήματος για τη στήριξη των κρατικών δαπανών. Θεωρώντας, προφανώς, ότι ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Προ ημερών, ωστόσο αναγκάστηκε να κάνει μια στροφή 180 μοιρών. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε στήριξη των κρατικών δαπανών, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Δηλαδή, «κόβοντας» χρήμα.

Πάμε τώρα σε ένα άλλο σημείο του πλανήτη και πιο συγκεκριμένα στην Αμερική και ειδικότερα στις ΗΠΑ. Εκεί, ένας στους 10 Αμερικανούς έχασαν ήδη τη δουλειά τους από τη μέρα που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού. Και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται, προσεχώς, αυτή η αναλογία να γίνει ακόμα χειρότερη. Πάνω που στην Ουάσιγκτον πίστευαν ότι η οικονομία έχει απογειωθεί και που σχεδόν όλοι, εντός κι εκτός συνόρων, θεωρούσαν ότι αυτή θα είναι το βαρύ χαρτί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο δρόμο προς την επανεκλογή του. Πλέον ούτε αυτό είναι δεδομένο.

Το τελικό συμπέρασμα; Στον νέο κόσμο που γεννιέται μέσα από τις στάχτες της πανδημίας δεν θα υπάρχουν σταθερές. Δεν θα μπορούν να γίνουν προβλέψεις με ακρίβεια. Κι όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν το αντίθετο, απλώς γελιούνται. Και θα το διαπιστώσουν σύντομα, έχοντας υποστεί τις επιπτώσεις αυτής της κακής κι άστοχης εκτίμησης...