Skip to main content

Ένας τοίχος από... γνωμικά περιμένει τους Θεσσαλονικείς να τον εξαφανίσουν (vid)

6.000 ξύλινα τουβλάκια, πάνω στα οποία αναγράφονται ρήσεις και φράσεις Ελλήνων κι Ευρωπαίων, περιμένουν τους Θεσσαλονικείς να τα... εξαφανίσουν

Ένα σημαντικό κομμάτι του ευρωπαϊκού πλούτου έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι Θεσσαλονικείς, εξαφανίζοντας παράλληλα, έστω νοητά, τα σύνορα και τους περιορισμούς που πληθαίνουν την περίοδο της πανδημίας.

Από το πρωί της Παρασκευής, «ο τοίχος που χάνεται» βρίσκεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καλώντας τους πολίτες της να τον… αδειάσουν για να γεμίσουν οι ίδιοι συναισθήματα. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ του ινστιτούτου Goethe που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο τοίχος αυτός, που έχει ταξιδέψει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης -πιο πριν παρουσιάστηκε στην Πολωνία- αποτελείται από 6.000 ξύλινα τουβλάκια τα οποία φέρουν ρήσεις και φράσεις από πρόσωπα (συγγραφείς, ποιητές, επιστήμονες κ.ά.) διαφόρων χωρών της Ευρώπης.

Με αυτόν τον τρόπο προωθείται η ποικιλομορφία και ο πνευματικός πλούτος της Ευρώπης σαν ένα σύνολο. Ο κόσμος καλείται να πλησιάσει στον τοίχο, να ανακαλύψει τις φράσεις και τα ρητά, να παίξει με τα τουβλάκια, να τα μετακινήσει ακόμα και να τα πάρει στο σπίτι του.

Φυσικά, και τις τρεις μέρες της δράσης, από σήμερα Παρασκευή έως και την Κυριακή, χορηγείται μάσκα και συνίσταται η χρήση αντισηπτικού σε όποιον πλησιάζει τον τοίχο, προκειμένου το event να διεξαχθεί με κάθε ασφάλεια.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr η υπεύθυνη του project, Ματούλα Κούτσαρη σημείωσε ότι κατά την πρώτη μέρα της δράσης, υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον από τον κόσμο.

«Στάθηκαν στον τοίχο και φάνηκε ότι δεν παρουσίασαν ενδιαφέρον μόνο να δουν τι είναι αλλά και για τα ίδια τα ρητά. Τα διάβασαν, τα σκέφτηκαν, κράτησαν αυτά που ήθελαν. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που κάνουμε όλοι μαζί αυτό το νοερό ταξίδι, που ρίχνουμε το τείχος των συνόρων», τόνισε.

Την δράση συνοδεύουν οι Eventless Plot που έχουν ηχογραφήσει λέξεις και φράσεις δημιουργώντας μια μίξη που συνάδει απόλυτα με την εγκατάσταση.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Παρασκευής, οι διοργανωτές θα γεμίσουν και πάλι τουβλάκια τον τοίχο προκειμένου το Σάββατο να αδειάσει και πάλι, ενώ την Κυριακή με τη βοήθεια της εικαστικού Βίκης Ζιώγα ο τοίχος θα γεμίσει με ζωγραφιές και χρώματα, μωσαϊκά και άλλες χειροτεχνίες που θα κάνουν οι πολίτες.

Όποιος επιθυμεί μπορεί να επισκεφτεί τον τοίχο το Σάββατο 10:00 - 22:00 και την Κυριακή 11.00 – 19.00.