Skip to main content

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Μία έδρα μακριά από τον έλεγχο της Γερουσίας οι Δημοκρατικοί

Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και στη Νεβάδα, θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας ανεξαρτήτως του επαναληπτικού γύρου για την έδρα της Τζόρτζια.

Ένα βήμα πιο κοντά στο να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ βρίσκονται οι Δημοκρατικοί, με τα βλέμματα πλέον να στρέφονται στη Νεβάδα, μετά τη διαφαινόμενη επικράτηση του Μαρκ Κέλι στην Αριζόνα.

Όπως έγινε γνωστό το πρωί, με καταμετρημένο το 83% των ψηφοδελτίων, ο Κέλι είχε διαφορά περίπου 124.000 ψήφων που θεωρείται απίθανο να ανατραπεί.

Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και στη Νεβάδα, θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας ανεξαρτήτως της έκβασης του επαναληπτικού γύρου για την έδρα της Τζόρτζια.

Μέχρι στιγμής, τόσο οι Δημοκρατικοί, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι, καταλαμβάνουν από 49 έδρες στη Γερουσία. Δεδομένου ότι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις μπορεί με την ψήφο της να δώσει την πλειοψηφία, οι Δημοκρατικοί χρειάζονται μία ακόμη έδρα.

Οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να πιάσουν το όριο των 50 εδρών εάν κερδίσουν την έδρα στη Νεβάδα, όπου η γερουσιαστής Κάθριν Κορτέζ Μάστο είναι αντιμέτωπη με τον Ρεπουμπλικάνο Άνταμ Λάξαλτ, πρώην γενικό εισαγγελέα της πολιτείας – ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τις προεδρικές εκλογές του 2020 «στημένες», καταθέτοντας παράλληλα μηνύσεις για να ανατραπεί το αποτέλεσμα, σύμφωνα με το CNN.

Μάχη από… χρυσάφι για τις κρίσιμες κάλπες στη Τζόρτζια

Ανοιχτή παραμένει επίσης η έδρα στη Τζόρτζια, όπου ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ράφαελ Ουόρνοκ και ο Ρεπουμπλικανός Χέρσελ Γουόκερ οδηγούνται σε επαναληπτικό γύρο στις 6 Δεκεμβρίου.

Ακόμη προτού φανεί ότι η μάχη θα κριθεί σε επαναληπτικές εκλογές, 262 εκατ. δολάρια είχαν δαπανηθεί στις προεκλογικές εκστρατείες των δύο ανδρών.

Τώρα, πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι και οι δύο υποψήφιοι θα επιδοθούν σε μια διαφημιστική καταιγίδα και θα αυξήσουν τις προεκλογικές δαπάνες τους, οι οποίες εκτιμάται ότι θα φτάσουν στο επίπεδο των προηγούμενων επαναληπτικών εκλογών στην πολιτεία, πριν δύο χρόνια.

Ο Τραμπ χάνει συμμάχους - Θα κάνει πίσω;

Στο μεταξύ, αυξημένη εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες η πίεση προς τον Ντόναλντ Τραμπ να μην ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, λίγες μόλις μέρες πριν τη «πολύ σημαντική ανακοίνωση» που έχει εξαγγείλει για την προσεχή Τρίτη ο τέως ένοικος του Λευκού Οίκου.

Προς το παρόν ο κ. Τραμπ δεν φαίνεται να αλλάζει την πορεία που έχει χαράξει για ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις 15 Νοεμβρίου.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από REUTERS, CNN