Skip to main content

Ενενήντα χρόνια ΔΕΘ – Ιστορίες της Έκθεσης: Οι Σοβιετικοί

Από Voria.gr
Γνωστές και άγνωστες πτυχές της ΔΕΘ, όπως τις αφηγείται ο Κυριάκος Ποζρικίδης στην εξαιρετική έκδοση «Ιστορίες της Έκθεσης» για τα 90στά γενέθλιά της.

Η Ρωσία είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή, 81η ΔΕΘ, και η Voria.gr παρουσιάζει σήμερα κάποιες από τις άγνωστες λεπτομέρειες που σχετίζονται με την παρουσία της, ως Σοβιετική Ένωσης, στις διοργανώσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπως τις περιγράφει ο διευθύνων σύμβουλος του εθνικού εκθεσιακού φορέα Κυριάκος Ποζρικίδης, στην εξαιρετική έκδοση «Ιστορίες της Έκθεσης» για τα 90στά γενέθλιά της.   

Στην 1η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης υπήρχαν δυο επίσημες ξένες εθνικές συμμετοχές. Η μια ήταν της Βουλγαρίας και η δεύτερη της Σοβιετικής Ενώσεως που έμελλε να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο για την διεθνοποίηση της έκθεσης και την ανάπτυξή της.

Στο περίπτερο της Σοβιετικής Ένωσης το 1926 είχε διαμορφωθεί χώρος πλησίον του κυρίως περιπτέρου της, όπου το κρατικό εξαγωγικό τραστ της Ουκρανίας παρουσίαζε ζώντα ζώα.

“Πιστέψατέ με κύριε, δεν θέλω να σας κολακεύσω και να θωπεύσω την εθνικήν σας φιλαυτίαν ή την επιτροπήν. Αλλ’ είδα εκθέσεις διαφόρους, εις τας οποίας συμμετέσχον υπό την ιδίαν ιδιότητα, ως αντιπρόσωπος δηλαδή του Κομμισαριάτου του Ρωσσικού Λαού διά το εμπόριον. Είδα τας εκθέσεις της Λυών, της Στοκχόλμης, της Ρήγας, του Έλσιγκορφ, της Λεμβέργης, του Δάντζιγ. Αυτό που είδα εδώ, αυτό το θαύμα της ταχύτητος και της δημιουργίας, δεν το είδα πουθενά. Έχετε σφρίγος και δραστηριότητα που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε καλά, επί παντός επιπέδου δράσεως”, δήλωνε ο Έβσεϊ Σταϊνσαπίρ στις 2 Οκτωβρίου 1926 στην ειδική έκδοση της εφημερίδος “ΤΟ ΦΩΣ”.

Στο περίπτερο της Σοβιετικής Ενώσεως υπήρχε μια χάλκινη κεφαλή βρέφους που συμβόλιζε τους “Οκτωβρίνους” και τις “Οκτωβρίνες”, δηλαδή τα παιδιά που γεννήθηκαν κατά τον μήνα Οκτώβριο, ιστορικό μήνα της σοβιετικής επανάστασης.

Το 1930 οι Σοβιετικοί πραγματοποιούν μια εξαιρετική συμμετοχή παρουσιάζοντας νήματα και τρόφιμα με εκλεκτά είδη όπως ψαρικά, χαβιάρι και ταραμά. Στο σοβιετικό περίπτερο, στην είσοδο του οποίου υπήρχε μια τεράστια φωτογραφία του Λένιν, βρίσκονταν και οι διάσημες και περιζήτητες για την εποχή ρωσικές γαλότσες “Ρεζινοτρέστ”.

Μεταπολεμικά οι Σοβιετικοί συμμετείχαν για πρώτη φορά το 1954, οργάνωσαν την μεγαλύτερη ξένη συμμετοχή σε χώρο 3.000 τ.μ. και κατέλαβαν έξι αίθουσες στο νέο περίπτερο των εθνών. Στην είσοδο του περιπτέρου υπήρχαν τεράστια επίχρυσα σφυροδρέπανα. Υπολογίστηκε ότι τα ρωσικά εκθέματα ζύγιζαν περισσότερο από 600 τόνους.

Το 1956 δημιουργήθηκε επεισόδιο στην συμμετοχή των Σοβιετικών που χρειάστηκε η παρέμβαση του Προέδρου της ΔΕΘ για να μην πάρει διαστάσεις. Ο πρεσβευτής της ΕΣΣΔ κ. Σεργκέγεφ επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της ΔΕΘ διαμαρτυρόμενος διότι εντός του εκθεσιακού χώρου υπήρχε περίπτερο ιδιώτη από το οποίο διένειμαν βιβλία και προπαγανδιστικό υλικό κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ διαβεβαίωσε τον πρέσβη ότι θα κλείσει το εν λόγω περίπτερο “διότι η έκθεσις δεν πολιτεύεται”.

Το 1965 στο σοβιετικό περίπτερο για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάστηκε η περίφημη φωτογραφική μηχανή “Ζόρκι 10” και η κινηματογραφική μηχανή “Λάντα”, που είχαν βραβευτεί με χρυσά μετάλλια στην έκθεση της Λειψίας το 1965.

Το 1972 στο περίπτερο της ΕΣΣΔ παρουσιάστηκε μια απίστευτη συλλογή ρολογιών. Μεταξύ άλλων εκθεμάτων υπήρχε μια πρωτοποριακή συσκευή για την θραύση των λίθων των νεφρών χωρίς χειρουργική επέμβαση, που θεωρήθηκε επαναστατική μέθοδος για εκείνη την εποχή. Tο παραπάνω ιατρικό μηχάνημα θα έμενε στην Ελλάδα μετά την παρουσίασή του στη ΔΕΘ και ήταν το πρώτο αυτού του τύπου που χρησιμοποιήθηκε στη χώρα μας. Επίσης ένα άλλο πρωτοποριακό μηχάνημα λέιζερ στον χώρο της ιατρικής ήταν αυτό που έδινε την δυνατότητα για εγχείρηση στο μάτι και επανασυγκόλλησή του. Το 1976 οι Σοβιετικοί παρουσίασαν φάρμακα κατά του καρκίνου του
δωδεκαδακτύλου του στομάχου.

Η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών διαλύθηκε το 1991 με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και έκτοτε στην ΔΕΘ υπήρχαν συμμετοχές από τις χώρες της Κοινοπολιτείας των Ανεξαρτήτων Χωρών.