Skip to main content

Energean: Νέα ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Ισραήλ

Η ανακάλυψη έγινε με την ερευνητική γεώτρηση «Αθηνά» σε μια νέα περιοχή που η εταιρεία Energean έχει ονομάσει «Περιοχή Ολύμπου».

Την ανακάλυψη εμπορικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος φυσικού αερίου, μεγέθους 8 δισεκ. κυβικών μέτρων σε βάθος νερού 1.769 μέτρων στην θάλασσα του Ισραήλ ανακοίνωσε η Energean.

Η ανακάλυψη έγινε με την ερευνητική γεώτρηση «Αθηνά» σε μια νέα περιοχή που η εταιρεία έχει ονομάσει «Περιοχή Ολύμπου».

Η Energean ανακοίνωσε ότι προχωρεί στην αξιολόγηση όλων των προοπτικών ανάπτυξης για την εμπορική αξιοποίηση της ευρύτερης «Περιοχής Ολύμπου», όπως περαιτέρω πωλήσεις φυσικού αερίου στην αγορά του Ισραήλ, ή εξαγωγές στην Αίγυπτο και άλλες περιφερειακές και ευρωπαϊκές αγορές μέσω αγωγών και LNG μέσω της Κύπρου ή/και της Αιγύπτου.

Ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε σχετικά:

"Είμαστε χαρούμενοι για την ανακοίνωση αυτής της νέας ανακάλυψης φυσικού αερίου στην «Αθηνά» και το δυναμικό της ευρύτερης «Περιοχής Ολύμπου». Εξετάζουμε ένα εύρος στρατηγικών προοπτικών αξιοποίησης τόσο για αυτόνομη ανάπτυξη της «Αθηνάς» όσο και για ανάπτυξη της ευρύτερης «Περιοχής Ολύμπου», οι οποίες περιλαμβάνουν την εγχώρια ισραηλινή αγορά και τις εξαγωγές.

Η ανακάλυψη «Αθηνά» και η εξάλειψη του ρίσκου για μια σειρά από στόχους στην ευρύτερη «Περιοχή Ολύμπου» επιβεβαιώνει τον ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου ως κέντρου παγκόσμιου ενδιαφέροντος στην έρευνα για τον εντοπισμό φυσικού αερίου. Επιπλέον, ενισχύει την δέσμευσή μας να φέρουμε ανταγωνισμό και να ενισχύσουμε την ασφάλεια στην προμήθεια φυσικού αερίου στην περιοχή, επιτρέπει την βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου μας στο Ισραήλ και υλοποιεί ένα από τα ορόσημα της Energean για το 2022".