Skip to main content

Ενεργειακό: Οι προτάσεις Κομισιόν - Ευκαιρία τα φ/β στέγης για την Ελλάδα, λέει η Σπυράκη

Τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση - Φωτοβολταϊκά στις στέγες για όλους - Τι λέει η ευρωβουλευτής της ΝΔ

Ανακοινώθηκαν από την Κομισιόν οι προτάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά και μέτρα στήριξης των καταναλωτών.

Ως μία πολύ σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα χαρακτήρισε η ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους σε αποστολή στο Ευρωκοινοβούλιο, τη διαδικασία της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες μέσα από συγκεκριμένα σχήματα, που αποτελεί και ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαβάστε: Κομισιόν: Σχεδόν 300 δισ. για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία - Οι βασικοί πυλώνες

Η κ. Σπυράκη ανέφερε πως πλέον ο στόχος για τη χρήση φωτοβολταϊκών για το 2025 είναι διπλάσιος σε σχέση με αυτόν του 2020.

Η πρωτοβουλία για τα φωτοβολταϊκά θα αφορά όχι μόνο οικιακούς καταναλωτές αλλά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δημόσια κτήρια, ακόμα και τα αγροκτήματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή, θα δημιουργηθούν και οριοθετημένες περιοχές στα οποία κανείς θα πηγαίνει να υλοποιεί πρότζεκτ κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων με διαδικασίες εξπρές. Το σχέδιο δίνει σήμα στους επενδυτές, είπε.

Σύμφωνα με την ίδια, θεωρείται μία πολύ μεγάλη ευκαιρία που δίνει μία μεγάλη νίκη για τους καταναλωτές αλλά και, παράλληλα, τη δυνατότητα παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στους πολίτες από την πηγή, ειδικά για την Ελλάδα που έχει ηλιοφάνεια ακόμα και 360 ημέρες τον χρόνο είναι ένα σημαντικό μέτρο.



Παράλληλα, υπάρχει η προσέγγιση για άμεση εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της εθελοντικής αλλαγής της συμπεριφοράς και των συνηθειών. Η ίδια χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τους ανελκυστήρες μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο που κινούνται πλέον πιο αργά. Επίσης, έκανε λόγο για τη χρήση των φαναριών στους δρόμους αλλά και για το πώς θα χρησιμοποιήσουμε τις συσκευές στο σπίτι.  

Η ανακοίνωση της Κομισιόν, σύμφωνα με την κ. Σπυράκη, πηγαίνει με το σενάριο ότι δεν θα δουλεύει με το ρωσικό αέριο. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στην προετοιμασία για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου το ερχόμενο φθινόπωρο. Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση ενός σοκ στον εφοδιασμό, υπάρχουν τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης τα οποία έχουν αναπτυχθεί υπό τον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, εθνικά και περιφερειακά μέτρα, ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία και συμφωνίες αλληλεγγύης.

«Οι αποθήκες με φυσικό αέριο θα είναι γεμάτες κατά 80% έως την 1η Οκτωβρίου του 2022», σημείωσε.

Στις συστάσεις της Κομισιόν μπαίνει ένας σημαντικός στόχος για τη χρήση του βιομεθανίου και του υδρογόνου, που φέρει και την υπογραφή της κ. Σπυράκη. «Προβλέπονται εξελίξεις και στην αξιοποίηση αυτών των σημαντικών μορφών ενέργειας. Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρότζεκτ White Dragon στη Δυτική Μακεδονία», τόνισε.

Οι προτάσεις της Επιτροπής αναμένεται να συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου, έτσι ώστε να ληφθούν από κοινού αποφάσεις.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε ένα γενναίο πακέτο μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ στην κατεύθυνση της επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Είναι πλέον θέμα συζήτησης στην Κομισιόν η διαδικασία ελέγχου των τιμών στη χοντρική ούτως ώστε να λυθεί κεντρικά το ζήτημα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε η κ. Σπυράκη.

«Η ελληνική κυβέρνηση πήρε μέτρα εθνικής πολιτικής για να βοηθήσει στον τομέα της ενέργειας. Ξέρουμε ότι δεν είναι αρκετά για πολλούς αδύναμους πολίτες και θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια ευελιξία από τους ευρωπαικούς πόρους ώστε να τους βοηθήσουμε περισσότερο. Συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση για να βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση και προοπτική στον τομέα της ενέργειας», είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ευρωβουλευτής, Βαγγέλης Μειμαράκης, σχολιάζοντας τα μέτρα.