Skip to main content

Ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος REACT για τους πρόσφυγες

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018, στις 18.00, στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Η υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα και η ενσωμάτωση των προσφύγων στην τοπική κοινωνία» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018, στις 18.00, στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου Α΄ 1, Ισόγειο), στο πλαίσιο του προγράμματος REACT (Refugee, Assistance, Collaboration, Thessaloniki).

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχει ως επικεφαλής του εταιρικού σχήματος στο πρόγραμμα REACT, με εταίρους τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, τον Δήμο Καλαμαριάς, την Ανατολική Α.Ε. (Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης, τη ΜΚΟ PRAKSIS (Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας), την ΑΡΣΙΣ (Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων) και το Καταφύγιο Αιτούντων Άσυλο «Φιλοξενείο».

Το REACT αποτελεί μέρος του προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA, που υλοποιείται από την Υ.Α. σε συνεργασία με Δήμους και ΜΚΟ σε όλη την Ελλάδα, με τη χρηματοδότηση του τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σκοπός του προγράμματος REACT είναι να συμβάλει στη συνολική προσπάθεια για την ανταπόκριση στις ανάγκες του προσφυγικού πληθυσμού στην Ελλάδα, εντοπίζοντας, διαμορφώνοντας και διατηρώντας 830 θέσεις στέγασης σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και 28 θέσεις στο Κέντρο Αιτούντων Άσυλο – «Φιλοξενείο». Η στέγαση παρέχεται σε ευάλωτους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες μαζί με ένα σύνολο υπηρεσιών υποστήριξης και προστασίας, που περιλαμβάνουν οικονομική υποστήριξη μέσω προπληρωμένων καρτών, διερμηνεία, μεταφορά και συνοδεία, καθώς επίσης και υπηρεσίες διαχείρισης υγείας, ειδική ψυχοκοινωνική στήριξη παιδιών κ.ά., μέσω ενός τοπικού δικτύου οργανισμών της Θεσσαλονίκης, όπως των τοπικών αρχών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Το πρόγραμμα της ενημερωτικής εκδήλωσης:

18.00: «Tο νομικό πλαίσιο του δικαιώματος στην εκπαίδευση» – Δωροθέα Κοκοζίδου (Υπεύθυνη θεμάτων εκπαίδευσης προσφύγων για το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας στη Θεσσαλονίκη / Μέλος της ομάδας έργου του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ένταξη των προσφύγων)
18.20: «Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, τα οφέλη ένταξης στο σχολικό περιβάλλον, τρόποι και δυνατότητα απόκτησης απολυτηρίων τίτλων (Α΄βάθμιας – Β΄βάθμιας εκπαίδευσης)» – Νένα Στάμου και Ρία Φελεκίδου (Μέλη ομάδας διαχείρισης, συντονισμού και παρακολούθησης της εκπαίδευσης των προσφύγων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων)
18.40: «Οι δράσεις της υπηρεσίας του Κ.Ε.Μ. (Κέντρο Ένταξης Μεταναστών) καθώς και των εγγράφων (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ κ.ά.) που διευκολύνουν την ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία» – Ελένη Τσαουσάκου (Δικηγόρος του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών)
19.00: Διάλειμμα
19.15: Παράσταση Καραγκιόζη «Το μαγικό Δενδρί» από τον θίασο «Σκιάς Όναρ»
20.00: Μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από το λαογραφικό χορευτικό σύλλογο και τη χορωδία της ΧΑΝΘ