Skip to main content

Ενίσχυση 2,5 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη

Ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη ενισχύονται με 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο των δύο αναπτυξιακών νόμων.

Με 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ενισχύονται ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Μακεδονία και στη Θράκη στο πλαίσιο των δύο αναπτυξιακών νόμων 3908/11 και 4399/16.

Αυτό ανακοινώθηκε στην εκδήλωση με θέμα «Δημόσιες πολιτικές για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη Μακεδονία και στη Θράκη: Αποτελέσματα, σχεδιασμός για το μέλλον, προκλήσεις και προοπτικές», που οργάνωσε σήμερα ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων (ΥΠΕΣ Μακεδονίας – Θράκης), Δημοσθένης Ταχταλίδης, έχουν κατατεθεί 314 επενδυτικά σχέδια στον αναπτυξιακό νόμο 3908/11 προϋπολογισμού 1,6 δι. ευρώ, ενώ περίπου 132 επενδυτικά έχουν εγκριθεί στον 4399/2016 που έχει budget ύψους περίπου 900 εκατ.

Ο κ. Ταχταλίδης σημείωσε ότι στο πλαίσιο των επενδύσεων του νόμου 4399 καλύπτονται όλα τα πεδία της οικονομίας, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον από πλευράς επιχειρηματιών στρέφεται κυρίως στον τουριστικό κλάδο, με τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων και επεκτάσεις υφισταμένων. Eνδιαφέρον υπάρχει και για τις επενδύσεις στη μεταποίηση, στις μεταφορές και τα logistics, όπως επίσης στην ανάπτυξη και παραγωγή λογισμικού.



Στις δράσεις του ΥΜΑΘ στο εθνικό και το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος αναφέρθηκε ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Πολιτικής (ΥΠΕΣ Μακεδονίας – Θράκης), Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος.«Επιχορηγούμε δράσεις πιστοποίησης φορέων για την πιστοποίηση προϊόντων της Μακεδονίας και της Θράκης για να αποκτήσουν τη σήμανση ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ, που είναι πολύ σημαντική και βοηθάει πάρα πολύ την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Τέλος, διοργανώνουμε μέσα από το εθνικό σκέλος δράσεις και καμπάνιες ευαισθητοποίησης των επιχειρηματιών σε θέματα που έχουν σχέση με την πράσινη ανάπτυξη. Από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος έχουν εγκριθεί προγράμματα που σχετίζονται με την προώθηση των 58 ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων της Μακεδονίας και της Θράκης στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και επίσης προχθές ο υπουργός υπέγραψε ένα νέο πρόγραμμα με τον τίτλο Altrer Trip, που έχει σχέση με τον τουρισμό για τα άτομα με ειδικές ανάγκες με επικεφαλής εταίρο τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», ανέφερε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαβούλευση και γίνεται προσπάθεια να κατοχυρωθεί ένα πρόγραμμα σε σχέση με τη διαχειριστική αρχή του Interreg που αφορά στη διάνοιξη του συνοριακού σημείου στον Λαιμό, στις Πρέσπες και σχετίζεται με τα έξυπνα σύνορα. Παράλληλα, ανέφερε ότι το 3ο Βαλκανικό Φόρουμ που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 θα έχει σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη στην μετά-COVID εποχή.

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ανέφερε πως οι θερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι υπάρχουν αναθεωρήσεις με θετικό πρόσημο για το 2021 και βεβαίως διατηρείται σταθερή η πρόβλεψη της ΕΕ για ανάπτυξη 6% το 2022. «Είναι φανερό ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα βοηθούν αποτελεσματικά στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, αφού με συγκεκριμένες πολιτικές ενθαρρύνονται επενδυτικές προσπάθειες. Ο τομέας Μακεδονίας – Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών ακριβώς αυτό τον ρόλο επιτελεί, διευκολύνοντας με την τόνωση του έμψυχου δυναμικού την πιο άμεση και αποτελεσματική διεκπεραίωση των επενδυτικών σχεδίων και βεβαίως διευρύνοντας τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ του υπουργείου και των ιδιωτών επενδυτών», είπε χαρακτηριστικά.